Videobellen in deze tijd: de meest beproefde apps op een rij

Inmiddels raken we er aardig gewend om online met elkaar te communiceren. Maar wat is nu de beste manier om te videobellen? Er zijn inmiddels heel wat beproefde gratis online vergadertools. We zetten ze hier voor je op een rij, met de voor- en nadelen.

Whats app

Waarschijnlijk de meest laagdrempelige manier van videobellen, omdat zo ongeveer iedereen de app heeft en ermee om omgaan. Dus ook heel goed te gebruiken voor klanten en zzp’ers die digibeet zijn.
Je begint een groepsgesprek door op een gewenste contactpersoon te klikken, het cameraatje aan te klikken, wachten op een verbinding en dan op het plusje in het scherm een nieuwe persoon toe te voegen.

Voordelen: de laagdrempeligheid, iedereen heeft de app al geïnstalleerd op z’n telefoon.
Nadelen: je kunt met niet meer dan vier personen tegelijk videobellen. Bovendien werkt videobellen niet op de desktopversie van de app.

Skype

De vader van het videobellen, hoewel hij enigszins in onmin raakt, omdat Skype grote concurrentie ondervindt van ‘new kid in town’ Zoom. Onlangs introduceerde Skype de ‘Meet now’-knop, waardoor je niet meer een account op de app hoeft te hebben om deel te nemen aan een meeting.

Voordelen: je kunt met vijftig mensen tegelijkertijd vergaderen. Heb je één-op-één contact, dan zorgt een speciale vertaalfunctie ervoor dat je eventueel anderstalige klant Nederlands spreekt.
Nadelen: Skype en privacy is nogal een ding, zo is gebleken in het verleden. Je account wissen of wijzigen is nogal lastig.

Microsoft Teams

Het jongste troetelkind van Microsoft. Zit standaard in Office 365, maar is ook als losse app gratis te downloaden. Niet zo zeer bedoeld om mee te videobellen, maar meer een samenwerktool waarvan videobellen één van de opties is.

Voordelen: heel pakket aan samenwerkmogelijkheden, inclusief opslag van documenten waaraan je samen kunt werken. 
Nadelen: je ziet niet meer dan vier mensen tegelijkertijd in beeld (al kun je wel met meer tegelijk vergaderen). De vele mogelijkheden kunnen er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Zoom.us

De ‘new kid in town’ die ineens door iedereen is omarmd in tijden van corona. Kan via de webpagina woren gebruikt en als app (met dan wat meer mogelijkheden). Tot veertig minuten gratis overleg met honderd personen. Uit te breiden met een abonnement voor €14,-/maand, waarmee je vergaderingen/webinars kunt opnemen en tot 24 uur non-stop kunt vergaderen.

Voordelen: laagdrempelig, je kunt vanaf een webpagina deelnemen, zonder app. Gebruiksvriendelijk. 
Nadelen: er kleven nogal wat veiligheidsissues aan is gebleken.

Google Hangouts

Met maximaal tien mensen videobellen? Dan is deze wat wel de ‘verbeterde versie van FaceTime’ wordt genoemd een prima optie.

Voordelen: beschikbaar voor alle apparaten.
Nadelen: Niet iedereen heeft de app geïnstalleerd.

Jitsi

Nog relatief onbekend, maar dat zal niet meer lang duren. Deze open source video conferencing-dienst kent geen beperkingen in groepsgrootte en gesprekslengte. Past zich automatisch aan aan de bandbreedte.

Voordelen: je hoeft de app niet te downloaden of een account aan te maken, maar kunt meedoen met een url. Het gebruik is onbeperkt.
Nadelen: Bij een grote groep kan het beeld gaan haperen.

Van welke online tool maak jij gebruik in deze coronacrisis? Deel je antwoord op onze social media, zodat we van elkaar kunnen leren. En met SharePeople kan je ook gewoon mailen (contact@sharepeople.nl) of bellen (0343 227002) of chatten.