Verplichte AOV voor zzp’ers? SharePeople blijft beste optie!

Veel is er nog onduidelijk over het plan van ‘de polder’, de werkgevers en vakbonden samen. Maar dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering vanaf 2024 duur gaat worden voor ons als zelfstandig ondernemers is wel duidelijk. Het is namelijk niet in het belang van ‘de polder’ om het goedkoop voor ons te maken. Maar gelukkig hebben we SharePeople en dat blijkt de beste optie. Het zou zelfs kunnen betekenen dat wij onder die opgelegde AOV uitkomen. Cosmas Blaauw, mede-oprichter van SharePeople geeft zijn visie.

Wat is het voorstel van de Stichting van de Arbeid?

De Stichting van de Arbeid (waarin vakbonden en werkgevers met elkaar overleggen) had na het pensioenakkoord in 2019 de opdracht gekregen om een voorstel uit te werken voor de verplichte AOV voor zzp’ers. Het blijft natuurlijk vreemd dat juist werkgevers en werknemers gezamenlijk die opdracht hebben gekregen, maar daar gaat het nu even niet om. Belangrijker is om te bekijken wat dit voorstel inhoudt. Ik heb een opsomming gemaakt aan de hand van de berichtgeving door het Financieel Dagblad hierover:

  • De maximale uitkering bedraagt € 1650 bruto per maand.
  • Daarvoor betaal je een inkomensafhankelijke premie van € 80 tot € 130 per maand, maar het kan ook € 200 zijn.
  • De standaard wachttijd is 1 jaar, maar je kunt ook kiezen voor een half jaar of 2 jaar (met andere woorden: te combineren met SharePeople).
  • De verzekering gaat naar verwachting in 2024 in. Zzp’ers die een -minstens- vergelijkbare (!) verzekering hebben kunnen een vrijstelling krijgen.

SharePeople Crowdsurance is de toekomst!

Natuurlijk laten we ons niet zomaar ringeloren door de vakbonden en VNO-NCW. Daarom steunen wij De Werkvereniging (laat hier je stem horen of word lid). Aanjager Roos Wouters voert ook namens ons het woord in Den Haag. Die verplichte AOV voor (alleen) zzp’ers is gewoon een slecht idee. Beter is het dat er een oplossing komt voor alle werkenden en wellicht moeten we naar een soort van basisinkomen. Maar helaas is dat nu (nog) niet aan de orde. Daarom laten we voor nu onze oplossing mee gaan met de ontwikkelingen, zodat we flexibel kunnen inspelen op dat wat Den Haag gaat besluiten. En we kijken zelfs nog verder vooruit.


SharePeople kan als aanvulling of mogelijk als vrijstelling van de verplichte AOV gelden. Niet alleen voor (zelfstandig) ondernemers, maar voor alle werkenden.”

Cosmas Blaauw, mede-oprichter SharePeople Crowdsurance


Ook voor werknemers dus. Ik geloof er echt in dat (SharePeople) crowdsurance een veel transparantere én goedkopere oplossing is dan een verzekering. De crowdsurance software die wij nu aan het uitbouwen zijn is uniek en maakt het mogelijk om voor (honderd)duizenden mensen een vangnet bij arbeidsongeschiktheid te creëren en donaties af te handelen. Een regeling uitgevoerd door het UWV zal altijd trager en niet foutloos zijn en werkt fraude in de hand. En een verzekeraar zal altijd willen verdienen aan jouw (niet) ziek zijn. Kortom, ik geloof erin dat we met SharePeople Crowdsurance een ‘minstens vergelijkbaar’ verzekering(s alternatief) kunnen creëren.

Word mede-eigenaar van SharePeople

SharePeople is een coöperatie met nu 175 leden (eigenaren). En vanaf half april kun je weer lid worden van deze SharePeople Coöperatieve en zo mede-eigenaar worden. Met het geld dat we dan ophalen gaan we investeren in de verdere ontwikkeling van ons platform, zodat we klaar zijn voor ‘2024’. We houden je op de hoogte.

Ondertussen kun je natuurlijk andere ondernemers wijzen op het grote voordeel van deelname aan SharePeople. Geef de naam door in MijnSharepeople. Als diegene zich inschrijft krijgen jullie beiden 3 maanden gratis deelname.

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.