ongeneeslijk zieke zzp'er

Ongeneeslijk ziek als zzp’er – Edward vertelt: “Je weet pas wat je hebt als het wegvalt”

Als installateur van zonnepanelen en bliksemwering werkte zzp’er Edward (55) dagelijks aan grote installatieprojecten. Totdat hij door een bedrijfsongeval en veel pech thuis kwam te zitten. Wat begon met een voet in het gips, werd uiteindelijk één jaar niet kunnen werken. Amper terug aan het werk werd hij opnieuw ziek. Het bleek dit keer compleet mis te zijn: longkanker. Ongeneeslijk. Edwards laatste wens is om zijn verhaal te delen met andere ondernemers. “Als ik ook maar één ondernemer kan overtuigen om tóch iets voor arbeidsongeschiktheid te regelen, dan ben ik blij.”

Je werd in 2022 lid van SharePeople. Waarom besloot je iets te regelen voor je arbeidsongeschiktheid?

“Ik werkte al twee jaar voor mezelf als zonnepanelen- en bliksemweringinstallateur, maar had nooit iets geregeld voor mijn arbeidsongeschiktheid. Ook mijn vrouw was al tien jaar ondernemer (als eigenaar van een eigen hondentrimsalon), maar had geen vangnet in de vorm van een verzekering. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering vonden we allebei niet te betalen. Ik zou daar € 1.000 tot € 1.500 per maand aan kwijt zijn. Toch wilde ik iets regelen. Door een mede-zzp’er werd ik gewezen op SharePeople. Mijn vrouw en ik sloten ons allebei direct aan.

Achteraf baal ik dat ik al zo snel gebruik moest maken van SharePeople-donaties. Ziek worden stond uiteraard niet op de planning. Maar wat ben ik dankbaar voor de rust die de SharePeople-donaties me hebben gegeven!”

Tijdens je werk liep je een nare botbreuk op. Hoe ging dat?

“In 2022 hielp ik mee bij het afbreken van Pinkpop. Ik demonteerde de bliksemafleiders die op het dak van de tijdelijke kantoorunits stonden. Ik had uiteraard mijn valbeveiliging om, maar moest die loskoppelen als ik via de ladder naar beneden liep. Bij het naar beneden lopen, maakte ik een verkeerde inschatting en stapte ik daardoor naast de ladder. Zo ben ik van 3 meter hoogte naar beneden gevallen. Mijn voet was op drie plekken gebroken en het gewricht in mijn rechtervoet was volledig kapot. Ik moest halsoverkop naar het ziekenhuis.

Na de operatie aan mijn voet kon en mocht ik bijna niets. Ik kon alleen met krukken lopen, maar ver kwam ik niet. Zelfs 300 meter lopen was al te ver. Mijn (staande) werk weer oppakken was lange tijd onmogelijk.”

Hoe heb je de begeleiding vanuit SharePeople ervaren?

“SharePeople heeft mij in die tijd veel rust gegeven. Ook heb ik altijd veel begrip ervaren vanuit Nienke (Adviseur Werkvermogen bij SharePeople). Het was fijn dat ze regelmatig contact opnam om te vragen hoe het ging.

Tegelijkertijd voelde ik me weleens schuldig dat andere mensen donaties voor mij deden. Ik heb altijd zelf hard gewerkt voor mijn geld en ben niet gewend dat anderen voor mij betalen. Dus ik had uiteraard liever altijd trouw elke maand voor het collectief betaald dan dat anderen SharePeople-donaties aan mij doen. Ik ben SharePeople-deelnemers heel dankbaar voor wat zij met hun donaties voor mij en mijn vrouw hebben betekend. Het was een verademing dat in deze lastige omstandigheden de zorgen over geld wegvielen.”

Daarna ging je weer aan het werk, maar dat ging niet zoals gehoopt. Wat gebeurde er?

“Er ging veel tijd overheen voordat ik weer mocht beginnen met werken. Ik doe staand werk en mocht mijn voet pas na een tijdje weer voorzichtig belasten. De arts gaf ook aan dat mijn voet nog wel even pijn kon doen. Daarom startte ik heel voorzichtig met werken en hield me goed aan alle adviezen.

Maar op den duur was mijn voet zo dik dat mijn schoen niet meer paste. Op mijn voet staan voelde al te pijnlijk. Daarom ging ik terug naar het ziekenhuis. Uit foto’s bleek dat twee van de drie breuken nooit waren geheeld. Ik ging opnieuw de achtbaan in: weer een operatie, weer schroeven in mijn botten, weer in het gips. Daarna kon en mocht ik opnieuw een half jaar niets. Uiteindelijk heb ik, op één week na, een jaar thuis gezeten.”

Na een jaar mocht je weer aan de slag. Hoe ging dat?

“In juni 2023 mocht ik weer een paar uur werken. Ik was heel blij dat ik weer op andere plekken was dan alleen thuis en weer sociaal contact had. Ik ben altijd graag bezig, maar kon tijdens mijn herstel weinig tot niets. Na een jaar was mijn conditie ver achteruitgegaan, ook omdat ik veel moest liggen en last had van emotie-eten.

De eerste weken werken ging het redelijk. Ik was natuurlijk nog wel voorzichtig met mijn voet. Ik wilde niet nog eens een operatie en gedwongen thuis zitten meemaken. Na een paar maanden kreeg ik de kans om een groot project aan te nemen, waarbij ik met collega’s 3.700 zonnepanelen zou installeren. Ook een mooie manier om weer een buffer op te bouwen!”

Maar al snel ging werken niet meer. Je kreeg heupklachten en er bleek meer aan de hand te zijn. Wat speelde er?

“Toen ik een week bezig was met het project, kreeg ik pijn in mijn heup. Ik zocht er niet direct iets achter en dacht dat het kwam door de val en de botbreuk in mijn voet. Ook de huisarts dacht in eerste instantie aan overbelasting en foto’s wezen niets uit. Het advies was meer rusten en regelmatig naar de fysiotherapeut gaan. Dat deed ik braaf, maar na een tijdje werd de pijn – met name ’s nachts als ik in bed lag – ondraaglijk.

Met die klachten ging ik terug naar de huisarts. Dit keer kreeg ik een andere huisarts. Bij hem gingen direct alarmbellen rinkelen toen hij hoorde dat ik vooral pijn had als ik hoestte. ‘Zijn er al longfoto’s gemaakt?’, vroeg hij. Zo kwam ik bij de longarts terecht. Al binnen 1 uur na de afspraak belde de huisarts. Hij had slecht nieuws. Na een CT-scan was het zeker: ik heb longkanker. Stadium 4. Uitgezaaid dus. Dat betekent dat het helaas ongeneeslijk is.”

Hoe gaat het nu met je?

“Het nieuws dat ik longkanker heb, kreeg ik begin februari. Dat was natuurlijk een enorme klap. Ik word op dit moment geleefd door alle onderzoeken, puncties en ziekenhuisbezoeken. Maar mijn vrouw, mijn kind en mijn ouders houden me op de been. Ik ben nu vooral bezig met alles zo goed mogelijk regelen voor mijn vrouw. Dat stelt me gerust. Ook wilde ik dit interview nog heel graag doen. Het voelt als iets terugdoen na de donaties die ik zelf heb gekregen.”

Wat wil je andere ondernemers meegeven?

“Ik heb zelf 2 jaar lang risico genomen door niets te regelen voor mijn arbeidsongeschiktheid. Ik ben enorm blij en dankbaar dat ik daarna deelnemer ben geworden van SharePeople. Wat ik heb geleerd, is dat je – ook als je het niet verwacht – altijd iets kan overkomen. Neem geen risico voor het kleine bedrag dat SharePeople je kost, maar denk aan jezelf en regel iets. Daar help je jezelf en elkaar mee. Mij heeft SharePeople een grote financiële klap bespaard. Als ik ook maar iemand kan behoeden voor financiële zorgen in periode van ziekte, dan ben ik blij.

Daarnaast wil ik tegen iedereen die dit leest zeggen: geniet van elk moment. Laat je niet door kleine dingen meeslepen die het niet waard zijn. Je beseft pas wat je hebt als het wegvalt.”

Lees meer ervaringen en tips

Wil je meer verhalen lezen van (ex) zieke deelnemers bij SharePeople? Gerrit vertelt hoe hij na een milt-infarct van webshopeigenaar naar reisblogger en tourguide ging, en ook Ilse is blij dat ze wat geregeld had toen ze de diagnose borstkanker kreeg.