verplichte AOV

Nieuwe verplichte AOV voor zzp’ers onuitvoerbaar

Het UWV en de Belastingdienst voorzien uitvoeringsproblemen bij de nieuwe verplichte AOV voor zzp’ers. Zo zou het plan in de huidige vorm, mét veel keuzemogelijkheden, onuitvoerbaar en te ingewikkeld zijn. Dat schrijft minister Wouter Koolmees in deze brief naar de Tweede Kamer.

Vrijstelling

Het Financieel Dagblad schrijft dat het huidige voorstel, zzp’ers die al een AOV hebben, of die het liever zelf regelen, de mogelijkheid tot vrijstelling geeft. Volgens het UWV maakt deze mogelijkheid de uitvoering ingewikkeld, en vreest voor een tweedeling onder de zzp’ers. Uit de krant: ‘Voor jonge gezonde zzp’ers kan een private verzekering aantrekkelijker en goedkoper zijn. Minder gezonde en oudere zzp’ers blijven dan achter in de publieke regeling, waardoor de premie daar verder omhoog moet.’

Wachttijd

Daarnaast mogen zzp’ers kiezen voor een wachttijd (half jaar, één jaar of twee jaar) die ze zelf moeten overbruggen. Hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie. Volgens de Belastingdienst is ‘het niet te verwachten dat deze regeling goed uitgevoerd kan worden’.

Basisverzekering voor alle werkenden

Ook Roos Wouters, aanjager van de Werkvereniging, reageert op de brief van minister Wouter Koolmees en doet een oproep: ‘Wij drukken de minister op het hart om met vertegenwoordigers van alle werkenden om tafel te gaan en een basisvoorziening voor alle werkenden op te tuigen waardoor iedereen wend- en weerbaar wordt.’

Al langer pleit SharePeople samen met 20 andere zzp- en modernwerkende organisaties voor één basisverzekering voor alle werkenden. De uitvoering van zo’n basisverzekering is een stuk minder ingewikkeld dan de nieuwe verplichte AOV voor zzp’ers en behandelt alle werkenden op dezelfde manier.

Al met al lijkt het erop dat de verplichte AOV lang op zich zal laten wachten. Wacht daarom niet tot 2027 en regel nu al iets bij arbeidsongeschiktheid. SharePeople is een betaalbare oplossing. Lees hier hoe het werkt.