Veelgestelde vragen

Waarom een eigen “SharePeople Crowdability”?

Voordat SharePeople Crowdability bestond, werkten we met een externe arbodienst. En een arbodienst heeft zijn dienstverlening afgestemd op werknemers in dienst. De begeleiding die een zieke zzp’er nodig heeft is heel anders dan hoe een arbodienst dat doet. Daarom zijn wij gestart met SharePeople Crowdability, de eerste dienstverlening voor zzp’ers die arbeidsongeschikt zijn. Het belangrijkste verschil met een arbodienst is dat we de situatie van de zzp’er veel beter kennen. We weten wat ondernemen is en dus ook tegen welke problemen je als ondernemer aanloopt als je uit de running bent. Dit betekent dat we een beter advies geven, maar ook dat we gerichtere interventies doen met ons team van specialisten. Onze adviseurs werkvermogen en bedrijfsarts weten precies welke vragen zij moeten stellen. Ook aanvullende diensten, zoals een burn-out coach of ondernemerscoach, zijn helemaal ingericht voor de zzp’er. Dit resulteert in een betere begeleiding. 
Bekijk ook het interview met Cosmas over SharePeople Crowdability.

Ik ben niet ziek. Wat heeft SharePeople Crowdability mij te bieden?

Samen gezond ondernemen is één van de pijlers van SharePeople. Wij houden van ondernemers die graag hard werken, maar ook net zo graag goed voor zichzelf zorgen. Dat is beter voor jou als ondernemer en ook beter voor onze community. Wij vinden het belangrijk om je daarbij te ondersteunen. In het SharePeople Crowdability portal vind je daarom – binnenkort – tips en tools waarmee je jouw manier van werken leuker en gezonder maakt.

Wat doen jullie aan preventie?

Samen gezond ondernemen is één van de pijlers van SharePeople. Wij houden van ondernemers die graag hard werken, maar ook net zo graag goed voor zichzelf zorgen. Dat is beter voor jou als ondernemer en ook beter voor onze community. Wij vinden het belangrijk om je daarbij te ondersteunen. Met SharePeople Crowdability gaan we je daarom binnenkort ondersteunen met tips en tools waarmee je jouw manier van werken leuker en gezonder maakt.  
 
Daarnaast bestaat SharePeople natuurlijk uit een netwerk van zzp’ers, die elkaar kunnen helpen op dit gebied. Dat gaan we faciliteren, zodat zzp’ers uit de crowd onderling diensten kunnen aanbieden, bijvoorbeeld met informatieve en en inspirerende webinars.

Ik ben het niet eens met SharePeople Crowdability. Wat nu?

Ben je het onverhoopt niet eens met de ziektebepaling? Of is er op een ander punt sprake van een verschil in mening? Dan kun je -weliswaar op eigen kosten- bij een andere bedrijfsarts een second opinion aanvragen.

Ik wil een second opinion. Kan dat?

SharePeople Crowdability en je adviseur werkvermogen zijn er echt voor jou. Samen bepalen jullie wat je nodig hebt in je ziekte- en hersteltraject en wat je arbeidsongeschiktheidspercentage is. Daarnaast hebben we een netwerk van specialisten die we ook kunnen inschakelen voor advies. Wil je toch een second opinion? Dat kan natuurlijk. De kosten zijn dan wel voor eigen rekening.

Wat bedoelen jullie met duurzaam herstel?

Natuurlijk willen wij je ook snel weer aan het werk helpen, maar wel op een verantwoorde manier. Als ondernemer wil je zo snel mogelijk weer aan de slag. En dat is goed. Maar, juist door die ondernemende mentaliteit kun je ook wel eens te hard van stapel lopen. Wij ondersteunen je in een duurzaam herstel en als het nodig is, remmen we je ook af. Het is belangrijk dat je op een verantwoorde manier je weer volledig kunt richten op ondernemen.

Wat is de rol van de adviseur werkvermogen en wat doet het team Coördinatie Ziekmeldingen en Donaties?

De adviseur werkvermogen is jouw contactpersoon van SharePeople Crowdability. Zowel bij ziektebegeleiding als bij preventie.

De adviseurs werkvermogen geven advies over een mogelijk begeleidingstraject en het inschakelen van (externe) adviseurs of behandelaren. Soms wordt daarvoor eerst advies ingewonnen bij een medisch adviseur of een bedrijfsarts, maar het kan ook dat bijvoorbeeld een ‘ondernemerscoach’ passend is voor een situatie.

De adviseur werkvermogen werkt onafhankelijk en vertrouwelijk en deelt geen (medische) informatie.

Team Coördinatie Ziekmeldingen en Donaties
Het regelen van de donaties en het opvragen van inkomensgegevens bij ziekte wordt niet door de adviseur werkvermogen van SharePeople Crowdability gedaan, maar door de ‘backoffice’ Coördinatie Ziekmeldingen en Donaties. Ook regelt het team Coördinatie Ziekmeldingen en Donaties nadere afspraken met externe adviseurs.
Het team bestaat momenteel uit Janneke, Mark, Jacky en Wendy (coordinatie@sharepeople.nl).

Bij wie meld ik me ziek?

Ziekmelden doe je als volgt: log in op Mijn.SharePeople.nl en klik op de button ‘Ziekmelden‘. Vul vervolgens het ‘Ziekmeldingsformulier‘ in. Je ziekmelding wordt vervolgens zo spoedig mogelijk in behandeling genomen. 

Hoe wordt mijn arbeidsongeschiktheidspercentage bepaald?

Het arbeidsongeschiktheidspercentage bepaalt de adviseur werkvermogen van SharePeople Crowdability samen met jou. De adviseur werkvermogen toetst jouw situatie volledig onafhankelijk en professioneel. Er wordt geen persoonlijke of medische informatie vastgelegd, dat blijft allemaal tussen jou en de adviseur.

Hoe wordt bepaald of ik ziek ben? 

Na je ziekmelding volgt een persoonlijk gesprek met één van de adviseurs werkvermogen van SharePeople Crowdability. In overleg bepalen jullie of en voor welk % je arbeidsongeschikt bent.  

Het is uiteraard verstandig om eerst je huisarts te raadplegen, maar logischerwijs ben je al bij een behandelaar geweest. Indien nodig vindt er een gesprek plaats met de bedrijfsarts, deze kan – met jouw toestemming – nadere medische informatie opvragen bij je eigen arts.  
 
Kijk hier voor meer informatie over SharePeople Crowdability