zzp'er naast vaste baan

Zzp’er worden naast een vaste baan? Trap niet in deze 5 valkuilen!

Zzp’er worden naast een vaste baan klinkt als een perfect begin als ondernemer. Je hebt je eigen bedrijf, maar ook een vast inkomen. Maar is het wel ideaal? Of werkt het juist tegen je en werk je jezelf regelrecht de overspannenheid in? Ik werkte in mijn eerste ondernemersjaren als zzp’er naast een vaste baan. Dus weet ik wat de valkuilen zijn. . Die deel ik graag met je om jou ervoor te behoeden.

Door: Romy Veul

Mijn ervaring met zzp’er worden naast een vaste baan

Vijf jaar geleden startte ik mijn bedrijf als freelance tekstschrijver naast een baan voor 32 uur in loondienst. Dat was fijn! Ik had nog nauwelijks opdrachten en voelde daar geen druk door. Ik ontving tenslotte elke maand salaris.

Maar voor ik het wist was ik een 32-urige werkweek aan het combineren met een drukke onderneming. Het was nauwelijks te bolwerken. Om die reden heb ik drie jaar geleden toch mijn baan opgezegd. Mét voldoende opdrachten op zak.

Ik geloof nog steeds dat parttime ondernemen naast een baan prima kan en een mooie opstart is. Ik had de zekerheid van een vaste baan, maar ook de vrijheid van een eigen bedrijf. Bespaar jezelf als parttime ondernemer 5 valkuilen waar ik in ben getrapt.

Valkuil 1: hoe flexibel ben je?

Veel ondernemers kiezen voor een eigen bedrijf vanwege de flexibiliteit. Het probleem is alleen dat de gemiddelde loondienstbaan je minder flexibel maakt. Of laat ik het zo zeggen: zowel een loondienstbaan als een onderneming vereist flexibiliteit.

Stel: jij werkt drie dagen per week in loondienst. Dan heb je maar twee dagen voor je bedrijf. Op die twee dagen moet je al je ondernemersafspraken plannen. Maar wat als een klant alleen op een andere dag kan? Of als je baas je vraagt om bij te springen op een dag waarop je normaal aan je onderneming werkt?

Oplossing

Behoed jezelf hiervoor door grenzen te stellen. Houd er rekening mee dat je soms ‘nee’ moet verkopen (aan je baas of aan een klant) als het echt niet lukt.

Valkuil 2: achteroverleunen

Ik moet eerlijk bekennen: het veilige vangnet van mijn loondienstcontract maakte mij wat lui als ondernemer. Mijn belegde boterham kon ik prima betalen van mijn vaste baan. Dus de nood was niet hoog om actief naar opdrachten te zoeken.

Mijn instelling was “Ik zie wel wat er op mijn pad komt”. Daardoor groeide ik alleen niet. Ik bouwde geen naamsbekendheid op, ging niet gericht op zoek naar opdrachten en vond LinkedIn maar spannend. Pas toen ik mijn baan had opgezegd, ging ik met volle vaart vooruit. Ik ging wekelijks dingen plaatsen op LinkedIn, mijn site stond binnen twee weken live en mijn plannen bleven niet meer in de ijskast staan. Nu móest ik wel.

Oplossing

Waak ervoor dat je als ondernemer achterover gaat leunen. Meld je alsnog aan voor een ondernemersnetwerk, word alsnog actief op social media, bouw een site en stel haalbare doelen om aan te werken.

Valkuil 3: doorwerken in de avonduren

Als je bedrijf eenmaal goed loopt, kan het een drukke boel worden wanneer je zzp’er bent naast een baan in loondienst. In het begin kon ik het prima bolwerken. Maar na een tijdje maakte ik lange dagen. Voor je het weet ben je ook na een werkdag nog aan het werk, maar dan voor je eigen bedrijf.

Voorkom dat je altijd maar aan staat en je avonden steeds opoffert voor werktaken. Er moet ook vrije tijd overblijven, al is het maar om je werk-privébalans te bewaken.

Oplossing

Maak met jezelf afspraken over wanneer je wel en niet werkt. Spreek bijvoorbeeld af dat je maximaal één avond per week werkt. Zeg ‘nee’ tegen opdrachten als je over die grens dreigt te gaan. Of overweeg om een dag minder in loondienst te werken als het lastig te combineren wordt.

Valkuil 4: niet voor je bedrijf durven te staan

Je werkgever verwacht dat je trots je loondienstfunctie in je LinkedIn-titel zet. Tegelijkertijd wil je het van de daken schreeuwen dat je beschikbaar bent als zzp’er. Alleen kan dat wel: actief je bedrijf promoten als je daarnaast een functie in loondienst hebt?

Check wat hierover in jouw contract staat. Besef verder dat de meeste leidinggevenden het niet zo’n punt zullen vinden als je je bedrijf promoot. Zolang je werk in loondienst er maar niet onder lijdt én zolang je je maar aan je contract houdt.

Het is vooral een drempel die je zelf over moet. Maak je bedrijf niet te klein en ga staan voor wat je doet.

Oplossing

Deze tips helpen om jezelf niet kleiner te maken als ondernemer.

  • Stop met praten over “mijn bedrijfje”. Noem het “je bedrijf”. Of je er nu één dag per week aan werkt of fulltime of iets daartussenin.
  • Vermeld je functie als zzp’er in je LinkedIn-titel (in combinatie met je functie in loondienst). Zet er ook iets over in je bio. Dan kunnen mensen je vinden.
  • Maak een eigen site. Al is het maar een simpele website van één pagina. Het hoeft niet direct perfect! Zorg dat je online te vinden bent met je bedrijf.
  • Vertel aan mensen wat je als zzp’er doet. Dan is de kans groter dat iemand ooit denkt “Ha, jij bent toch tekstschrijver?! Ik zoek nog iemand!”.

Valkuil 5: alles loopt door elkaar

Als je je loondienstwerk en eigen bedrijf niet duidelijk scheidt, loopt al snel alles door elkaar.

Stel:je hebt een werkdag voor je loondienstbaan. Maar je klant heeft een spoedvraag en dat kan niet wachten. Een tikkeltje ongemakkelijk neem je het telefoontje van je klant aan terwijl je op kantoor werkt. De klant heeft nú iets van je nodig. Je wilt de klant niet teleurstellen, maar wilt ook niet in de “tijd van je baas” aan je bedrijf werken. Wat moet je doen?

Die spagaat (er zijn voor mijn baas én voor mijn klanten) was voor mij dé reden om volledig voor mijn bedrijf te gaan.

Oplossing

Als je hier tegenaan loopt, hoef je niet direct je baan op te zeggen. Het is als zzp’er naast een vaste baan vooral een kwestie van dingen gescheiden houden:

  • Geef aan klanten aan op welke dagen je bereikbaar bent. Vertel dat je op andere dagen niet beschikbaar bent, hooguit via e-mail.
  • Kijk samen met je leidinggevende welke flexibiliteit je hebt in je baan. Kun je je uren anders verdelen?
  • Neem twee aparte telefoons of twee telefoonnummers.
  • Weersta de verleiding om e-mails voor je onderneming te bekijken als je op het werk bent. Zo voorkom je dat een vervelende e-mail door je hoofd blijft spoken.

Pak zzp’en naast een vaste baan goed aan

Ik vond de combinatie van zzp’er worden naast een vaste baan een ideale opstart. De druk lag niet hoog om meteen een volle agenda te hebben, en ik kon langzaamaan mijn onderneming uitbouwen.

Voorkom wel dat je jezelf een burn-out in werkt. En maak afspraken. Met je klanten, met je werkgever en met jezelf. Hoeveel werk je voor je bedrijf? En wat kun je doen (nee zeggen, minder werken, toch je baan opzeggen) als je ondernemersagenda volloopt?

Regel je financiële vangnet als ondernemer

Ook wanneer je als zzp’er daarnaast een vaste baan hebt, is een financieel vangnet belangrijk. Dan kom je niet in de problemen bij arbeidsongeschiktheid. Een financieel vangnet hoeft gelukkig niet duur en ingewikkeld te zijn. Ook als parttime ondernemer kun je bij SharePeople terecht. Wij bieden een eerlijk, solidair en betaalbaar alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dagelijks opzegbaar en binnen 3 minuten online geregeld!

Sluit je vandaag nog aan en betaal de eerste maand geen deelnamekosten

Lees ook: