inkomen bij ziekte

Wat hebben moeders en het afsluiten van een inkomen bij ziekte met elkaar te maken?

Paul Willen is sinds 1 februari 2016 baasloos. Hij noemt zichzelf een sociale computernerd. Hij helpt bedrijven met het automatiseren van processen. Paul is deelnemer van het eerste uur. Toch duurde het nog 3 jaar voor hij een inkomen bij ziekte regelde. We vroegen hem waarom hij dit niet eerder geregeld had? En wat hem over de streep heeft getrokken?

Luister hier naar het interview of lees verder.

Maar eerst de vraag wat hij van het zelfstandig ondernemerschap vindt?

Naast het trouwen met mijn vrouw is de keuze om in 2016 als zzp’er aan de slag te gaan de beste in mijn leven geweest.

Had jij alles goed voorbereid toen je het besluit nam om als zzp’er verder door het leven te gaan?

Nee, Ik ben gewoon in het diepe gesprongen. Ik had wel een boek, zzp handleiding 2015, gekocht. De administratie had ik ook al een beetje op orde, want naast mijn werk deed ik soms klusjes waar ik facturen voor schreef. Maar ik was toch vooral bezig met het krijgen van opdrachten.

Lees ook: Moet je als startende ondernemer direct alles geregeld hebben?

Opdrachten zijn natuurlijk belangrijk. Maar er komt bij ondernemen meer kijken. Je bent ineens zelf verantwoordelijk voor je pensioen, je inkomen bij ziekte, aansprakelijkheid. Hoe wist je wat nodig was en heb je je daarin laten adviseren?

Nee. Bij mij is zelfstandig ook echt wel heel erg zelfstandig. En dus ben ik het zelf gaan uitzoeken. Ik heb wel in 2016 meteen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering geregeld. Maar meer omdat het een voorwaarde was van mijn eerste klant.

Het regelen van een inkomen bij ziekte heb ik lang voor me uitgeschoven. Ik zag het risico gewoon niet. Toen ik nog in loondienst was waren het aantal ziektedagen op één hand te tellen. Ik dacht, dat overkomt mij niet. En dus had het niet mijn prioriteit.

Wat maakte dat je het op een gegeven moment tijd vond om het toch te regelen?

Ik denk dat mijn moeder daar een grote rol in heeft gespeeld. Ik ben kostwinnaar met klanten door heel het land. Mijn moeder zei: ‘Je zit zoveel in de auto, als er iets gebeurd heb je een probleem.’

Een tijd lang heb ik het genegeerd. Maar uiteindelijk heb ik haar gezegd: ‘Mam, ik heb het geregeld, dus maak je maar geen zorgen meer.’

Hoe ging dat regelen? Ben je je gaan oriënteren? Wist je al snel dat je een korte dekking voldoende vond?

Ik heb ooit een webinar van Cosmas (oprichter SharePeople) gevolgd. Hij gaf aan dat 92% van de zieke zzp’ers binnen twee jaar weer op de been zijn. Dat zette mij aan het denken over de periode waarover ik dan eventueel verzekert wilde zijn van een inkomen.

Ik wist dat als ik ziek zou worden en ik binnen twee jaar niet beter zou worden, ik flexibel genoeg zou zijn om een andere baan te vinden. Ik kende iemand die al ervaringen had met SharePeople en die heb ik gebeld. Hij was enthousiast. Toen ben ik het gaan regelen en heb daarmee meteen mijn moeder gerustgesteld.

Voor ons was de twee jaar voldoende want wij zijn als gezin flexibel genoeg om ons leven op een andere manier vorm te geven als dat nodig zou zijn.

Je hebt dus geen vergelijkend warenonderzoek gedaan?

Ja, ik zal vast een keer op zo’n vergelijkingssite gekeken hebben maar dan stopte het toch bij de laatste stap. Bij SharePeople zette ik die stap dus wel. Ik had een directe ervaring en die was positief.

Ben je nog steeds zo positief over SharePeople?

Ik ben nog steeds blij met mijn keuze. Ook omdat ik de schoonheid van de andere kant van het verhaal ben gaan zien. Ik vind het fijn om iedere keer een donatie te kunnen doen. Op die manier kan ik de ander verder laten ondernemen zonder dat die zich zorgen hoeft te maken over inkomen. De zieke kan zich dus focussen op herstel. En ik weet dat het geld op de juiste plek komt. Dat is voor mij een veel hogere waarde dan zelf verzekerd te zijn van een inkomen bij ziekte. Het principe van het doneren aan iemand geeft mij een goed gevoel.

Lees ook: Met fintech AOV eerlijk en betaalbaar maken.

Oke, dat is prachtig, maar zit er dan helemaal geen zelfbescherming in?

Jawel, tuurlijk wel. Het voelt veilig en prettig dat ik nu iets geregeld heb.

Je krijgt momenteel de vraag om wat vaker te doneren. Want helaas stijgt het aantal zieken. Is dat een belemmering of raakt het jou niet?

Ik heb dat gemerkt inderdaad. Maar ik wil daar niet over klagen. Ik gun die mensen dat ze snel beter worden. Maar het is niet iets waar ik SharePeople verantwoordelijk voor houdt. En ik ben blij dat ik deze mensen kan ondersteunen door middel van een donatie.

Maar voel je dat dan niet in je portemonnee?

Toen ik me inschreef was de regel nog dat je een vast bedrag van toen nog 180 euro per maand op een Bunq bankrekening zette. En dat je daarvandaan je donaties deed. Dat doe ik nu nog steeds. Ik zet nog steeds iedere maand een vast bedrag opzij. Op het moment dat de donaties dat bedrag gaan overstijgen dan wordt het tijd dat ik er eens over na ga denken.

Je bent ook lid van de SharePeople Coöperatie en dus ben je mede-eigenaar. Heb je wensen of tips die je graag uitgevoerd zou willen zien?

Ja toch wel. Ik heb geen idee wat voor klachten er zijn bij de grootste groep zieken op dit moment. Maar ik kan me voorstellen dat dat een grote groep is met mentale klachten. Ik denk dat het mooi zou zijn als SharePeople actief preventie doet op dat gebied. Dat kan zijn door het aanbieden van een NLP-training, mindfulness of iets anders. In ieder geval iets dat de veerkracht van de ondernemer vergroot zodat deze minder snel ziek wordt. Middelen om te voorkomen dat mensen met mentale klachten thuis komen zitten is iets waar denk ik meer aandacht voor mag zijn.

Lees ook: Waarom zou je -naast deelnemer- ook lid van de SharePeople Coöperatie willen worden?

Wie betaalt dat?

Ja dat is de schoonheid van dat potje dat je apart zette. Dat potje was er voor je donaties maar ook om jezelf te blijven ontwikkelen. Zelf volg ik een NLP-training die ik betaal van dat vaste potje dat is ontstaan. Jammer dus dat deze belofte is geschrapt.

Waar ik wel nieuwsgierig naar ben, is wat je nog hoopt te halen bij SharePeople? Ga je bijvoorbeeld mee in SharePeople Lang?

Ja, ik ben al ingestapt en heb nu ook een inkomen bij ziekte tot mijn AOW-leeftijd geregeld. En verder zou ik het ook interessant vinden als er een aanpassing komt in de inkomensstaffel. Als deze hoger wordt, zeg € 4.000 of € 5.000, dan zou ik daar ook op instappen. Dat zou me dan een paar tientjes per maand extra gaan kosten, maar daarmee is die eerste twee jaar nog een stuk zekerder dan dat hij nu al is.

Hoor jij (net als Paul) op de achtergrond ook dat stemmetje van je moeder; ‘Wat als je ziek of arbeidsongeschikt wordt?’ Stiekem heeft ze wel gelijk, zoals moeders vaak hebben. Bij SharePeople regel je nu eenvoudig en voordelig een inkomen bij arbeidsongeschiktheid.

Regel ’t nu en betaal de eerste maand geen deelnamekosten