Waarom we niet graag over geld praten (maar dit wel zouden moeten doen)

Geld lijkt voor veel mensen net zo’n no-go onderwerp als politiek of seks. Er is angst om teveel bloot te geven of om opschepperig dan wel als ‘loser’ over te komen. En dat is zonde. Want over geld praten doet elke relatie – zowel zakelijk als privé – alleen maar goed.

Hoe krijgen we een betere relatie met geld? Financieel expert Olga Miler heeft daar wel tips voor. Want, zo zegt ze: ‘een open gesprek over geld is stress verlagend en verbetert relaties’.

Onderhandelen over je uurtarief? Niet de hobby van de gemiddelde ZZP’er. Hardop tegen je zakenpartner zeggen dat je niet in die innovatieve printer gelooft? Best eng. Ook in liefdesrelaties zijn de financiën een heikel punt. Vrouwen én mannen moffelen pakjes snel in de kast of gooien bonnetjes weg uit angst voor discussie. Kortom, erg relaxed gaan we met z’n allen niet om met geld.

Denk eens goed na over jouw relatie met geld.

Wat betekent geld voor jou? Hoe sta je er tegenover? Is het een bedrag op je bankrekening, of kan het een tool worden om jouw normen en waarden naar buiten te brengen? SharePeople is bijvoorbeeld een Social Enterprise. Onze winst gaat weer terug in het bedrijf, dat bijdraagt aan het maatschappelijk belang.

‘Stel jezelf de vraag wat je grootste angst is, als het om geld gaat’, zegt Miler. ‘Hoe zou je leven er uit zien als je morgen 90% van je geld verliest? Hoe zou je reageren? Wat zou je doen? En andersom, wat zou je doen als je 10 miljoen in de loterij won? Hoe zou je het uitgeven? Wat zou je anders doen, in bovenstaande situaties, dan vandaag?’

Door hierover na te denken, kun je geld zien als iets waar je niet afhankelijk van bent. Jij bent niet je geld. Misschien helpt die gedachte om er makkelijker over te praten. Omdat het letterlijk minder persoonlijk voelt.

Praat over geld met vrienden en familie

‘Zo Freek, wat heb jij tegenwoordig op de bank?’ is niet bepaald een conversation starter. Tien tegen een dat Freek wit wegtrekt of met een smoesje maakt dat hij van je wegkomt. Praten over geld betekent ook niet per se: praten over cijfers. Het gaat om advies krijgen en geven. Ervaringen delen. Ben jij blij met je accountant? Zeg het voort. Heb je een stomme fout gemaakt die je anderen wilt besparen? Gooi het in de groep. Je vriendin, je vader of je hardloopmaatje heeft vast ook nog wel een leerzame financiële anekdote voor jou.

Laat de gesprekken over het ‘Wat’ en ‘Waarom’ van geld gaan, stelt Miller. Wat wil je betekenen? Waarom investeer je ergens in?  Dan heb je het al snel over jullie kijk op de wereld. Daar worden al je relaties alleen maar sterker van. Vergeet ook je partner niet. Samen plannen maken haalt de angel uit veel financiële discussies. En laat je kinderen zien wat voor goeds je met geld kan doen, bijvoorbeeld door samen een goed doel te kiezen.

Haal de stressfactoren weg

Hoeveel mensen om je heen zijn gestrest over hun financiële situatie? Vast meer dan je denkt. En als (zelfstandig) ondernemer word je misschien zelf ook wel eens onzeker over je fluctuerende cashflow. De meeste stress komt volgens Miler doordat je niet precies weet hoeveel geld je hebt of nodig hebt. Ben jij zo’n ZZP’er die de doos met bonnetjes voor de boekhouder liever dichthoudt? Of die niet he-le-maal precies weet of alle facturen de deur uit zijn? Of al dan niet betaald? Grijp jezelf bij de kladden en trek een dag uit voor je administratie. Het idee alleen dat je weer overzicht hebt, ongeacht de uitkomst, haalt een rotsblok van je schouders.

Wil jij als ZZP’er of ondernemer meer financiële rust? Ga dan voor ons unieke betaalbare alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.