Creative Director Muk

Muk van Lil, creative director en fotograaf: ‘Intuïtie werkt fantastisch’

‘Ondanks dat ik niet uit een ondernemersfamilie of -omgeving kom, besloot ik al op mijn 17e voor mezelf te beginnen’, vertelt Muk van Lil, creative director.

Mijn start als zelfstandig ondernemer

Mijn HBO-studie (International Tourism Management) had ik niet goed uitgekozen, ik vond het niet leuk, dus ging ik ter ontspanning fotograferen. Al snel werd ik gevraagd om portretfoto’s te maken, ook mocht ik een kookboek fotograferen. Dat boek werd een bestseller, andere opdrachten volgden snel. Zo kon ik van fotograferen een bijbaan maken naast mijn studie. M’n inschrijving bij de Kamer van Koophandel zag ik meer als een noodzakelijk kwaad dan een grote stap. Pas na mijn studie koos ik heel bewust om na een paar jaar fulltime voor mezelf te gaan werken.

Mijn manier van gezond ondernemen

Ruimte voor vrijheid, dat is voor mij echt essentieel. Ik ben een commerciële creatieveling. Ik ken mijn markt goed en zie vaak mogelijkheden. De ruimte om daar gelijk mee aan de slag te gaan vind ik heerlijk. Dat heb ik ook nodig. Daarnaast geniet ik ook van de vrijheid in het indelen van mijn agenda. Er zijn maanden dat ik 80 uur per week werk, en soms maar 8, die keuze maak ik zelf en dat maakt me heel gelukkig.

Mijn work-life balance

Voor mij is de ideale balans om er niet teveel mee bezig te zijn. Zodra ik het gevoel krijg ‘er moet meer tijd naar werk of privé’, gaat er iets mis. Het komt wel eens voor dat ik spontaan mijn agenda leeg ruim omdat ik een weekje op vakantie wil of varen met mijn boot. Dat is voor mij de balans, meegaan in de flow van mijn gevoel. Amerikaanse klanten mailen of bellen altijd laat op de avond, dus kantoortijden zijn lastig aan te houden maar dat probeer ik wel.

Ik richt mijn bedrijf duidelijk en efficiënt in, zodat ik niet onnodige tijd kwijt ben met allerlei taken. Ik besteed ook veel werk uit. Natuurlijk maak ik wel meer uren dan de gemiddelde 40. Gelukkig heb ik flexibele vrienden en mijn partner werkt als militair, dus niet iedereen merkt het altijd.

Mijn tips voor andere ondernemers

Vertrouw op jezelf en je goede ideeën. Ik zie zo ontzettend veel ondernemers en bedrijven met in potentie geniale ideeën die niet van de grond komen. Vaak is er onzekerheid of angst dat het niet lukt. Go for it! Vandaag nog werd ik gebeld door een vriend waarvan ik al jaren roep dat hij het gewoon moet doen. Hij belde alleen om te vragen of ik even: ‘go for it’ wilde zeggen, heerlijk toch?

Mijn SharePeople

De community, het ‘met elkaar’ gevoel. Ik werk voor jou, en jij voor mij. Dat is fijn. Ik voel me verantwoordelijk om me niet onnodig ziek te melden en hoop dat anderen dat ook zo voelen. Een soort support. Dat was ook de reden dat ik al snel besloot mijn AOV hier af te sluiten. Ik had het al een paar jaar op mijn To-Do lijst staan, maar als je nooit ziek bent omdat dat zo goed als niet kan, stel je het uit. Via mijn netwerk kwam ik bij SharePeople terecht en heb ik binnen een uur besloten om me aan te sluiten. Intuïtie werkt echt fantastisch. Dat werkte toen ik als zeventienjarige besloot om ondernemer te worden en het werkt nu nog steeds.

Muk, creative director en fotograaf

Muk van Lil (25) werkt als creative director en fotograaf in haar bedrijf Studio Muk waarmee ze talent verbindt aan de internationale Interior & Design industrie. Daarnaast leidt Muk mensen op via haar platform mukworkshops. Er volgen bijvoorbeeld as we speak bijna 600 mensen de cursus Capture That Interior. Bijzonder!

We groeien het liefst via een netwerk van bekenden. Ken jij ook ondernemers in jouw netwerk zonder een vangnet bij arbeidsongeschiktheid? Introduceer ze via MijnSharePeople en krijg bij iedere nieuwe deelnemer die zich via jou opgeeft 3 maanden gratis deelname.