Zzp’er Miranda zat 5 maanden ziek thuis door een stembandverlamming, hoe was dat?

“Dat is vast een fikse keelontsteking”, dacht SharePeople-deelnemer Miranda (42) nog toen ze afgelopen zomer ziek werd. Maar ze raakte haar stem kwijt en in het ziekenhuis bleek er meer aan de hand te zijn. Een operatie en een herstelperiode van 5 maanden volgden. Ondertussen keek Miranda ernaar uit om weer aan de slag te gaan als interim trade marketeer. Maar in haar werk is het een kwestie van óf niet werken óf fulltime werken. Hoe ga je na lang ziek zijn in één keer weer fulltime aan de slag en voorkom je een terugval?

Je raakte plotseling je stem kwijt en bleek ziek te zijn. Hoe is dat gegaan?

“Afgelopen zomer voelde ik me niet lekker. Ik dacht aan een keelontsteking, maar na een paar dagen verloor ik mijn stem volledig. Ik kon ook moeilijk drinken en voelde me heel beroerd. Toen er na twee weken nog geen verbetering was, werd ik naar de KNO-arts verwezen. Zij ontdekte dat de linkerhelft van mijn stemband volledig stilstond. Ik had een stembandverlamming.

Er bleek een zwelling ter grootte van een golfbal bij mijn schildklier te zitten. Die zwelling verdrukte de linker stembandzenuw volledig. Ook zat de zwelling tegen mijn luchtpijp en slokdarm aan, waardoor ik minder lucht kreeg en daardoor snel moe was. Ik kon destijds niet normaal praten, hooguit heel zachtjes met mijn man of kinderen. Mijn werk als interim trade marketeer voortzetten ging niet.”

Je bent toen aan je stemband geopereerd. Hoe ging het verder in die periode?

“Na de operatie kon ik nog een lange tijd niets tot weinig. De operatie was zwaar, ik had lang last van de narcose en mijn lijf had veel te verduren gehad. Ook de uitkomst van de operatie viel tegen. Het bleek dat de zwelling zó snel was gegroeid dat mijn stembandverlamming permanent is. Dat betekent dat ik zonder ingrepen alleen nog maar kan fluisteren, altijd hees klink en niet normaal kan eten en drinken.

Ik had goede hoop dat de operatie het zou verhelpen. Toen dat niet zo bleek te zijn, was dat best een klap. Ook in andere opzichten kostte het herstel tijd. Zo moest ik in het begin heel langzaam drinken omdat ik me snel kon verslikken. Dat kon gevaarlijk zijn. Je stembanden sluiten namelijk je luchtpijp af als je eet of drinkt. Aangezien mijn stemband stilstond, was die afsluiting er bij mij niet.”

Toch zijn we nu met elkaar in gesprek. Wat heeft ervoor gezorgd dat je alsnog kunt praten?

De KNO-arts spuit nu elke 3-6 maanden een filler in mijn stilstaande stemband. Die filler zet het niet-werkende gedeelte van de stemband dicht. De andere helft kan dan weer sluiting maken om zo volume en klank te krijgen. Ook drinken kan daardoor weer. Zo’n filler werkt wel maar 3-6 maanden. Daarna moet ik een nieuwe filler halen. Dat kan pas als de eerdere filler volledig is uitgewerkt, dus ik heb altijd een periode waarin mijn stem steeds iets slechter wordt.

Het is een acceptatieproces dat mijn stem nooit meer zal zijn zoals die was. Ik zal altijd wat heser en meer krakerig klinken. Maar ik ben blij dat ik in ieder geval weer kan praten. Ook besef ik dat het heel anders had kunnen lopen als de zwelling kwaadaardig was geweest.”

Welke hulp heb je gekregen bij het herstelproces na de operatie?

“Ik ben van nature iemand die dingen graag zelf oplost en houdt van doorgaan. Maar in dit geval wist ik dat ik het niet allemaal in mijn eentje kon doen. Vanuit SharePeople werd ik direct aan Nienke (Adviseur Werkvermogen bij SharePeople, red.) gekoppeld. Zij gaf meteen aan dat het belangrijk is om hulp aan te nemen en dat SharePeople ook ondersteuning kan bieden. 

Zo voerde ik gesprekken met een praktijkondersteuner over wat er allemaal was gebeurd. Daarnaast kreeg ik hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut. Hij heeft me geleerd om op een andere manier adem te halen zodat praten makkelijker gaat. Ook leerde hij me om – nadat ik zo plotseling heel ziek was geworden – weer het vertrouwen te krijgen dat mijn lichaam goed werkt.” 

Je hebt 5 maanden niet kunnen werken. Hoe was dat?

“Dat was best frustrerend. Ik werkte eerst fulltime en stond volop in het leven. Nu kwam ik opeens thuis te zitten. Het was heel gek dat boodschappen doen al voelde als een hele onderneming. Als ik een keer griep heb, voel ik me ook ziek en denk ik niet eens aan werk. Maar nu wilde en kon ik mentaal wel van alles, maar werkte mijn lijf niet mee.

Tegelijkertijd was het fijn dat ik me over de financiën geen zorgen hoefde te maken. Ik ben hoofdkostwinner, dus mijn inkomen is belangrijk voor ons gezin. Ik ben blij dat we het dankzij het SharePeople-vangnet financieel gezien prima konden redden zonder lastige keuzes te moeten maken. Daardoor kon ik me volledig focussen op mezelf en op beter worden.”

Hoe vond je het om donaties vanuit SharePeople te ontvangen?

“Het is heel dubbel. Ik was natuurlijk heel blij dat de donaties binnenkwamen en dat ik daardoor geen financiële zorgen had. Tegelijkertijd ben ik gewend mijn eigen broek op te houden en was het vreemd om dat even niet te kunnen. 

Het ontvangen van de donaties heeft me ook anders laten kijken naar donaties die ik aan anderen doe. Pas toen ik zelf donaties ontving, besefte ik dat een donatie meer is dan alleen een betaling die je doet. Je donatie kan echt het verschil maken voor de ontvanger tussen wel of niet een rekening kunnen betalen. Sindsdien let ik er nog meer op dat ik altijd zo snel mogelijk een donatie betaal. Dan ontvangt diegene dit belangrijke bedrag al snel.”

Inmiddels ben je weer aan het werk. Hoe heb je die terugkeer aangepakt?

“In november 2023 voelde ik me klaar om weer aan het werk te gaan. Er stond een nieuwe interim-opdracht op de planning en ik kon dankzij een nieuwe filler weer spreken. Tegelijkertijd heeft Nienke me vanuit SharePeople goed begeleid om niet te hard van stapel te lopen. Zij stelde ook voor om me niet direct in november beter te melden, maar te wachten tot ik eenmaal met de opdracht was gestart. Dan lag er niet te veel druk op. De donaties gaan steeds over de afgelopen maand, dus er was een maand speling. Toen bleek dat het werken lukte, hebben we de donaties stopgezet.

Fysiek was het pittig om weer aan het werk te gaan. Als interimmer kun je in mijn werkveld niet zo makkelijk beginnen met een klein aantal uren en dat dan uitbouwen. Je moet een andere functie opvangen en dat betekent meteen volle bak aan het werk gaan. Het was fijn dat Nienke meedacht hoe ik de overgang makkelijker kon maken. Zij gaf me een handig advies: als langzaamaan re-integreren geen optie is, dan kon ik het in elk geval privé rustiger aan doen. . Dat heb ik toen gedaan en dat hielp enorm.”

Wat heeft de afgelopen periode je geleerd?

Ik heb vooral geleerd hoe belangrijk het is om de tijd te nemen om beter te worden als je ziek bent. Ik ben heel blij dat ik die tijd ook vanuit SharePeople heb gekregen. Hoe beter je bent voordat je weer aan het werk gaat, hoe groter de kans is dat je je goed blijft voelen.

Verder zou ik tegen mede-ondernemers willen zeggen: niet werken betekent misschien ook geen geld verdienen, maar je gezondheid is meer waard dan geld. Je kunt beter sparen om een weekje griep te kunnen opvangen, dan dat je in die week doorwerkt. Natuurlijk is geld belangrijk. Maar ik heb een extra wake-upcall gehad dat het nóg belangrijker is om jezelf in acht te nemen.”

Uit de running? Zo helpen wij jou

Als ondernemer wil je liever niet ziek zijn. Wij begrijpen dat. Helaas kun je dit niet altijd voorkomen. Bij SharePeople zorgen we niet alleen voor een inkomen, we bieden ook begeleiding op maat tijdens je ziekte en herstel. Dat doen we met SharePeople Crowdability, de eerste arbodienst (en meer!) voor zzp’ers.

Benieuwd of SharePeople ook bij jou past? Doe de test en ontdek het in 1 minuut.

Lees meer ervaringen en tips

Wil je graag meer verhalen lezen van (ex) zieke deelnemers bij SharePeople? Gerrit vertelt hoe hij na een milt-infarct van webshopeigenaar naar reisblogger en tourguide ging, en ook Ilse is blij dat ze wat geregeld had toen ze de diagnose borstkanker kreeg.