Share People, the risksharing platform

SharePeople: ‘game changer’ in verzekeringsland

SharePeople heeft de ambitie om verzekeren eerlijker, transparanter en goedkoper te maken.

Met SharePeople, the risk-sharing platform kunnen groepen onderling hun risico’s delen. Zonder verzekeraar. Zo blijven de kosten extreem laag, vanaf 10 euro per maand.

We zijn in 2017 begonnen met een alternatief voor een AOV. Op termijn wil SharePeople een volwaardig alternatief bieden voor nog veel meer soorten verzekeringen, maar zover is het nog niet. Als eerste pakt SharePeople die dure arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers en zzp’ers aan. Meer dan 300.000 zzp’ers komen in financiële problemen als ze langer dan twee maanden ziek zijn en dat probleem kan nu aangepakt worden. Want, met SharePeople is dat risico op arbeidsongeschiktheid gemakkelijk en goedkoop op te vangen.

Extreem lage kosten

“Als er geen zieken zijn, dan kost SharePeople een tientje per maand. Wanneer er 6 procent of meer deelnemers ziek zijn, dan lopen de kosten op tot maximaal 125 euro per maand”, vertelt Cosmas Blaauw, mede-oprichter van SharePeople. Hij verwacht niet dat het zo’n vaart zal lopen. “Het gemiddelde ziekteverzuim onder zzp’ers ligt op minder dan 2 procent. En om elkaar fit en gezond te houden, bieden we de zzp’ers in het netwerk tips.” SharePeople verwacht met deze aanpak het ziekteverzuim zelfs onder de 1 procent te kunnen houden. De kosten voor deelnemers blijven daarmee extreem laag.

Startupbootcamp Smart City & Living 

SharePeople was één van de deelnemers aan Startupbootcamp Smart City & Living 2017. Tijdens Demo Day presenteerden oprichters Cosmas Blaauw, Rutger Abbink en Ernst Nolte hun risk-sharing platform aan het publiek. “De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan de ontwikkeling van het platform en is de dienstverlening met zo’n veertig zzp’ers getest”, vertelt Abbink. “Het eerste product dat we nu lanceren is een ‘one-size-fits-all-arbeidsongeschiktheidsvoorziening’ voor maximaal twee jaar (€ 2.000 bij ziekte). Ook startende ondernemers kunnen aan SharePeople deelnemen.” Je kunt je individueel aansluiten, maar ook is het mogelijk SharePeople te gebruiken voor grotere groepen. Bijvoorbeeld met een branche- of beroepsvereniging of met een lokaal netwerk van ondernemers.

Innovatiepartners bunq en Capability

Om de betalingen snel en goed af te handelen, werkt SharePeople samen met internetbank bunq. Zo wordt er gebruik gemaakt van hun open API-techniek (PSD2). Bij SharePeople lopen de betalingen rechtstreeks vanuit het netwerk naar degene die ziek is. Dit peer-2-peer risksharing systeem zorgt voor lage overheadkosten en minder fraudegevoeligheid dan een verzekering. Je hebt immers een gezicht bij de persoon aan wie je betaalt en vaak ken je deze zieke ook nog persoonlijk, bijvoorbeeld via je LinkedIn netwerk. Daarnaast heeft SharePeople samen met arbodienstverlener Capability een speciale dienst ontwikkeld om zzp’ers te begeleiden bij ziekte. Tevens kan Capability zzp’ers begeleiden om ziekte te voorkomen.

Startupbootcamp 

Samen met 9 andere startups is SharePeople eind april uit meer dan 400 startups geselecteerd om deel te nemen aan Startupbootcamp Smart City & Living 2017. Dit zeer succesvolle en intensieve accelerator-programma helpt startups om in drie maanden tijd grote stappen vooruit te maken. De begeleiding wordt niet alleen verzorgd door Startupbootcamp zelf, maar ook door een groot aantal mentoren en bedrijven die aan Startupbootcamp verbonden zijn. “Ondanks dat we dachten een redelijk ervaren team te zijn, is onze eigen leercurve de afgelopen drie maanden enorm geweest. Hierdoor kunnen we SharePeople nog beter laten aansluiten op de behoefte in de markt en onze groei sneller realiseren. Maar het is natuurlijk ook gewoon een geweldige ervaring om zo intensief met startups uit heel Europa samen te werken”, aldus Blaauw.

Toekomstplannen

SharePeople start nu met een 1-size-fits-all arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zzp’ers, maar in de toekomst is het platform ook heel goed in te zetten om andere risico’s met sociale netwerken te delen. Dat hoeven niet alleen netwerken van zzp’ers te zijn. “Onze financiering doen we via een drie-traps-raket. De eerste fase hebben we zelf gefinancierd. In oktober 2017 hebben we via Leapfunder extra financiering opgehaald en zo ook onze eerste deelnemers in staat gesteld om mede-eigenaar te worden van SharePeople”, zegt Abbink. “Daarmee kunnen we voorlopig vooruit. Voor de fase  hierna, wanneer we nog veel meer ‘crowdsurance’-producten in de markt willen zetten zijn we in gesprek met angel-investors.”

Over SharePeople

SharePeople bv is in 2017 opgericht door ondernemers Rutger Abbink, Cosmas Blaauw en Ernst Nolte. SharePeople wil verzekeren weer transparant en persoonlijk maken. Risico’s kun je, met de technologie van nu, heel goed in sociale netwerken opvangen. Zonder verzekeraar.
SharePeople nam deel aan Startupbootcamp Smart City & Living 2017.

Meer informatie: Cosmas Blaauw, cosmas@sharepeople.nl / 06-20418311 / sharepeople.nl