Sociale zekerheid of verplicht verzekeren?

Momenteel kan je geen krant openslaan of er staat wel een artikel in over verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Maar de vraag of ondernemers hier überhaupt op zitten te wachten blijft uit. Wel weten we dat steeds meer partijen in Den Haag voorstander zijn voor een verplichte AOV.

In Trouw vandaag viel ons oog op de titel: ‘ZZP-er wil sociale zekerheid, geen verplichte verzekering.’ (red: alleen via Topics of Blendle te lezen). En daarmee slaan ze precies de spijker op zijn kop. Trouw interviewt Roos Wouters van belangenclub De Werkvereniging. Wouters: ’Onderzoek laat zien dat 73 procent van de zelfstandigen niet onder de sociale minimum valt als ze ziek worden.’ En dat komt onder andere omdat ondernemers het zonder verzekering ook onderling kunnen regelen, bijvoorbeeld via SharePeople. Ook stelt Wouters dat deze verplichte AOV wellicht samenhangt met een verplicht collectief pensioen waar Trouw eerder ook al over berichtte.

Een verplichte AOV is niet de oplossing, maar wat dan wel?

Wouters zou liever zien dat de premies die men nu afdraagt niet aan contracten zijn gekoppeld maar aan de persoon als individu. Zij vindt het belangrijk dat deze ‘modern werkenden’ meer aandacht krijgen en daarom heeft ze zaterdag 11 mei uitgeroepen tot de Dag van de Modern Werkende. Deze Modern Werkende is dus de mens die bewust kiest voor een zelfstandig bestaan, kiest om als ZZP-er en/of zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.

Er is inmiddels een petitie gestart: Zeg nee tegen de verplichte AOV. Heb jij hem al getekend?

En om niet ook weer die discussie over een verplicht collectief pensioen op te rakelen zijn we een partnership aangegaan met Brightpensioen. Zo kan jij als ZZP-er zelf je pensioen regelen, daar komt geen Overheidsbemoeienis aan te pas. Zo werkt dat.