zzp'er in de zorg

Maartje Groffen: zo is het om als zzp’er in de zorg te werken

Werken in de zorg is kwetsbaar -zeker nu. De meeste zorgverleners werken in loondienst, maar er zijn ook steeds meer zzp’ers. Hoe dat is, ondernemer zijn in de zorg met alle kwetsbaarheden en onzekerheden, vertelt Maartje Groffen, psycholoog.

Vertel over jezelf

Mijn naam is Maartje Groffen, psycholoog en coach bij mijn eigen praktijk De Egofabriek. Ik ben gespecialiseerd in het werkveld Arbeid en Gezondheid. Ik geloof in een holistische aanpak bij psychische en lichamelijke problemen en werk daarom graag samen met andere disciplines om mijn klanten zo snel en duurzaam mogelijk te helpen herstellen. 

Je bent zelfstandig ondernemer? 

Ja, ik ben in 2016 voor mezelf begonnen. Ik werkte toen al geruime tijd als psycholoog in loondienst. In eerste instantie sloot ik me aan bij een overkoepelende coach-organisatie. Dat voelde als een veilige start. Toen ik met mijn gezin in 2017 vanuit Den Haag naar Driebergen verhuisde, was dat het moment om mijn eigen praktijk vleugels te geven. Al snel wisten mensen mij via mijn netwerk ook in Driebergen te vinden en kreeg mijn praktijk steeds meer ‘body’. In april 2018 verhuisde ik mijn praktijk aan huis naar een mooie ruimte in gezondheidscentrum De Bosrand in Driebergen. De Egofabriek heb ik opgericht vanuit de missie om de wereld mooier te maken. Als je goed voor jezelf kunt zorgen, ben je ook beter voor de ander. Daar wil ik concreet aan bijdragen door mensen (weer) in hun kracht te zetten.

Wat is er anders dan in loondienst?

Ik werkte -voordat ik als psycholoog in dienst trad bij een psychologisch adviesbureau- een aantal jaar in het bedrijfsleven. Mijn ervaring binnen het bedrijfsleven is dat de focus toch vooral op het verdienen van geld ligt en er niet altijd naar de mens gekeken wordt. Binnen de zorg draait het juist om het zorgen voor andere mensen. Dit sluit veel beter aan bij mijn missie en wat ik belangrijk vind in het leven. 

Hoe is het om zelfstandig in de zorg te werken?

De zorgsector staat onder druk, er is veel vraag naar psychische ondersteuning, maar mensen moeten vaak lang wachten op hulp. Ik vind het fijn dat ik, doordat ik word ingehuurd door bedrijven, hun medewerkers snel kan zien. Ik werk veel voor zorgpersoneel in ziekenhuizen en het voelt goed dat ik -zeker in deze hectische tijden voor de ziekenhuismedewerkers- snel ondersteuning kan bieden in duurzaam gezond functioneren. Ik zit niet vast aan allerlei contracten en protocollen, waardoor ik snel kan inspringen wanneer het nodig is.

Wat is het voordeel van het ondernemerschap?

Wat ik vooral fijn vind aan het ondernemerschap is de vrijheid om te handelen naar wat voor mij goed voelt. Ik kies welke momenten van de dag ik werk, waar ik werk en met wie ik werk. In mijn ogen van groot belang om succesvol en gezond te kunnen werken. Als dit goed gaat, lopen dingen vanzelf en hoef je er niet achteraan te jagen. 

En het nadeel?

Bij de vrijheid en onafhankelijkheid hoort ook financiële onvoorspelbaarheid. Je hebt als zelfstandig ondernemer geen garantie op werk en inkomen. Dit weegt voor mij echter niet op tegen de voordelen!

Heb je tips voor collega-zorgzzp’ers?

Volg je gevoel en heb vertrouwen. Als je het juiste doet, komen de dingen vanzelf op je pad. En zoek elkaar op, niks is zo leuk als samen werken en ideeën delen!

En tot slot, waarom SharePeople?

Omdat de heldere, eerlijke insteek me aanspreekt. Geen ‘kleine lettertjes’, maar een zuivere intentie. We zorgen met elkaar voor elkaar als het nodig is. 

Werk je in de zorg? Ook dan bieden we een passend vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Speciaal voor zzp’ers in de zorg is er SharePeople ZZP-Zorg. Zo zorg je voor elkaar in goede én slechte tijden, samen met beroepsgenoten met wie je ongeveer dezelfde risico’s deelt.

Lees ook het interview met Arjan Oldenkamp: ‘Zo’n vangnet bij arbeidsongeschiktheid is echt fantastisch. Je hebt veel minder zorgen als ondernemer.’

gepubliceerd maart 2020