Startupbootcamp

Startupbootcamp cruciaal voor startupfase SharePeople

In april 2017 selecteerde Startupbootcamp SharePeople uit meer dan 400 Europese startups om mee te doen aan het Smart City & Living programma. Door deelname aan dit accelerator programma konden we veel sneller groeien dan wanneer we dit zonder Startupbootcamp hadden moeten doen. Sterker nog, oprichters Rutger Abbink, Cosmas Blaauw en Ernst Nolte denken dat de bijdrage van Startupbootcamp in die eerste fase zo cruciaal is geweest, dat we anders waarschijnlijk niet meer hadden bestaan.

Van startup naar scaleup

Ondanks dat succes in die eerste startupfase kwamen zowel Startupbootcamp en SharePeople het afgelopen jaar tot de conclusie dat gezien de groeifase waarin SharePeople zich begeeft, het logisch is dat de wegen op den duur uit elkaar gaan. De vorming van een cooperatie heeft daar een rol in gespeeld. Maar ook het feit dat SharePeople inmiddels een scaleup is met een uitstekende cashflow, omzet en waardeontwikkeling. Startupbootcamp is op de eerste plaats een startupfinancier en niet een investeerder voor die volgende scaleupfase. SharePeople is ook niet op zoek naar een externe investeerder. We hebben er heel bewust voor gekozen om deelnemers (klanten) eigenaar en betrokken investeerders te laten zijn in de organisatie.

Exit strategy

Toen SharePeople in 2019 van plan was om een coöperatie op te richten en daar alle aandelen in over te brengen, gaf Patrick de Zeeuw (CEO en Co Founder Startupbootcamp Global) aan dat die vorm uitstekend bij SharePeople past. Alleen is een coöperatie niet ideaal voor Startupbootcamp om naar een exit te kunnen werken. De coöperatie kent een groot aantal leden/investeerders. Daardoor is de kans kleiner dat er nog een grote investeerder gaat instappen of nodig gaat zijn. Bovendien was Startupbootcamp na de eerste startupfase vooral een investeerder-op-afstand. Toen het eind 2020 duidelijk werd dat voor de tweede keer alle beschikbare lidmaatschapsrechten waren uitverkocht, heeft Startupbootcamp de kans aangegrepen om in een keer al haar stukken te verkopen. Zodat ze voor nieuwe deelnemers beschikbaar konden komen.

Bedankt SBC!

SharePeople is blij dat op deze manier -voorlopig althans- weer voldoende lidmaatschapsrechten beschikbaar zijn voor het nog altijd sterk groeiend aantal deelnemers. En blij dat vanaf nu SharePeople volledig in handen is van deelnemers en niet meer van externe investeerders. Tegelijkertijd vinden we het jammer dat er na bijna 4 jaar een einde komt aan een mooi partnership. Nog dagelijks maken we gebruik van de ervaring, contacten, coaching en adviezen van Startupbootcamp. In het bijzonder danken we Patrick de Zeeuw, Annemarie van Raay, Roelof Vos en Marc Wesselink hiervoor.