Vrijheid

Vrijheid: zet je je werk of jezelf op één?

Als zzp’er heb je veel vrijheid. Dat is gaaf, maar kan ook lastig zijn, bijvoorbeeld als je moet kiezen tussen jezelf en je werk. We kiezen dan namelijk regelmatig voor het laatste, en daarmee doen we onszelf te kort.

Werk of gezondheid op één

Toch is dat best logisch, want je moet je eigen (financiële) boontjes doppen: geen werk is geen geld, dus zorg je voor voldoende facturen, pensioenopbouw en een verzekering. Voor jezelf zorgen komt dan wel eens op de tweede plaats: een goede werkplek, work-life balance, gezond eten en voldoende bewegen. Terwijl je gezondheid hartstikke belangrijk is.

Bewust (en) gezond ondernemen

Je kunt als zzp’er dus doen en laten wat je wilt (vrijheid, vrijheid, vrijheid), maar soms doe of laat je dingen die ten koste gaan van je gezondheid. Ik probeer dat te voorkomen door bewust (en) gezond te ondernemen. Dat komt deels doordat ik een voedingsdeskundige in mijn gezin heb, van dichtbij burn-outs heb meegemaakt en zelf heb ervaren wat een slechte werkomgeving met je (mentale) gezondheid doet.

Werken voor straks

Maar vooral ook omdat ik als tekstschrijver organisaties in de duurzaamheids- en welzijnssector help bij het maken en vertellen van hun verhaal, Voor Straks. Ik ben dus veel bezig met een mooie, gezonde toekomst voor de wereld, maar zeker ook voor mijzelf.

Daarom onderneem ik zo gezond mogelijk (practice what you preach, toch?): niet te lange werkdagen, sociale afleiding, telefoon in de la, voldoende ont- en inspanning, tijd nemen voor de lunch en blijven bewegen.

Jouw hart (voor de zaak)

Het blijft dus lastig om ‘je echte hart’ voor ‘je hart voor de zaak’ te laten gaan, maar ik werk eraan. In tegenstelling tot verzekeren, want dat is typisch iets waar ik liever niet (te veel) mee bezig ben. Toch blijft dat betweterige stemmetje in mijn achterhoofd zeuren dat ik hier wel over na moet denken. Daarom ben ik blij met SharePeople: voor als het nodig is, maar wel met de gedachte dat we vooral samen proberen ons vangnet helemaal niet nodig te hebben.

Gezond(er) ondernemen

Een gedachte die past in mijn duurzaamheids- en welzijnsstraatje. Daarom draag ik graag mijn steentje bij aan de SharePeople-community en ga ik elke maand vertellen over ‘gezond(er) ondernemen’, want voorkomen is beter dan genezen. En wordt iemand tóch ziek, dan help ik natuurlijk ook gewoon. Een goed gevoel!

Meer (weten over) Michael Doove? Ik help als tekstschrijver organisaties bij het ontdekken, vertellen en schrijven van hun goede verhaal over duurzaamheid en welzijn. Op mijn website, voorstraks.nl, vind je meer informatie.