Verplichte AOV of niet? Regel nu iets!

Vandaag kwam er weer een nieuw initiatief -een motie van GroenLinks, PvdA en de SP- om iets te doen aan de meer dan 800.000 zzp’ers die geen AOV hebben. Op zich een nobel streven, maar belangrijker dan of die verplichte AOV ooit gaat komen -het kabinet wil er niet aan- is de vraag voor de zzp’er zelf: wat gaat me zo’n AOV kosten?!

Verzekeren is te duur

Een (verplichte) AOV is niet alleen te duur voor de zzp’er, maar ook voor de samenleving. Ik hoorde laatst dat er jaarlijks zo’n 2 miljard aan premie betaald wordt terwijl er slechts 1 miljard wordt uitbetaald aan arbeidsongeschikten. De andere 50% gaat op aan kosten (overhead en winst van de verzekeraars). Teruggrijpen op de oude oplossing ‘verplicht verzekeren‘ maakt het allemaal nog duurder.

Laat zzp’ers de eerste twee jaar zelf opvangen

Net als werkgevers zouden zzp’ers de eerste twee jaar van ziekte zelf moeten opvangen. Dat is voor veel zzp’ers -en kleine werkgevers- nog altijd duur, maar er zijn tegenwoordig alternatieven om dat onderling te regelen. Het bekendste voorbeeld tot nu toe waren broodfondsen, maar er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden. Onderling risico delen kan ook via crowdsurance, een goedkope en zeer efficiënte manier.  De kans dat je korter dan twee jaar ziek wordt is nu eenmaal groter dan dat je langer dan twee jaar ziek bent. Daarom is het verstandig zo’n oplossing direct te regelen. Binnen een kwartier ben je klaar!