(Niet) zitten… Ik sta erop!

“Zitten is het nieuwe roken”. Ik hoor het mijn (rokende) oud-collega’s nog zeggen op de vrijdagmiddagborrel. Met hun ergonomische stoelen, arbo-goedgekeurde bureau, ‘gezonde wandeling’ naar de snoepautomaat en auto van de zaak.

Staand beroep

Dat ga ik ‘later als zelfstandige’ anders doen, nam ik me voor. Een uitdaging, want het vak van tekstschrijver en trainer is niet bepaald het prototype staand beroep. Toch doe ik mijn best, want staan heeft zo z’n voordelen. Of zitten z’n nadelen, eigenlijk.

Zo vergroot veel zitten de kans op obesitas, diabetes en slaapproblemen. Nog los van het feit dat een onderuitgezakte of voorovergebogen zithouding achter het beeldscherm funest is voor rug en nek. Meer staan zou daarentegen juist zorgen voor een betere bloedcirculatie en een meer concentratie.

Staand werken werkt (beter)

Kortom, staand werken werkt (beter). Wat zit ik dan nog te zeuren? In de kroeg ben ik blij als ik aan de bar mag staan, na 30 minuten Netflix krijg ik onrustige benen en het liefst loop ik lachend door het leven. Waarom dan niet als ik aan het werk ben?

Zo wil ik in mijn ‘werkplek-aan-huis-in-wording’ een stabureau, maak ik dankbaar gebruik van de wandel-naar-je-werk-dag en fiets-naar-je-werk-dag en overleg ik tegenwoordig het liefst staand.

6 quick wins om meer te staan

Toch blijkt het in de praktijk nog best lastig en listig, voldoende bewegen op een werkdag. Deze 6 quick wins helpen mij in ieder geval wel om meer te staan:

  • Ga naar klanten of collega’s toe. Pak de fiets of benenwagen in plaats van de telefoon en ga op de koffie. Goed voor de relatie én je gezondheid.
  • Toch telefoneren? Goed moment voor een wandeling door het gebouw of je tuin.
  • Zet een timer op 30 minuten en verplicht jezelf dan om de bloemetjes buiten te zetten, een glas water te halen of het toilet te bezoeken (als gevolg van al dat water drinken).
  • Neem een zit-stabureau of zet je laptop op de bar of in een hoge kast. Vind je dat te duur of omslachtig? Ik kwam ook dit kartonnen alternatief tegen!
  • Gebruik je lunchpauze voor een uitgebreide(re) wandeling, of ga even mindful doen.
  • Neem eens een kijkje op deze website met meer tips. Staand natuurlijk hè.

Of het werkt? Ja, al kijken mensen me soms raar aan als ik langs wil komen in plaats even snel bellen. Als zeg dat ik liever blijf staan tijdens een overleg. Als ik voorstel om staand te vergaderen. Of als ik elke 30 minuten drinken ga halen.

Maar ik zit er niet mee. Ik sta erop!

Over Michael Doove

Ik help organisaties bij het ontdekken, vertellen en delen van hun goede verhaal over duurzaamheid en welzijn. Op mijn website, voorstraks.nl, vind je meer informatie.