Marjolein in het klein

Marjolein leeft in het klein

Maak kennis met SharePeople deelnemer Marjolein (in het klein), een Tiny House bewoonster van het eerste uur. Als Tiny House pionier is Marjolein een gepassioneerde ambassadeur voor de Tiny House movement in Nederland. Hoe dat is, mensen inspireren om grootse dromen over kleine huisjes waar te maken, vertelt ze hier.

Vertel over jezelf

Ik ben Marjolein Jonker. Sinds mei 2016 woon ik samen met mijn kat Hella en vijf kippen in mijn eigen bio-based, zelfvoorzienende Tiny House in Alkmaar. In Nederland was ik een van de eerste die bezig is geweest met het laten bouwen van een eigen Tiny House. Tijdens het realiseren van deze droom, schreef ik over mijn bevindingen en ervaringen in mijn blog ‘Marjolein in het klein’. En het groeide uiteindelijk uit tot veel meer, dan ik van tevoren had kunnen bedenken. 

Vertel, het groeide uit tot veel meer?

Het groeide uit tot mijn bedrijf en een Tiny House beweging in Nederland. Inmiddels houd ik me bijna 24 uur per dag bezig met Tiny Houses. Ik ben de spin in het web geworden van de Tiny House beweging in Nederland. Zo ben ik ambassadeur en oprichter van de stichting Tiny House Nederland. Daarnaast ben ik eigenaar van TinyFindy, een platform voor de verkoop en verhuur van Tiny Houses.

Wanneer besloot je om voor jezelf te beginnen?

Ja, dat is wel heel grappig. Het was namelijk nooit het idee dat ik voor mezelf zou beginnen. Sterker nog, ik riep altijd: ‘voor mezelf beginnen is niks voor mij, dat kan ik helemaal niet’. Toen ik bezig was met het realiseren van mijn eigen Tiny House droom, ontdekte ik dat heel veel mensen dezelfde droom hebben. Maar dat het heel moeilijk is om op zo’n manier te wonen in Nederland. Terwijl het een bijzondere woonvorm is die goed is voor het milieu en de mens. Ik vind dat daar ruimte voor moet komen, dus ben ik me daarvoor gaan inzetten. En dat begint dan met informatie verstrekken over wat een Tiny House is. Want daar was nog heel weinig over bekend in Nederland. Ik ben toen naast het bloggen ook lezingen en workshops gaan geven. En dit allemaal deed ik naast mijn kantoorbaan bij een farmaceut, in het klinisch onderzoek. Uiteindelijk was dat niet meer goed te combineren en heb ik van mijn passie mijn werk gemaakt. 

Past het ondernemerschap bij de Tiny House filosofie?

Jazeker, de vrijheid die de ondernemerschap met zich meebrengt past goed bij de Tiny House beweging. De vrijheid hebben dat te doen waar je blij van wordt. Mensen de vrijheid geven om heel bewust te kiezen hoe ze zelf willen wonen. Ook heb ik als ondernemer de vrijheid om de Tiny House lifestyle te promoten: klein wonen, beter omgaan met de aarde en meer ruimte in je leven creëren voor andere waarden dan het vergaren van bezit. 

Heb je tips voor andere (zelfstandig) ondernemers?

Ik ben totaal geen rasondernemer, maar ik heb wel een paar tips. Probeer om de diepe drive vanuit jouw persoonlijk missie toe te passen in jouw bedrijf. Bij mij is dat de behoefte om de verbinding die de mensheid met de natuur en met elkaar heeft te herstellen en zo een verschil maken in de wereld. Het gaat dus eigenlijk om de betekenis. Als werk een diepere betekenis voor je heeft, dan blijf je het waardevol en interessant vinden. Dus blijf dicht bij jezelf, wees integer en ga staan voor waar je in gelooft.

Soms is het een groot avontuur met tegenslagen en weinig zekerheden. Heb ook dan vertrouwen in jezelf en blijf stappen zetten. Vergeet niet dat je het niet alleen hoeft te doen. Deel je ideeën met anderen, want je weet nooit uit welke hoek er hulp komt.

En tot slot, waarom SharePeople?

Ik werd getipt door een vriendin die aangesloten is bij SharePeople. Het concept van elkaar steunen en vertrouwen sprak me wel aan. Ook ben ik voorstander van ‘by the people, for the people’ en daar past SharePeople heel erg goed bij.