Verplichte aov zzp

Zo zit het met de donaties die je doet

Zoals je weet, betaal je als SharePeople deelnemer €10 per maand aan vaste kosten. Van dat geld houden we onze administratie bij, bemensen we de Customer Service en begeleidt Capability arbeidsongeschikte deelnemers. Alle donaties die je moet doen, gaan voor 100% naar zieke deelnemers. Hoe dat precies zit met die donaties, zetten we hier voor je op een rij.

Je doneert meer naarmate het ziektepercentage hoger wordt, tot een maximum

In het begin van SharePeople legden we uit: “Als er niemand ziek is, hoef je niets te doneren.” Dit klopt in theorie nog steeds, maar omdat de groep inmiddels zo groot is ( meer dan 8000 deelnemers), zal het waarschijnlijk nooit meer voorkomen dat er niemand van ons arbeidsongeschikt is. Dus je doneert eigenlijk elke maand, maar hoeveel je moet betalen is afhankelijk van het ziektepercentage. Wat fijn is: hoe groter de groep, hoe stabieler dat percentage. Naarmate er procentueel gezien meer zieken komen dan zul je ook geleidelijk aan meer gaan doneren. Dat was in maart 2020 het geval, het ziektepercentage was grofweg zo’n 0,5% toegenomen. Maar je doneert nooit meer dan 6% van het inkomensniveau waarvoor je mee doet. Dus, doe jij mee voor €1000 per maand, dan doneer je maximaal €60 per maand (6% * €1000 = €60). En denk je nu: ‘inkomensniveau’ wat is dat? Lees dan eerst even dit.

Als je ziek bent, krijg je nooit meer dan wanneer je gewerkt zou hebben

Als je ziek bent, dan krijg je betaald via de donaties van andere deelnemers. Rechtstreeks en zonder dat er marge tussen zit. Ons algoritme selecteert zo’n 75 deelnemers die allemaal een donatie doen aan een zieke. Payaut, een fintech startup regelt dit. ‘We leggen eigenlijk iedere dag een geautomatiseerde puzzel voor SharePeople, waarbij donaties rechtstreeks bij de zieke deelnemer terecht komen’, vertellen de Payaut oprichters in een verhelderend interview

Aantal zieken stijgt sinds corona, maar langzamer dan verwacht

Afgelopen maand waren er gemiddeld 2% deelnemers ziek. In de Bouw-groep en Zorg-groep was dit iets hoger.Een ziektepercentage van 2% betekent dat je bij een inkomensniveau van €1000 gemiddeld €20 betaalt aan donaties. Het exacte bedrag kan soms net iets hoger en soms net iets lager zijn. Het ziektepercentage van zzp’ers bij SharePeople is fors lager dan gemiddeld bij werknemers in loondienst (4,5% voor coronatijd).

Goed om te weten: donaties zijn geen zakelijke kosten

Donaties zijn privé kosten en hebben geen BTW. De €10 deelnamekosten zijn zakelijke kosten en dus aftrekbaar, net als de éénmalige inschrijfkosten om deel te kunnen nemen aan het ondernemersnetwerk van SharePeople. De donaties die je ontvangt zijn netto. We delen geen betaalgegevens, ook delen we geen contactgegevens of informatie over de zieke.

Mooi gebaar: stuur een opbeurend bericht

Wat je wél kan delen is jouw opbeurende bericht aan de zieke. Als donateur kan je sinds kort een berichtje meesturen met je donatie aan de zieke. Om hem of haar een voorspoedig herstel toe te wensen of op te vrolijken. Leek ons wel een mooi gebaar om elkaar bij te staan.

Doneren en donaties ontvangen is eigenlijk heel simpel en goedkoop. Nog een reden om vandaag nog deelnemer te worden. Aansluiten is ook al zo eenvoudig...