inflatie

Door te investeren wordt ook jouw euro meer waard

Je kunt het woord ‘inflatie’ waarschijnlijk niet meer horen, maar toch willen we het er met jou over hebben. Een belangrijke oorzaak van de hoge inflatie is de sterke stijging van de energieprijzen. Beter letten op je uitgaven kan, of je geeft juist extra geld uit. Zowel privé als zakelijk is je geld steken in duurzaamheid een aanrader. Het klinkt tegenstrijdig in tijden van sterke inflatie, maar het werkt.

Ondernemers hebben recht op tegemoetkoming

Investeren in duurzame energie voor je bedrijf, levert voordeel op. Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kun je 45,5% van de investering extra van de winst aftrekken. Je moet wel minimaal €2.500 investeren, maar daar zit je al gauw op. Dit voordeel pak je alleen als de investering op de lijst van RVO staan.

Maak je huis groener

En nee dan bedoel ik niet dat je bij de verfwinkel een pot groene verf moet gaan kopen. Het gaat hier over het verduurzamen van je huis. Denk bijvoorbeeld aan HR++ glas en het isoleren van je muren. Dan kun je recht hebben op geld, namelijk 30% subsidie van de overheid. Als je kiest voor zonnepanelen, heb je recht op een teruggave. Je kunt namelijk onder voorwaarden de betaalde btw terugvragen.

Tip: begin klein. Bijvoorbeeld door eerst het dak te isoleren. Als je je bedrijfsruimte op de zaak hebt staan (let wel daar zijn strikte regels voor) dan is dit een investering die je vanuit je onderneming kunt doen. En zo word je ook als ondernemer duurzamer.

Ga voor een (tweedehands) elektrische auto

De overheid schuift de elektrische auto naar voren als duurzame oplossing. Dat doen ze op de slimme manier, namelijk door het geven van geld als je voor een stekkerauto kiest.

In 2022 heb je recht op €3.350 als je een nieuwe auto koopt en €2.000 als je gaat voor een tweedehandsauto. Voor 2022 is het beschikbare budget van de overheid bijna op. Wacht dus niet te lang. Ben je te laat? Dan heb je in 2023 weer een kans.

Rijd je zakelijk? Dan krijg je voor een elektrische auto een bijtelling van 16%, in plaats van 22% voor een brandstofauto. Mooi meegenomen!

Waarom nu investeren?

De komende jaren blijft energie duur en het is waarschijnlijk dat de energierekening de komende jaren ontploft. Het overheidsbeleid is erop gericht om het gasverbruik terug te dringen en om particulieren en bedrijven te stimuleren te verduurzamen. Stijgende energieprijzen moet je dus wel accepteren en maatregelen treffen.

Besparen is niet de oplossing

Je kunt ook besparen op je uitgaven om zo de inflatie de kop in te drukken. Of je tarieven verhogen. Helaas is dat geen blijvende oplossing. Met budgetteren krijg je wél een goed overzicht van de inkomsten en alle uitgaven die je doet. Zo weet je precies wat je elke maand kunt uitgeven. En het inflatie probleem- inclusief de wortel – kan verwijderen door het verduurzamen.

Investeer in SharePeople

Iedere deelnemer van SharePeople kan lid (aandeelhouder) van de Coöperatie worden door het doen van een kleine investering. De – op dit moment 1200 – leden van de SharePeople Coöperatie zijn samen 100% eigenaar. En profiteren mee van de groei van SharePeople. Zo ga je stijgende inflatie te lijf én heb je een vangnet bij arbeidsongeschiktheid geregeld. Sluit je binnen 3 minuten eenvoudig online aan.