Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp van Ikwordzzper.nl geeft graag advies

‘Tien jaar geleden was ik accountmanager MKB bij de Rabobank, alleen was ik helemaal geen bankman’, vertelt Martijn Pennekamp, oprichter van het platform Ikwordzzper.nl. ‘Gesprekken voeren met (startende) ondernemers en hen op weg helpen met hun bedrijf, daar kreeg ik energie van en dat werd de basis van Ikwordzzper.nl.’

Hoe is Ikwordzzper.nl ontstaan?

‘Ik werd bij de bank blij als klanten opveerden tijdens een gesprek omdat ze wat hadden aan mijn tips en advies. Dus toen dacht ik: wat als ik al die tips nu eens op een site zet, in gewone woorden? Zo is Ikwordzzper.nl in 2010 ontstaan, naast mijn werk bij de bank. Als een site met kennis en informatie. Ik werkte er op woensdag op mijn zolderkamer aan en dat was verreweg de leukste dag van de week!’

En toen besloot je je baan bij de bank op te geven?

‘Eh ja, het was inderdaad spannend toen ik in 2011 stopte bij de bank. Ik had drie kinderen, de jongste een baby en dan geef je een goede baan op om zzp’er te worden. En dat ook nog in een economisch slechte tijd. Ik heb ervan geleerd om toch je hart te volgen, te doen waar je kracht zit en vol te houden. Soms tegen de stroom in.’

Hoe kreeg je brood op de plank?

‘Dat was natuurlijk de vraag: hoe maak ik van het platform een verdienmodel? Ik ben toen lokale partners gaan zoeken die een plek kregen op de site. Ik vroeg daar niet veel voor, want dan hoefde ik ook niets te beloven qua leads. Ondertussen heb ik landelijke partners, waaronder SharePeople, en is Ikwordzzper.nl het meest bezochte platform voor de startende zzp’er. En heb ik 9 mensen in dienst. Naast het platform hebben we tegenwoordig Het Ondernemerscollectief en het Startersloket.’

Nu wordt het verwarrend, meerdere namen. Leg uit.

‘Kijk, Ikwordzzper.nl is een informatief platform, met meer dan 40.000 leden die een gratis account hebben. Met dit gratis account ben je ook meteen vriend van Het Ondernemerscollectief. Alle kennis en informatie is openbaar en de vrienden hebben toegang tot de chat-functie. Wil je advies op maat, dan sluit je je tegen betaling aan bij Het Ondernemerscollectief. Dit collectief telt duizenden leden die naast advies op diverse gebieden korting krijgen, bijvoorbeeld als ze deelnemer bij SharePeople worden. Ook hebben ze toegang tot onze webinars.’

‘Het Startersloket is veel uitvoerender. Bij gemeentes geven we nu onafhankelijk advies, trainingen en informatie. Zeg maar het werk dat de KvK vroeger deed. Mijn droom is dat we voor alle gemeentes in Nederland deze rol van onafhankelijk loket voor startende ondernemers gaan vervullen.’

Je bent nu directeur, geef je ook nog advies?

‘Ik heb nu natuurlijk managementtaken, maar geef ook nog advies. Toch die telefoon op willen nemen en de chat willen beantwoorden, is wel mijn valkuil. Ik heb een mooie mix van werkzaamheden en we groeien gestaag, dat is echt top. Zo zijn we nu een studio aan het bouwen om het geven van webinars te professionaliseren.’

Blij met SharePeople als partner?

‘Onze kracht is onafhankelijk advies op maat, daarom kies ik onze partners altijd zorgvuldig. Ik moet wel met opgeheven hoofd kunnen vertellen met wie we samenwerken. Het mooie aan SharePeople is niet alleen dat het goedkoop is, maar technisch goed in elkaar zit. Daardoor hebben deelnemers vertrouwen in het algoritme dat de betaling regelt. Je helpt elkaar direct en dat voelt goed.’

‘Ik adviseer altijd om deelname aan SharePeople te combineren met een traditionele AOV met 2 jaar wachttijd. Dat geeft rust én is veruit de goedkoopste optie. Het leuke is dat veel ondernemers in mijn omgeving deelnemer van SharePeople zijn.’

Lijkt jou die combinatie ook een goed idee? Lees er meer over een word deelnemer van SharePeople.