capability

Dit vinden Cora en Arjan over de begeleiding bij ziekte door Capability.

Als je als ondernemer ziek wordt wil je niets liever dan zo snel mogelijk weer terug aan het werk gaan. Maar dat kan niet altijd. Het is fijn als er dan een onafhankelijke partij meekijkt. Zo’n partij is bij SharePeople de externe arbodienstverlener Capability. Zij denken mee hoe jij zo snel mogelijk en zo verantwoord mogelijk weer kan gaan doen wat je het liefste doet, namelijk ondernemen. We vroegen twee deelnemers naar hun ervaringen met Capability.

Cora van den Burg over Capability

Het is mei 2020 en deelnemer Cora van den Burg meldt zich via de site van SharePeople ziek. Ze moet een zware operatie ondergaan en verwacht dat haar herstel een half jaar gaat duren. Ze had na haar ziekmelding contact met Capability. ‘Ik kon en kan daar mijn verhaal doen, voel me gehoord. Ik heb veel steun aan mijn casemanager, nog steeds. Natuurlijk is hij kritisch en daagt hij me uit door “kan het ook zo?” te vragen, maar hij is ook gericht op een duurzaam herstel. Het is echt goed dat er iemand meedenkt die me als ondernemer aanspreekt en in oplossingen denkt. En tegelijk zegt: “Je gaat te snel Cora, pas op!” Want dat doe je als ondernemer, je wilt te veel, te snel.’

Haar herstel viel tegen, een jaar later is Cora voor 50% aan het werk. ‘Die 50% heb ik te danken aan SharePeople en de casemanager van Capability. Mijn fysieke herstel bleef op een bepaald moment hangen. De casemanager (die als ‘taakgedelegeerde’ dagelijks in contact staat met de verantwoordelijke bedrijfsarts) stelde toen voor om met een werkcoach aan de slag te gaan, om ook mentaal stappen te zetten. Ik heb nu 4 sessies gehad en zie resultaat; ik ga weer vooruit.’

Lees hier het volledige interview met Cora >

Cora
Cora van den Burg en team

Arjan Oldenkamp over Capability

Arjan Oldenkamp werd van november 2020 tot afgelopen augustus financieel gesteund door de deelnemers van SharePeople. ‘Vorig jaar augustus kreeg ik allerlei ontstekingen in mijn lichaam, een soort reuma. Ik ging van ziekenhuis naar ziekenhuis, maar uiteindelijk had ik vooral rust en medicatie nodig. Mijn werk is mijn hobby en werkte ik heel vaak s’ avonds nog door op de bank, met de tv aan op de achtergrond. Ik was een workaholic en ben daar toen rigoureus mee gestopt, zo heb ik mijn dagelijkse leven aangepast met behulp van Capability.’

Arjan kreeg tips van Capability hoe hij gezonder kon werken. ‘Ik heb nu thuis een aparte kamer ingericht als kantoor, daar staat mijn laptop. Als ik daar ben, ben ik aan het werk, en anders niet. Ook ben ik een dag in de week minder gaan werken. Iedere woensdag neem ik vrij, dan kan mijn lichaam herstellen.’

Met deze tips weet Arjan gezonder te ondernemen : ‘Ik had hiervoor ook best vaak last van mijn rug door mijn artrose. Wanneer ik dan veel gewerkt had moest ik soms wel een week platliggen. Maar ik heb nu een bureau dat in hoogte verstelbaar is, en ik neem regelmatig een korte pauze en ga dan even een blokje om.’

Lees hier het volledige interview met Arjan >

Arjan Oldenkamp
Foto credits: Ester Gebuis

Wil jij net als Cora en Arjan je arbeidsongeschiktheid goed geregeld hebben? Kijk dan hier hoe SharePeople werkt. Beter nog, meld je gewoon aan dan is er weer iets afgevinkt