stressfactor tijd

Is jouw grootste stressfactor tijd? Wat nou als tijd er niet toe doet?

Karin van Maurik is psychologe. Als deelnemer van SharePeople bieden wij haar graag een podium om haar inzichten op gezond blijven en dus gezond ondernemen te delen met anderen. Zoals het reduceren van de stressfactor tijd. Ben jij deelnemer en wil je jouw tips delen binnen ons netwerk? Dat kan, mail ons.

Reflecterend op mijn werkend leven is tijd voor mij een van de belangrijkste stress gevende factoren. Dit geldt ook voor vele anderen. Het begint al met ´s ochtends op tijd de deur uit gaan. Om vervolgens op tijd op je werk aan te komen en op tijd te zijn voor de eerste afspraak die op jou wacht. Vervolgens moet je op tijd de afspraak afronden, notities verwerken, naar de wc om weer op tijd klaar te zitten voor de volgende afspraak of vergadering. Ik ben al buiten adem, wat jij? Maar voor op adem komen is geen tijd… Ah fijn, je snapt mijn punt.

Efficiënt omgaan met tijd

Menig mens is al tegen de factor tijd aangelopen en menig boek over hoe efficiënter om te gaan met je tijd ligt dan ook in de boekenwinkels. De wake up lights om fris maar wél op tijd wakker te worden staan op de nachtkastjes naast ons bed. En we staan allemaal rond dezelfde tijd in de file of in de trein gepropt. Want tijd is planning, tijd is moeten, tijd is controle, tijd is geld. Een tekort aan dit alles betekent stress.

Kan het ook anders?

Maar hoe zou het zijn als de tijd er even niet toe doet? Hoe zou het zijn als je de tijd gewoon even mag vergeten? Hoe zou jij je voelen als je mag meegaan in de flow?

In de psychologie noem je dit fenomeen transcendentie. Het zijn de momenten dat je de tijd en ruimte om je heen vergeet en helemaal opgaat in wat je aan het doen bent. Het zijn de momenten dat je wordt overweldigd door een gevoel van slechts een klein onderdeel zijn van de wereld en tegelijkertijd je enorm krachtig voelt. Deze momenten vormen een belangrijk onderdeel in zingeving en daarmee je geluksgevoel. Het zijn de momenten dat je voelt dat je echt leeft.

Wanneer beleef jij die momenten? Als je op jouw racefiets zit en door de bossen rijdt? Of wanneer je je terugtrekt op zolder om verder te werken aan je schilderij? Je op een bankje in de zon gaat zitten en je ogen even sluit? Als je naar het pianospel van Ludovico Einaudi luistert? Of als je zit te doodlen en/of kleuren? Als tijd er even niet meer toe doet, dan komt er ontspanning en voel je dat je leeft. 

Over Karin van Maurik

Als buitenpsycholoog combineer ik goede gesprekken met de heilzame werking van in de natuur zijn. Ik help ambitieuze dertigers die het gevoel hebben dat de bagage die ze met zich meedragen hen tegenhoudt om betekenisvolle stappen te zetten, om écht te gaan voor hun dromen. Gun jij het jezelf om onbelemmerd en vol vertrouwen jouw ambities na te kunnen jagen?

Aanbod voor SharePeople deelnemers: Plan een gratis wandel- of online gesprek met Karin in.

Naast focus, flow en alle andere stressreducerende factoren is gezond eten ook belangrijk om als ondernemer fit te blijven.