mindful

Mindful zonder zweverigheid

Ik heb een afkeer van zweverigheid, kan niets met yoga (omdat ik niets kan) en ben allergisch voor mediteren. Toch probeer ook ik ‘mindful’ te zijn. Maar dan zonder benen in mijn nek in een bewierookte kamer of met een gewaad aan in lotushouding.

Geen tijd (voor over)

Mijn belangrijkste reden om niet te mediteren is omdat ik er geen tijd voor heb. Of over heb. Of neem. Mediteren is iets zweverigs, met wierook en yogamatjes in huis. Iets wat mijn vriendin doet terwijl ik sport (kijk). Voor veel mensen (moi incluis) is het echter vooral de angst voor ‘niets doen’: zolang je bezig blijft, wordt je niet geconfronteerd met je gedrag, drukte en vermoeidheid. Ik ben waarschijnlijk bevooroordeeld en heb ongetwijfeld een verkeerd beeld van mediteren en mindfulness, maar ik wil en kan niet ‘niets doen’. En dat is zonde, want het is goed voor je (gezondheid). Zeggen ze…

De voordelen van mindfulness

Als zzp’er ben je vaak de hele dag door druk. En ‘s avonds ook, want die ene opdracht móét nog af. Het idee van mindfulness is juist dat je meer in het ‘nu’ leeft en minder bezig bent met ‘straks’. Het is dan goed om bewust een paar minuten afstand te nemen van je werk en aandacht te hebben voor je omgeving (en jezelf). Bovendien werkt het stressverlichtend, is het goed voor je gezondheid en  zorgt het voor meer focus en betere prestaties.

Mindful voor zzp’ers (en beginners)

En dat kan als zelfstandige natuurlijk ook geen kwaad: betere gezondheid én meer productiviteit! Daarom drie laagdrempelige oefeningen mindfulness op je werk, voor beginners (of critici) zoals ik:

  • Wandel bewust: ga een stuk rustig wandelen, bijvoorbeeld naar een klant. Probeer daarbij aandacht te hebben voor je omgeving: wat zie, hoor en voel je? Lees ook dit blog voor meer tips>
  • Focus op je ademhaling: ga voor een belangrijke afspraak even zitten, doe je ogen dicht en haal rustig adem. Door je kort te concentreren op je ademhaling, wordt je hoofd rustiger. 
  • Eet met aandacht: verorber je boterham eens niet achter je laptop of stuur, maar neem er rustig te tijd voor. Proef goed en probeer alle smaken te ontdekken.

Heb je hier allemaal geen zin in? Ga dan een Rubik’s cube oplossen of zet gewoon een stoel voor het raam, kijk vijf minuten naar buiten en probeer bewust aan niets te denken. En dan natuurlijk niet stiekem het boodschappenlijstje voor straks bedenken! Mediteerse!

Over de schrijver Michael Doove: Ik help organisaties (en SharePeople) bij het ontdekken, vertellen en delen van hun goede verhaal over duurzaamheid en welzijn.