addertje onder het gras

Wat is het addertje onder het gras?

We krijgen bij SharePeople met enige regelmaat de vraag: ‘Wat is het addertje onder het gras?’ Dat is er uiteraard niet. Maar we begrijpen dat jij je dit wellicht afvraagt. Daarom leggen we je graag uit hoe het werkt.

Geen kleine lettertjes

Bij SharePeople doen we niet aan kleine lettertjes, graai gedrag of bonussen. We zijn een vangnet bij arbeidsongeschiktheid voor en door (zelfstandig) ondernemers die van hard werken houden en graag goed voor zichzelf zorgen.

Meedoen aan SharePeople

Iedere (zelfstandig) ondernemer kan deelnemen aan SharePeople: zzp’ers, start-ups, DGA’s, maten binnen een maatschap, vennoten in een VOF, zolang de belastingdienst je als ‘ondernemer’ aanmerkt en je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Verschillende beroepen, verschillende groepen

Er zijn drie groepen bij SharePeople: SharePeople, SharePeople Zorg en SharePeople Bouw. Op basis van je KvK nummer word je automatisch in een bepaalde groep geplaatst. Zo zorg je voor elkaar in goede én slechte tijden, samen met beroepsgenoten met wie je ongeveer dezelfde risico’s deelt. Naast deze drie SharePeople groepen is er een speciale groep voor leden van BrightPensioen. Dit zijn ondernemers die hun pensioen en arbeidsongeschiktheid in één keer hebben geregeld.

De voorwaarden op een rij

Als je deelnemer wordt van SharePeople leg je een belofte af, waarin staat dat je aan alle voorwaarden voor deelname voldoet. We spreken bij deelname het volgende met elkaar af:

  • Bij aanmelding ben je 100% arbeidsgeschikt
  • De eerste 2 maanden van ziekte overbrug je zelf
  • Je ontvangt maximaal 24 maanden lang donaties
  • Je bent bij aanmelding niet ouder dan 59 jaar, vervolgens kun je meedoen tot je AOW-leeftijd
  • Geen aanspraak op donaties in geval van een ziekte als gevolg van een burnout of andere stress gerelateerde klachten ontstaan in het eerste jaar na aanmelding. In dit geval is er wel begeleiding mogelijk voor een duurzaam herstel.

Lees meer >

Hoe zijn de kosten opgebouwd?

Is er niemand ziek? Dan hoef je niks te doneren. Zijn er wel deelnemers langer dan 2 maanden ziek dan draag je, naar rato, bij met je donatie. Daarnaast betaal je € 10 per maand deelnamekosten aan SharePeople en bij het aanmelden eenmalig € 125. Met onze rekentool kan je voor jouw situatie zien wat je gemiddeld maandelijks aan donaties betaalt in jouw groep.

Kies het juiste inkomensniveau

We adviseren je geen hoger inkomensniveau te kiezen dan het NETTO (besteedbaar) inkomen dat je nu verdient. Onze basisgedachte is dat iemand die ziek is, niet meer krijgt dan wanneer hij/zij zou werken. De meeste ondernemers kiezen een inkomen bij ziekte van maximaal 70% van hun netto inkomen. Omdat ze van dat bedrag bij ziekte prima kunnen rondkomen en op die manier de kosten laag blijven. We leggen je hier nog even uit hoe je het juiste inkomensniveau kiest.

Dus geen kleine lettertjes of addertjes onder het gras, maar een échte ‘onderlinge’. Al meer dan 9000 deelnemers gingen je voor, lees hier wat zij van SharePeople vinden.