zekerheid

Twee zzp’ers onder één dak. Zo zorg je voor (sociale) zekerheid

Ik leef mijn ondernemersdroom. Alles loopt lekker op rolletjes en ik geniet van de vrijheid als zelfstandig ondernemer. Tot mijn partner – die in loondienst werkt – met ‘wilde’ plannen thuis kwam. En verkondigde óók voor zichzelf te willen beginnen. Ja, maar ho eens even. Kan dat eigenlijk wel?

De stap naar mijn bedrijf was een stuk eenvoudiger door de (sociale) zekerheid van het vaste dienstverband van mijn partner. Het beste van beide werelden. Hoe gaan we dat als twee zzp’ers onder 1 dak regelen?

Samen sta je nooit alleen

Gelukkig laat je je als ondernemer niet zomaar uit het veld slaan. En er zijn meer duo zzp’ers die het weten te rooien. Wat ik vooral wilde weten was: ‘Kunnen we nog wel ‘zomaar’ een huis kopen? Wat als één van ons ziek wordt? En ‘Wat te doen met ons pensioen?’

Een dak boven ons hoofd

Dat huis is wel een dingetje. Als je minder dan drie jaar onderneemt telt je inkomen niet altijd mee om een hypotheek of zelfs een lening voor een verbouwing af te sluiten. Heb je een baan in loondienst dan kun je namelijk alle zekerheid garanderen, toch? Precies, kromme wereld. Gelukkig wordt daar hard aan gewerkt en ontstaan er slimme oplossingen. Bij Jens heb je bijvoorbeeld geen bank meer nodig voor een hypotheek.

Een inkomen bij ziekte

Een AOV; duur en ingewikkeld. Dat dacht ik altijd. Maar de technologie heeft niet stil gestaan. Bij SharePeople regel je je arbeidsongeschiktheid onderling. Eenvoudig en betaalbaar. Een tip van mijn buurvrouw die ook zzp’er is. Ze stuurde me deze video door >

Dat er dit najaar ook een oplossing komt tot aan pensioenleeftijd is al helemaal fijn. Maar het is ook mogelijk om voor een AOV met een eigen risicoperiode van twee jaar te kiezen en die te overbruggen met SharePeople. Dat scheelt flink in de kosten.

Look at the bright side

In loondienst is sparen voor later vanzelfsprekend, dat regelt de werkgever. Er is dus een begin gemaakt en als de pensioenregeling het toelaat kan je deze vrijwillig voortzetten. Iedere zzp’er heeft recht op een AOW en misschien blijf je wel tot je tachtigste aan het werk om deze aan te vullen. Of je begint nu al met geld opzijzetten voor je pensioen zodat je meer (financiële) vrijheid hebt. Ik kwam erachter dat dit ook nog eens fiscaal voordelig is!

Zie je wel, ondernemen is mooi.

Ook met twee onzekere inkomens onder één dak kun je dus samen voor (sociale) zekerheid zorgen. Zodat jullie met meer plezier gaan leven, leren en ondernemen. Met welk ondernemers-duo deel jij dit artikel?

Lees ook: