Silvie met zijn zoon

Daarom helpen stukjes schrijven en interviews houden

Wekenlang stuurde de juf van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) iedere dag een taakkaart. Met per vak een opdracht om te schrijven, te rekenen of een werkblad in te vullen. Van kijken naar het Jeugdjournaal, tot klokkijk-sommen, kookles en Nederlandse spelling. Onze lieve vijftienjarige deed zijn best, maar vond de hele corona-situatie maar moeilijk te begrijpen. 

Elke dag zette ik mijn laptop naast de zijne, een tweedehandsje waar Google Classroom nog net op draait. En hielp ik hem. Met de juiste wachtwoorden voor de juiste apps, met uitleggen wat de bedoeling was van elke taak. Met hem motiveren om een opdracht ook af te maken. En met het beantwoorden van zijn vele vragen over corona, de crisis en waarom de school dicht was. Soms nam zijn vader of oudste broer het over, maar zoals dat gaat, kwam het merendeel op mij neer.

Tussendoor probeerde ik te werken. Probeerde ik mijn stukjes te schrijven voor bijvoorbeeld jullie, de bezoekers van de site van SharePeople. Want de meeste berichten op deze site komen van mij, of zijn door mij geredigeerd en voorzien van de juiste SEO zodat jullie de berichten snel kunnen vinden. Samen met compagnon Veronique Werz heb ik een communicatiebureau, PickOurBrain. We zijn een VOF, net geen zzp’ers dus. Maar wel heel zelfstandig en zonder verder personeel. 

In het normale leven werk ik vanuit een stil huis, kan ik ongestoord bellen, typen en af en toe wat wegdromen. Maar de afgelopen 11 weken zat ik naast onze middelste zoon met het syndroom van Down om hem te helpen met zijn schoolwerk. Om hem de crisis te laten begrijpen en waarom er geen hockeytraining meer was. De eerste weken hing ik ’s avonds doodop op de bank voor de TV. Het duurde even voordat ik besefte hoe dat kwam. 

Alle luchtigheid was uit ons leven. Omdat ik onze zoon de hele dag om me heen had en dus ook de hele dag met mijn neus op de feiten werd gedrukt wat hij allemaal niet kan. Terwijl we in een normaal leven, altijd zo gefocust zijn op wat hij wél allemaal kan. 

Interviews houden

Wat hielp, waren die stukjes schrijven en interviews houden. Zo belde ik begin april met Sjaak Zonneveld van BrightPensioen. Net als velen van jullie kende ik zijn naam ook alleen van de webinars die hij samen met Cosmas geeft. Het werd een opbeurend interview. Zijn optimisme en levensvisie werkten aanstekelijk. Net als zijn vrolijke, drukke manier van honderduit vertellen. 

Dat gesprek deed me terugdenken aan Roos Wouters, de frontvrouw van de Werkvereniging die ik begin februari interviewde. Haar gedrevenheid en inzet voor ‘de goede zaak’ gaf me toen ook energie. 

Schrijven voor SharePeople is voor mij even in een andere wereld stappen. Zeker de afgelopen 11 weken, maar ook nu ons leven weer open gaat, doe ik dat met veel plezier en inspiratie. En hopelijk geef ik daar een sprankje van door aan jullie. 

Silvie Warmerdam en Veronique Werz runnen samen het communicatiebureau PickOurBrain. Voor SharePeople regelen ze de contentstrategie. Silvie blogt regelmatig over haar leven als moeder van een gehandicapt kind op de Facebookpagina Wat Niemand Weet.