‘We werken niet te veel, we laden te weinig op.’

Fijn als dat ook daadwerkelijk lukt, maar helaas is de realiteit anders. Want burn-out, te druk en te lange werkdagen lijken aan de orde van de dag. En niet alleen bij ZZP-ers.

Precies hierover gaat het stuk in NRC waar bedrijfsarts Willem van Rhenen stelt dat we niet teveel werken maar te weinig opladen. Misschien ben je ooit voor jezelf begonnen omdat je dacht dat je daarmee ook meer vrije tijd zou hebben? Of ben je voor jezelf begonnen zodat je lekker je eigen tijd kon indelen?

Knuffelen

Het hoort er nu eenmaal bij, zo is de tendens. Maar is dat zo? Hoort moe zijn bij het leven? We lezen regelmatig dat het aantal mensen met een burn-out stijgt, en ook op steeds jongere leeftijd voorkomt. Een voorbeeld daarvan is het puppyknuffelen dat de Universiteit van Amsterdam faciliteerde voordat studenten hun tentamens moesten doen. Dit knuffelen zou helpen tegen stress. Er kwam een golf van kritiek los. Want dit zijn ook de mensen die later de bedrijven zouden moeten leiden, die de innovatie moeten brengen, die de economie bloeiend moeten houden. Is deze kritiek terecht?

Feit is dat we ergens zijn kwijtgeraakt dat ons leven niet alleen maar uit werken bestaat, dat we het nodig hebben om te ontspannen, ons op te laden. We weten vaak alleen niet meer hoe. Van Rhenen: ‘… wat geeft je méér energie dan je had? En dan zie je dat mensen soms al lang niet meer weten waar ze werkelijk plezier in hebben. Het begrip hobby is zelfs een uitstervend fenomeen.’

Waar wil ik staan over 3 jaar?

Van Rhenen geeft in datzelfde artikel aan hoe je zelf een bijdrage kunt leveren aan stressreductie. Aan het opladen van energie in plaats van alleen maar energie verbruiken. ‘Perspectief’ is een belangrijk element om te bepalen waar jij energie van krijgt. Dus stel jezelf als ondernemer geregeld de vraag: ‘Waar wil ik staan over 3 jaar?’

Met een doel voor ogen creëer je perspectief, motiveer je jezelf om je doel te bereiken. En nee, dat zal niet alleen maar uit leuke dingen bestaan. Maar als je gemotiveerd bent in wat je doet kost het je ook minder energie. En dan heb je vanzelf tijd om na te denken over wat jij nodig hebt om je weer op te laden.

SharePeople vindt het belangrijk dat je gemotiveerd blijft ondernemen. Maar vooral dat je goed voor jezelf zorgt. Dat de balans van werk en privé goed voelt. Dus als jij van je maandinleg die cursus wilt volgen, dat zeilweekend boekt, een avond de kroeg induikt met vrienden, dan geeft dat net dat beetje energie die je nodig hebt om je weer op te laden.
Het is jouw geld, jouw tijd en jouw energie. Zorg er goed voor!

SharePeople is meer dan een basisinkomen bij ziekte. We helpen je graag bij het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. Ben jij al deelnemer?