Pensioenwet

De nieuwe pensioenwet gaat een jaar later in

‘De nieuwe pensioenwet gaat minimaal een jaar later in dan eerder voorzien: op 1 januari 2023’, zo meldde minister Koolmees vorige week. Dat betekent dat het nieuwe stelsel waarschijnlijk pas in 2027 klaar is. En ja, daar hebben wij zzp’ers ook mee te maken. Lees even mee waarom dat zo is.

Nieuwe pensioenwet

Dat de wet later ingaat heeft te maken met de complexiteit, zegt Koolmees tegen de NOS: ‘Het is een heel ingewikkeld vraagstuk, het gaat om heel veel geld, grote belangen. Het moet zorgvuldig gebeuren en daar hebben we helaas iets meer tijd voor nodig.’
Die complexiteit zit ondermeer in de indexering. In het nieuwe stelsel staan geen harde beloften meer over de hoogte van pensioenen, de pensioenuitkering gaat afhangen van de ontwikkelingen op de beurs.

Drie pijlers

Inderdaad ingewikkeld, dat pensioenstelsel. Gelukkig legt Sjaak Zonneveld van BrightPensioen het eenvoudig uit: ‘Ons pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers. Pijler één is de AOW, ook wel staatspensioen genoemd. Dit is een basispensioen voor iedereen. Pijler twee, dat is collectief pensioen dat via de werkgever wordt opgebouwd, bijvoorbeeld bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI). En pijler drie is wat iemand individueel (aanvullend) opbouwt.’ Zzp’ers zijn aangewezen op deze derde pijler.

Gevolgen voor zzp’ers

Het stelsel dat nu dus pas vanaf 2023 vernieuwd gaat worden, gaat over pijler 2. Toch heeft het ook voor zzp’ers gevolgen. Onderdeel van het nieuwe stelsel is bijvoorbeeld het voornemen om een wettelijk verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering in te stellen voor alle werkenden, dus ook voor ons. Daar zitten goede elementen in, maar de uitvoerbaarheid is wel nog een vraagteken.
Daarnaast is het idee dat zzp’ers ook bij een pensioenfonds voor hun pensioen kunnen sparen, al is BrightPensioen daar niet enthousiast over. Tot slot is het positief dat zzp’ers, die zijn aangewezen op de derde pijler, dezelfde fiscale mogelijkheden krijgen als werkenden die pensioen opbouwen in de tweede pijler.
Maar ook deze wijzigingen zullen later ingaan, nu de nieuwe pensioenwet een jaar wordt uitgesteld.

Dat is handig: je arbeidsongeschiktheidsvoorziening én je pensioen regel je in één keer door SharePeople en BrightPensioen te combineren.