vakantiestress

Reken af met je vakantiestress: handige checklist voor zzp’ers

Ben je tot het laatste moment aan het stoeien met deadlines en binnenkomende e-mails? Vind je het idee van werk loslaten al spannend op zich? Je bent niet de enige. Zo’n 50% van de Nederlanders heeft vakantiestress. Als zzp’er krijg je er nog een extra uitdaging bij. Kun je je werk wel loslaten als jij de enige werknemer bent in je bedrijf? Zeker! Haal inspiratie uit deze 7 tips. Dan heb je alles op tijd geregeld voor een zorgeloze vakantie.

1. Kondig je vakantie op tijd aan

Het liefst voorkom je last-minute taken op de dag voor je vakantie. Als er iets voor vakantiestress zorgt, dan is dat het wel. Wees daarom proactief met het aankondigen van je vakantie. Geef bijvoorbeeld 1,5 maand van tevoren aan wanneer je weg bent. Vraag eventueel aan je opdrachtgever of er nog dringende zaken zijn om voor die tijd af te ronden.

Wat verder helpt? Doe een voorstel voor wat te doen met lopende projecten tijdens je vakantie. Kun je bijvoorbeeld taken overdragen of kun je vooruitwerken? Hier zelf ideeën voor aandragen komt professioneel over. Ook helpt het je om voldoende tijd in je agenda te reserveren.

2. Maak een to-do-list voor lopende projecten

Lijstjes maken is altijd een fijn medicijn tegen stress. Ook voorafgaand aan je vakantie. Zet bijvoorbeeld één maand van tevoren op een rij welke projecten je hebt lopen en wat er nog moet gebeuren vóór je vertrek. Dat geeft overzicht en rust.

Vul de lijst regelmatig aan als je iets nieuws te binnen schiet. Denk bijvoorbeeld ook aan:

  • de btw-aangifte;
  • periodieke betalingen op tijd doen;
  • afspraken die je nu niet redt inplannen voor na de vakantie;
  • website-updates draaien.

Download hier gratis jouw checklist >

3. Help klanten verder in je out-of-office

Heb jij weleens een out-of-office gebruikt in de trant van “Ik ben met vakantie van 6 t/m 19 juli. Daarom kan ik je e-mail nu niet beantwoorden.”? Niets mis mee, zou je denken. Dus wel. De mailer weet na het lezen alleen dat hij nu geen reactie van je kan verwachten. Maar wanneer dan wel? Kun je in de tussentijd niet, zonder er zelf te zijn, alsnog iets voor diegene betekenen?

Kijk of je mailers tijdens je vakantie via een slimme out-of-office alsnog op weg kunt helpen. Neem bijvoorbeeld een mini-FAQ in je e-mail op of link naar een gratis e-book dat je aanbiedt waarmee prospects of klanten ook tijdens je vakantie al van je expertise profiteren.

4. Zet je out-of-office langer aan dan je weg bent

Je herkent vast wel het moment dat je terug bent van vakantie en je laptop openklapt. Slik, 163 nieuwe e-mails! Voordat je je ongelezen e-mails hebt weggewerkt, ben je vaak al een halve dag verder. Laat staan dat je die dag ook nog drie salesgesprekken kunt voeren.

Voorkom die stress met deze tip: laat je out-of-office lopen vanaf de dag vóór je vakantie tot de dag na je vakantie. Dan kun je de dag voor je vakantie de laatste eindjes aan elkaar knopen zonder dat je steeds gestoord wordt. En je hebt je eerste werkdag vrij om je inbox leeg te maken. Dat geeft rust!

5. Noteer je eerste to-do’s voor na de vakantie

Op de laatste dag voor je vakantie zijn er vast punten waar je niet aan toegekomen bent. Merk je dat die door je hoofd blijven spoken? Maak er dan voor je vertrek een aparte takenlijst voor. Noteer daarop o.a. reminders die je na je vakantie wilt versturen of projecten die je die week gaat oppakken. Dat geeft rust in je hoofd tijdens je vakantie én maakt het makkelijker om er na de vakantie weer in te komen.

6. Plan eventueel posts voor social media in

Is voor jou zichtbaarheid belangrijk, ook als je er niet bent? Ook daar hoef je op je vakantiebestemming niet over in te zitten. Je kunt posts op Instagram, Facebook en LinkedIn vooraf inplannen. Tools als Hootsuite en Later helpen je daarbij.

Wist je dat je ook een automatische afwezigheidsmelding kunt instellen voor je Instagram-DM’s of privéberichten op Facebook? Social-media-expert Carola legt uit hoe je dit doet.

7. Vakantiestress? Zet je notificaties uit

Het is pas écht een vakantie zonder vakantiestress als je telefoonscherm niet continu oplicht. Vind je het wat drastisch om je telefoon helemaal uit te zetten of in een la te stoppen? Overweeg dan om op je laatste werkdag zoveel mogelijk notificaties uit te zetten.

  • Demp groepsapps voor werkprojecten, zodat je geen meldingen ontvangt.
  • Gooi eventueel tijdelijk je Gmail- of Outlook-app van je telefoon.
  • Zet automatische meldingen voor werkdingen uit.
  • Laat eventueel telefoontjes doorschakelen naar je Virtual Assistant als je die hebt.

Dat alles zorgt ervoor dat jij ongestoord van je vakantie kunt genieten. Letterlijk. De wereld draait, mede dankzij een out of office, heus door als jij even minder goed bereikbaar bent.

Extra tip tegen vakantiestress: vergeet je SharePeople-donatie niet

Over één ding hoef je je als deelnemer van SharePeople geen zorgen te maken tijdens je vakantie: jouw risico op arbeidsongeschiktheid. Dat regelen we samen. Lees zelf hoe het werkt.

Vergeet als SharePeople-lid niet om tijdens je vakantie in de gaten te houden of er donatieverzoeken binnenkomen. Dit zijn rechtstreekse donaties die je doet aan de zieke deelnemer. Diegene wacht dus op jouw betaling. Onze tip? Zet voor elke 7 dagen een reminder in je agenda dat je even inlogt op mijn.sharepeople.nl. Zo heb je ook dat prima geregeld terwijl je van je vakantie geniet.

Download hier gratis jouw checklist >

Lees ook: