Margot van Opstal

Margot van Opstal zoekt naar een privé-werk cadans

Margot van Opstal, Vitaloog® en arbeids- & organisatiepsycholoog: ‘vanaf mijn 15e wist ik al dat ik psychologie zou gaan studeren. Ik was geïnteresseerd in waarom mensen doen wat ze doen. Ik was dus vooral bezig met het mentale aspect van gedrag. Pas later, toen ik me ging bezighouden met gezonde voeding en sport, ging ik me verdiepen in fysieke gezondheid. Toen ontdekte ik hoeveel effect het heeft op je psyche als je lichamelijk fit bent, en andersom. Daar ben ik me verder in gaan verdiepen, ik wilde graag coach worden.’

Mijn start als zelfstandig ondernemer

Maar er zijn zoveel coaches en adviseurs. Om me te kunnen onderscheiden, koos ik voor de eenjarige post-hbo geaccrediteerde registeropleiding tot Vitaloog®. Je wordt opgeleid tot vitaliteitscoach en – adviseur, zodat je individuen, teams en organisaties kan helpen om meer energie te creëren. Dat sloot aan bij mijn werkervaring als adviseur arbeidsmobiliteit. Eigenlijk gaat het over duurzame inzetbaarheid van mensen, een enorm relevant thema gezien alle veranderingen op de arbeidsmarkt, de hoeveelheid stress en burn-outs en, recent, corona. 

Ondertussen merkte ik dat ik weinig energie meer kreeg van mijn werk, ik kon mijn ideeën over vitaliteit daar op de werkvloer niet kwijt. Ineens viel het kwartje: ik moet verder gaan als zelfstandig ondernemer! De maandagochtend daarna diende ik mijn ontslag in en schreef ik mijn bedrijf VitaliBlij in bij de KvK. Wel wat abrupt en erg spannend. Maar ik kom uit een ondernemersgezin en ook mijn man had al een eigen bedrijf. Dan zijn sommige zaken toch al meer vanzelfsprekend en ik had mensen om me heen bij wie ik terecht kon met vragen. 

Mijn manier van gezond ondernemen

Practise what you preach! Dat gaat voor mij wel op. Ik ben mijn eigen visitekaartje. Ik kan niet futloos en chagrijnig bij een bedrijf ten tonele verschijnen om te vertellen hoe belangrijk het is om te werken aan de vitaliteit van hun medewerkers. Het gaat voor mij echt om de combinatie van gezond leven én doen waar je blij van wordt. Vitaliteit draait ook om gezonde voeding en sport, zeker. Maar hoe vitaal ben je als je 40 uur per week werk doet dat je geen voldoening geeft? 

Waar ik zelf extra aandacht aan schenk is een goede nachtrust met 8 uur slaap. Zó belangrijk om de dag erna fris en productief te werken. En voldoende ontspanning pakken, het liefste 1 dag per week waarop niets hoeft. Hard werken kunnen we allemaal, maar hard ontspannen vinden we lastiger. Ik zie het ook altijd terugkomen als punt van aandacht bij deelnemers van mijn workshops. 

Mijn work-life balance

Nu als zelfstandig ondernemer, vind ik het lastiger om een goede work-life balance te vinden dan toen ik nog in loondienst werkte. Die vrijheid om te werken wanneer en waar je wil, draait in de praktijk vooral uit op altijd en overal aan het werk zijn. Wat mij erg helpt: niet streven naar een work-life balance maar naar een privé-werk cadans.
Het verschil? Een cadans suggereert een op-en-neergaande lijn. Voor mij betekent het dat ik gemakkelijker kan accepteren dat de agenda soms wat knelt en ik een extra avond aan het werk ben. Dat vind ik niet erg, als ik daar ook maar extra ontspanning tegenover kan zetten door bijvoorbeeld het plannen van een vrije dag na de drukke periode. Bovendien gaat privé letterlijk voor werk, dat geeft de term ook mooi aan. Streven naar balans zorgt eigenlijk alleen maar voor extra druk. Dan streef je naar iets wat niet mogelijk is, opdrachten komen en gaan nou eenmaal.

Mijn tips voor andere ondernemers

Volgens mij is je bedrijf zo vitaal als jij bent. Mijn belangrijkste tips:

1. Zorg voor ontspanning. Al is het maar 3x per dag 5 minuten, maar liever nog 1 uur per dag. Staar uit het raam of maak een wandeling. Je brein kan daardoor alle informatie verwerken en opslaan. Daardoor werk je na zo’n ontspanmoment veel effectiever. 

2. Sport en beweeg! Het gezegde ‘ontspanning na inspanning’ kan je heel letterlijk nemen. Als je stress of spanning ervaart, is feitelijk je lijf gereed om te vechten of vluchten. Door in beweging te komen, ontspan je vanzelf. Je maakt je hoofd leeg, voelt je fitter en sterker. Dat komt ten goede aan je zelfvertrouwen, juist ook buiten het sporten. 

3. Waarom doe je wat je doet? Kan jij nog steeds je talenten en drijfveren kwijt in je werk als ondernemer? Draagt het bij aan jouw mooiste leven? Ik denk dat geld verdienen mooi is, maar dat het niet ten koste mag gaan van je privéleven of gezondheid. Check jezelf af en toe: hoe sta ik ervoor? 

Mijn SharePeople

Eerlijk gezegd was ik op zoek naar een broodfonds. Bij mij in de buurt bleken deze groepen vol te zitten, maar in mijn zoektocht kwam ik uit bij SharePeople. Ik vind het een mooi initiatief en het voelt veilig aan. Daarmee bedoel ik dat deelnemers zich niet zomaar ziek kunnen melden. Ik hoef daarmee alleen te betalen voor anderen die het echt nodig hebben. Dat doe ik dan ook met liefde, de enkele keren dat het tot nu toe voorkwam. Het vangnet dat ik zelf hiermee heb, geeft mij rust.

Margot, Vitaloog® en arbeids- & organisatiepsycholoog

Margot van Opstal (34) houdt als echte Brabantse van het Bourgondische leven maar wel op een vitale manier. Zij en haar man zijn beiden ondernemer en genieten volop van het leven met hun 2 honden. De missie van Margot: ‘Ik wil met mijn kennis, energie en enthousiasme medewerkers van bevlogen organisaties inspireren om hun meest vitale leven te leiden, zodat deze medewerkers en organisaties floreren doordat zij meer blijdschap, verbondenheid en vitaliteit ervaren.’

Dit doet zij door coaching, organisatieadvies en online programma’s op het gebied van vitaliteit, leefstijl en energiemanagement. Meer weten? Neem een kijkje op VitaliBlij of volg Margot op Instagram om te zien hoe zij haar vitale leven leeft! 

Net als Margot op zoek naar een vangnet bij arbeidsongeschiktheid? SharePeople is er ook voor jou.