Cora

Cora: ‘Zo goed werkt het als je ziek wordt als ondernemer’

Het is mei 2020 en deelnemer Cora van den Burg meldt zich via de site van SharePeople ziek. Ze moet een zware operatie ondergaan en verwacht dat haar herstel een half jaar gaat duren. ‘Dat was natuurlijk een naar moment’, vertelt ze. ‘Want welke ondernemer wordt er nu ziek? Je laat je bedrijf toch niet in de steek? Maar ik moest wel en ben zo dankbaar dat ik een paar jaar geleden besloot SharePeople deelnemer te worden.’ Openhartig vertelt ze hoe het is, als je ziek wordt als ondernemer.

Het collectieve

Cora van den Burg heeft al 22 jaar een beautysalon en een groothandel in cosmeticaproducten. Ze heeft 5 mensen in dienst en haar bedrijf draait goed. ‘Ik had al wel eens een AOV afgesloten, maar er waren ook periodes zonder verzekering. Het was me gewoon te duur. En toen kwam ik op Facebook SharePeople tegen. Het sprak me aan dat niemand profiteert van je inleg en dat je voor elkaar zorgt en ik heb me meteen ingeschreven. Ik geloof in dat collectieve.’

Ze is dan ook niet verbaasd dat SharePeople zo’n succes is: ‘Bij SharePeople hoef ik niet bang te zijn voor profiteurs. We zijn allemaal ondernemer, iedereen die ziek is wil zo snel mogelijk weer aan het werk.’

93% ervaart de begeleiding bij ziekte als ‘prettig’ >

Veel steun aan persoonlijke adviseur

Nadat Cora zich in mei 2020 via de site had ziek gemeld, vond als eerste de check plaats of ze het bedrag waarvoor ze zich had ingeschreven, ook verdiende. ‘Dat verliep snel en netjes. Vanwege corona werd er naar een langere periode gekeken en dat was fijn. Want ook mijn bedrijf is toen weken dicht geweest.’
Vervolgens had ze contact met haar persoonlijke adviseur, die haar begeleidde bij haar herstel. ‘Ik kon en kan daar mijn verhaal doen, voel me gehoord. Ik heb veel steun aan mijn adviseur, nog steeds. Natuurlijk is hij kritisch en daagt hij me uit door “kan het ook zo?” te vragen, maar hij is ook gericht op duurzaam herstel. Het is echt goed dat er iemand meedenkt die me als ondernemer aanspreekt en in oplossingen denkt. En tegelijk zegt: “je gaat te snel Cora, pas op!” Want dat doe je als ondernemer, je wilt te veel, te snel.’

De werkcoach

Haar herstel viel tegen, nu een jaar later is Cora voor 50% aan het werk. ‘Die 50% heb ik te danken aan SharePeople. Mijn fysieke herstel bleef op een bepaald moment hangen. Mijn adviseur stelde toen voor om met een werkcoach aan de slag te gaan, om ook mentaal stappen te zetten. Ik heb nu 4 sessies gehad en zie resultaat; ik ga weer vooruit.’

De donateurs

Net als dat ze zich gesteund voelt door de deelnemers die aan haar doneren. Die donaties ziet ze letterlijk iedere maand terug door de transacties op haar rekening. ‘Dat is heel apart, om van zoveel onbekende mensen geld te krijgen. Het is elke maand een bombardement aan positiviteit, zeker nu de donateurs er een persoonlijk boodschap bij kunnen doen via de mail. Zo zijn de donaties niet anoniem, maar komen ze van andere ondernemers. En dat helpt om de moed erin te houden.’

Cora zit in de Brightgroep en ontvangt donaties van andere Bright-leden. ZZP’ers die hun pensioen opbouwen bij BrightPensioen én SharePeople kiezen als hun vangnet voor arbeidsongeschiktheid, vormen een aparte groep deelnemers bij ons.

Ziek zijn

‘Ziek zijn is best een taboe onder ondernemers, je laat je bedrijf niet in de steek. Dat levert een interne strijd op. Ik moest leren los te laten en me te richten op mijzelf en mijn herstel, maar tegelijkertijd er wel voor zorgen dat mijn bedrijf overeind blijft. Het heeft mij geleerd dat er meer is in het leven, dat je ook als ondernemer af en toe voor jezelf mag kiezen. Je bent echt niet continu nodig; er af en toe even niet zijn, is goed voor je.’

Cora: ‘De noodzaak van een arbeidsongeschiktheidsvoorziening is mij wel duidelijk, je kunt gewoon ziek worden. Regel dat dus nu, door deelnemer te worden van SharePeople.’