Twee onzekere inkomens op één kussen

‘Als je zekerheid moet vinden met twee onzekere inkomens’, kopt de NRC in een lezenswaardig artikel over de risico’s die je loopt als je allebei zzp’er bent. Want hoe ga je dan om met arbeidsongeschiktheid en je pensioenopbouw?

Reserves in the mix

De krant laat Aranka Mulder, interim-marketingmanager, aan het woord. Pieter-Bas, haar man is interim-consultant bij financiële instellingen. Ze rooien het prima met hun twee onzekere inkomens, maar toen ze een nieuw huis wilden kopen, ging het bijna mis. Ze moesten drie jaaromzetten kunnen laten zien: ‘Wat een rompslomp’, zegt Aranka daarover. ‘Het is dat we een goede financieel adviseur hadden, anders was het echt niet gelukt’, zegt Pieter-Bas.
Ze hebben gelukkig wel de mogelijkheid om zelf reserves voor ziekte en pensioen op te bouwen, in een mix van spaargeld, beleggingen en vastgoed.

Terugvallen op je partner?

Uit cijfers in het artikel blijkt dat Aranka en Pieter-Bas bijna een uitzondering zijn. De NRC schrijft: ‘Ruim 40 procent heeft geen enkele voorziening getroffen voor arbeidsongeschiktheid. Van die groep zonder aov gaat één op de vijf ervan uit te kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner.’ Maar ja, wat als die partner ook zzp’er is?

Tot je tachtigste doorwerken

Anneke Jepma is tuinarchitect en heeft sinds 2015 een eigen ontwerpbureau. Partner Teun van Buul (45) is ontwerper buitenruimten en werkt sinds één jaar als zelfstandige. Zij werken veel samen en keren zichzelf een mooi inkomen uit. Ze hebben wél een aov afgesloten voor €400 per maand, maar bouwen geen pensioen op. Uit de krant: ‘Met hun pensioen zijn ze nog niet bezig. Misschien werken ze wel gewoon door, zegt Anneke. “Ik zie mezelf wel tot mijn tachtigste achter de tekentafel staan”.’

Of een karige boel?

Uit cijfers van het CBS blijkt volgens de krant dat 1 op de 5 zzp’ers geen pensioen opbouwt. En voor diegenen die wel iets geregeld hebben, is dat vaak een klein pensioentje bij een vorige werkgever. ‘Als je dan ook nog een partner hebt die aangewezen is op een beetje opgebouwd pensioen bij eerdere werkgevers, plus de AOW, dan wordt het een karige boel op latere leeftijd’, concludeert de NRC.

Het kan ook anders!

Volgens het artikel adviseert het NIBUD: ‘van alles wat je in een jaar boven de 13.000 euro verdient, zou je als zzp’er idealiter 20 à 25 procent opzij moeten leggen’. Een aov kost tussen de €432 en €185 per jaar, weet de NRC te melden. Best veel geld, zeker als je allebei zefstandig onderneemt.

Gelukkig kan dat ook dan anders, weten de meer dan 1800 deelnemers aan SharePeople. Je kunt ook elkaar, in een groter verband, een inkomen geven bij arbeidsongeschiktheid. En tegelijkertijd aan je pensioen bouwen. Doe jij ook mee? Regel het meteen of lees eerst hoe Sharepeople werkt.

Het hele artikel, met drie interviews, staat in de NRC van zaterdag 16 november 2019.