SharePeople in 1 minuut uitgelegd

Op het crowdsurance platform SharePeople kun je het risico op arbeidsongeschiktheid (AO) delen met andere leden van BrightPensioen.

Hoe werkt SharePeople?

Kies of je gedekt wilt zijn voor een inkomen van €1.500, € 2.000 of € 3.000 netto bij arbeidsongeschiktheid (maximaal 24 maanden). Maandelijks stort je €90 (voor een inkomen van €1.500), € 120 (voor een inkomen van € 2.000) of € 180 (voor een inkomen van € 3.000) op een eigen bankrekening. AIs er iemand anders > 2 maanden ziek is, krijg je een (geverifieerd) betaalverzoek. Is er niemand ziek? Dan blijft je inleg staan op je rekening. De niet gebruikte inleg kun je maandelijks door Bright laten afromen en beleggen op een pensioen- of beleggingsrekening.

Wat gebeurt met mijn inleg?

Bij een ziektepercentage van 1,5% (het landelijk gemiddelde voor zzp-ers) ben je gemiddeld zo’n 25% kwijt aan donaties. Hiernaast kun je zien hoeveel je per maand gemiddeld kwijt bent aan donaties bij welk ziektepercentage. Het grootste deel van het maandelijkse bedrag wordt naar verwachting niet gebruikt. En dat kun je laten beleggen door Bright.

Hoe werkt de combinatie arbeidsongeschiktheid en pensioen?

Bij een ziektepercentage van 1,5% (het landelijk gemiddelde voor zzp-ers) ben je gemiddeld zo’n 25% kwijt aan donaties. Hiernaast kun je zien hoeveel gemiddeld  bij diverse arbeidsongeschiktheidspercentages (zie ook wat-kost-het). Het grootste deel van je maandelijkse inleg (>75%) wordt naar verwachting niet gebruikt. En dat kun je dan automatisch door Bright laten beleggen voor je pensioen.

donatietabel

€ 90 inschrijfkosten

De éénmalige inschrijfkosten (normaal € 180) zijn voor Bright leden tijdelijk slechts € 90.

€ 120 jaarlijks

De gebruikskosten voor SharePeople zijn € 120 ex. BTW per jaar. NB: Bright verdient hier niets aan.

€ 0 tot € 180 maandelijkse donaties

Stort maandelijks €99, € 120 of € 180 op je rekening. Betaal daarvan één donatie per maand. De rest gaat naar je pensioen.

Doe je mee?
SharePeople voor BrightLeden
kun je nu direct regelen.

 • 1

  Meld je aan bij SharePeople

  Maak de keuze voor €1500, € 2000 of  € 3000 netto bij arbeidsongeschiktheid.

 • 2

  Stort maandelijks een bedrag op je bankrekening

  Maandelijks stort je minimaal 6% van je inkomen bij arbeidsongeschiktheid (dus € 90 bij €1500, € 120 bij € 2000 of € 180 bij € 3000) op een aparte bankrekening.

 • 3

Vragen & antwoorden

Hoe werkt SharePeople precies?

Voor die uitleg kun je het beste even deze pagina raadplegen.

Wat zijn de verschillen tussen SharePeople en een Broodfonds?

SharePeople is geen Broodfonds. Er zijn overeenkomsten, maar ook belangrijke verschillen. Deze heeft BrightPensioen voor je op een rijtje gezet op deze pagina. Ook bij de f.a.q.’s van SharePeople vind je hier antwoorden op.

Hoe kan ik de inleg bij SharePeople gebruiken voor pensioen?

Als je gebruikt maakt van SharePeople leg je maandelijks een bedrag in op een speciale bankrekening bij Bunq. Voor een uitkering van € 2.000 kan er nooit meer dan € 120 gebruikt worden en voor een uitkering van € 3.000 nooit meer dan € 180. Naar alle waarschijnlijkheid wordt maar een klein deel van dit bedrag gebruikt voor donaties. Wat niet gebruikt wordt, hoeft niet op de rekening te blijven staan. Je kunt dus ook meer storten op die rekening: er wordt nooit meer gebruikt voor arbeidsongeschikten dan € 120 of € 180 per maand.

Je kunt het deel dat niet gebruikt wordt desgewenst ‘automatisch’ laten beleggen bij Bright. Je kunt maandelijks je Bunqrekening ‘afromen’ en naar een pensioen – of beleggingsrekening bij Bright over laten boeken. Je kunt ook maandelijks een hoger bedrag inleggen op je Bunq bankrekening, zodat je een groter bedrag kunt inleggen voor je pensioen.

Geef je speciale SharePeople bankrekening bij bunq op als tegenrekening waarvan BrightPensioen jouw inleg incasseert. Op deze rekening zul je maandelijks een bedrag moeten zetten van jouw inleg bij Bright plus het deel dat benodigd is voor giften. Dit kan per maand fluctueren tussen de € 0 en € 120 / € 180. Het is dus wel zaak om in de gaten te houden hoeveel er op de Bunq-bankrekening staat. Zorg ervoor dat je aan het begin van het jaar € 210 extra op deze rekening zet voor het lidmaatschap van Bright.

Op deze manier kun je (extra) vermogen opbouwen voor later.

Kan ik bij mijn pensioen als ik langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt ben?

Sinds 1 januari 2016 is het mogelijk om opgebouwd derde pijler pensioenvermogen op te nemen in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid. Hiervoor heb je een verklaring nodig van een arts.

De maximale hoogte van wat je uit je opgebouwde potje mag laten uitkeren, hangt af van wat je de afgelopen twee jaar verdiend hebt. De uitkering mag nooit hoger zijn dan € 40.000,- per jaar.

Let op: dit is geen alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar inderdaad, na twee jaar arbeidsongeschikt zijn en ondersteuning door SharePeople kun je hier gebruik van maken.

Wat gebeurt er als SharePeople failliet gaat?

Mocht SharePeople failliet gaan dan houdt de serviceverlening via het platform op. Uiteraard blijft het geld dat op jouw eigen rekening staat van jou. Mocht je op dat moment ziek zijn en giften van anderen ontvangen, dan zal dit vermoedelijk ook ophouden.

Hoe voorkomt SharePeople misbruik?

SharePeople is een ‘Semco-style‘ oplossing. Er wordt uitgegaan van vertrouwen. En vertrouwen is goedkoper dan (alles) controleren. Zo worden je beloften, zoals het ‘niet ziek zijn’ bij de start van je deelname of het door jou gekozen inkomensniveau, niet vooraf gecontroleerd. Er vindt pas controle plaats zodra je je ziek meldt. Dan wordt – namens de deelnemers – gecontroleerd of je je aan je belofte hebt gehouden en wordt je gevraagd jouw inkomensgegevens (bijvoorbeeld btw-aangifte) te delen. Dit scheelt naar schatting meer dan > 98% werk ten opzichte van een één op één controle vooraf. En daarmee kan SharePeople voordeliger werken dan verzekeraars.

Zie ook ‘Hoe werkt het’ op de website van SharePeople.

Wat gebeurt er als er teveel mensen ziek worden?

De huidige inleg is voldoende voor een verzuimpercentage van 6%. Mocht dit onverhoopt meer worden, dan betekent dit dat de maandelijkse uitkering aan arbeidsongeschikten minder wordt. Je hoeft nooit meer te doneren dan het afgesproken maandelijkse bedrag (€ 120 voor een inkomen van € 2.000 of € 180 voor een inkomen van € 3.000).

Heeft BrightPensioen een (zakelijk) belang bij de samenwerking met SharePeople? (of andersom)

Nee, BrightPensioen heeft geen belang bij de samenwerking met SharePeople en verdient er ook geen geld aan. Wel geeft SharePeople leden van Bright een voordeel doordat de € 180 inschrijfgeld voor bright leden tijdelijk € 90 (ex btw) is. Andersom heeft SharePeople ook geen belang bij de samenwerking met BrightPensioen.

Twee jaar dekking niet genoeg?

Om het risico op arbeidsongeschiktheid ook na de eerste twee jaar te verzekeren, kun je een AOV afsluiten. Als het risico de eerste twee jaar deelt via SharePeople, kun je kiezen voor een wachttijd van twee jaar. Dat scheelt fors in premie. Als lid van BrightPensioen krijg je bij Allianz de eerste drie maanden premie cadeau!

Nog geen Bright Lid?