quote

Waarom je juist nu plannen moet maken voor 2023

In 2022 had je waarschijnlijk geen energie meer voor de meeste goede voornemens die je met je onderneming had. En door de onzekerheid die er nog steeds heerst, zou je geneigd kunnen zijn om ‘het maar even af te wachten’. Lees hier waarom plannen maken voor 2023 tóch goed is en laat je inspireren door ‘de groten der aarde’.

Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the axe. – Abraham Lincoln

Of je nu een keuken plaatst of een website bouwt, een gedegen voorbereiding op welke klus dan ook komt het resultaat altijd ten goede. Nu een plan maken, al dan niet samen met de klant, zorgt dat je -al is het alleen in je hoofd- met de voorbereiding van een klus bent begonnen. Dat alleen al helpt straks bij de uitvoer ervan.

Someone’s sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago. – Warren Buffett

Dat is precies de reden waarom je plannen moet maken: de zaadjes die je nu plant, de ideeën die je nu de kans geeft te laten rijpen, zorgen er op den duur voor dat je een resultaat neerzet waarop je trots kunt zijn. Welke boom wil jij komend jaar planten? Welke schaduwplek wil jij creëren?

Without leaps of imagination or dreaming, we lose the excitement of possibilities. Dreaming, after all is a form of planning. – Gloria Steinem

Plannen maken betekent je ‘ideale’ toekomst vormgeven. Het zet je verbeeldingsvermogen in werking, waardoor je gedroomde toekomst zo maar eens werkelijkheid zou kunnen worden. Gun jezelf het plezier van het ontwikkelen van een toekomstvisie voor je bedrijf. Maak concreet wat je het komende jaar gaat doen om jezelf en je bedrijf gezond te houden, welke doelen je wilt bereiken en welke skills je wilt ontwikkelen.

If you don’t know where you are going, you’ll end up someplace else. – Yogi Berra

Dat is dus wat er gebeurt als je zonder voornemens doelloos de toekomst tegemoet treedt: voor je het weet, kom je erachter dat je ergens bent beland waar je niet wilde zijn. Neem de regie over je werk, je leven, je bedrijf. Bepaal de koers die je wilt varen. Dat is nou net de vrijheid die je als zzp’er hebt boven iemand in loondienst!

Life is what happens to you while you’re busy making other plans. – John Lennon 

Zo is het uiteindelijk ook wel weer. Je kunt prachtige plannen maken. Niks mis mee en vooral doen! Alleen, klamp je er niet zozeer aan vast dat het voelt als falen als het leven anders loopt. Of, om met de woorden van Hillary Clinton af te sluiten: ‘Fail to plan, plan to fail.’

Plannen maken voor 2023 begint natuurlijk wel met het voornemen om nu eindelijk je arbeidsongeschiktheidsvoorziening te regelen. Sluit je aan bij SharePeople.