Miranda Endhoven

Miranda Endhoven, online business expert, droomt groot

Miranda Endhoven, online business expert: ‘Ik had nooit bedacht om ondernemer te worden. Maar nu ik de voordelen en mogelijkheden ken, vind ik het heerlijk. Ik hou ervan om groot te dromen, want er is zoveel meer mogelijk dan we vaak denken! Ik vind het heerlijk om mijn klanten te helpen groot te denken over hun online bedrijf.’

Mijn start als zelfstandig ondernemer

Ik was nog niet eens afgestudeerd toen ik mijn eigen bedrijf, Media Bear, begon. Ik kon als freelancer opdrachten doen bij het bedrijf waar ik mijn stage had gelopen, voor de studie Communication & Multimedia Design (CMD). Ik besloot me in te schrijven bij de KvK, zonder een uitgedacht plan. Ik werd enthousiast van het freelance leven. En maakte een website met een zeer breed aanbod van alle vaardigheden die ik geleerd had tijdens mijn studie. Ik kwam erachter wat ik het leukst vond en dat veel aanbod hebben, niet erg voordelig is. Langzaamaan ging ik schappen in wat ik aanbood en werd het overzichtelijker en fijner.

Mijn manier van gezond ondernemen

In de afgelopen jaren heb ik vooral geleerd om hulp te vragen. Als zzp’er heb je snel het gevoel dat je er alleen voor staat. Tenminste, dat had ik heel erg in het begin. Na vijf jaar ondernemen heb ik een mooi team om mij heen gebouwd waar ik op terug kan vallen. Als ik even iets niet weet, vraag ik hen om hulp. Of als ik toch iets te veel werk heb aangenomen kan ik dit aan hen uitbesteden. 

Te veel werk aannemen, ook zo’n valkuil. Ja, geld is fijn. Maar echt: je gezondheid is belangrijker. Je kunt gewoon niet dag en nacht werken. Dat hou je een paar weken vol, maar dan houdt het toch echt op. Ik heb geleerd dat het oké is om tegen een klant te zeggen dat ik nu even geen tijd heb of genoeg opdrachten heb. Als een klant echt jouw dienst of expertise wil, dan wachten ze op je. 

Mijn work-life balance

Op dit moment heb ik een goede balans tussen werken en niet-werken. Ik werk ’s avonds niet. Na 20.00 uur gaat mijn telefoon op een slot en kan ik mijn apps niet meer gebruiken. Daarmee voorkom ik dat ik de hele avond op mijn telefoon aan het scrollen ben. ’ s Morgens sta ik vroeg op zodat ik kan werken voordat de meeste mensen beginnen. Tussen 7 en 9 heb ik mijn belangrijkste taken al afgevinkt. Dat is zo lekker! 

Mijn tips voor andere ondernemers

Durf te kiezen voor wat jij het leukste vindt. En weet welk ritme bij jou past. Sinds ik vroeg opsta en vroeg aan het werk ga, zijn mijn dagen veel relaxter. Ik gun jou ook zo’n fijn ritme dat bij jou past. 

Mijn SharePeople

Toen ik ondernemer werd, was ik nog student en dacht ik niet zo na over risico’s of mijn pensioen. Afgelopen jaar heb ik alles over arbeidsongeschiktheid uitgezocht en mij bij SharePeople aangesloten. Een fijne manier om meer zekerheid te hebben in het freelance-bestaan.

Miranda, online business expert

Miranda Endhoven (28) is een WordPressdesigner met een passie voor technologie en online ondernemen. Al tijdens haar opleiding Communication & Multimedia Design aan de Hogeschool van Amsterdam, specialiseerde ze zich in WordPress design en in 2015 startte ze met haar bedrijf. Daarnaast is Miranda sinds 2017 werkzaam als freelance docent bij de opleiding CMD aan de HvA.

Heb jij net als Miranda een team om je heen van collega zzp’ers? Zijn zij al deelnemer van SharePeople? Introduceer ze en ontvang beiden drie maanden gratis deelname.

Foto credits: Eva Valkenburg