sjaak zonneveld

Maak kennis met Sjaak Zonneveld van BrightPensioen

Met enige regelmaat geeft ‘onze’ Cosmas Blaauw samen met Sjaak Zonneveld van BrightPensioen een webinar. Over hoe je tegelijk je inkomen bij arbeidsongeschiktheid kan veiligstellen én aan je pensioen kan bouwen. Maar wie is die Sjaak Zonneveld nou eigenlijk? We belden hem op en hij blijkt reiziger, schrijver én pensioendeskundige in één te zijn. 

Vertel, reiziger?

‘Ik heb nu drie keer een lange reis gemaakt tijdens verschillende sabbaticals. Al noem ik die periodes zelf liever een tussenpensioen. In mijn ogen hebben de meeste mensen hun leven onlogisch ingericht en gaan ze pas reizen na hun werkende leven. Dus als ze ouder zijn en reizen fysiek lastiger wordt. Ik heb dat tussen het werken door gedaan.’

En daar schreef je een boek over?

‘Ja. Nou ja, bijna. Tijdens die reizen schreef ik reisblogs die veel gelezen werden. De suggestie om daar een boek van te maken vond ik te makkelijk; er zijn al zoveel reisboeken. Omdat ik altijd het grapje maakte dat ik aan mijn pensioen ging werken als ik weer op reis ging, ontstond het idee om dat pensioen als insteek te kiezen. En door mijn boek kwam ik erachter dat het Nederlandse pensioenstelsel raar en oneerlijk is. Mijn boek heeft trouwens twee titels: Het Nieuwe Werken aan je pensioen en Reis rond de wereld in je beste jaren.’

Toen was je opeens pensioendeskundige?

‘Weer terug ging ik me natuurlijk tegen allerlei pensioendiscussies aan bemoeien. Zo ontmoette ik op LinkedIn Karin Jakobsen. Zij was samen met een partner bezig om BrightPensioen op te richten. Het voorbereiden van de noodzakelijke vergunningen omdat BrightPensioen een financiële instelling zou worden, was toen net afgerond. Ze stonden op het punt om via crowdfunding geld op te halen en daar kon ik als commerciële man meteen mee aan de slag.’

Waarom BrightPensioen?

‘De ideeën van Karin pasten naadloos bij het ideale pensioenstelsel dat ik in mijn boek beschreef. BrightPensioen heeft een coöperatief model, alle deelnemers zijn ook aandeelhouder met zeggenschap. We beleggen duurzaam en gericht op de toekomst. Deelnemers kunnen op één rekening hun geld vast zetten voor hun pensioen, en daarnaast een tweede rekening openen om geld opzij te zetten voor bijvoorbeeld een tussenpensioen. De meesten doen beiden. We hebben nu tussen de negen en tienduizend deelnemers en groeien hard. Dat moet ook, want onze ambitie is om de meest geliefde financial ter wereld te worden.’

Hoe gaat het nu, met de coronacrisis?

Ik begrijp dat het voor zzp’ers onzekere tijden zijn, niet iedereen kan nu geld opzij zetten.
Maar de aandelenkoersen zijn enorm gezakt. Vanuit dat oogpunt is het nu een veel beter moment om in te stappen dan een paar maanden geleden. Het verleden wijst uit dat koersen na een crisis uiteindelijk altijd wel weer herstellen. We hebben alleen tijd nodig.

BrightPensioen en SharePeople gaan goed samen lijkt het?

Ja, grappig is dat. We hebben zoveel overlap. Niet alleen qua ideeën, manier van werken en organisatievorm, maar ook qua cultuur en type mensen. Volgens mij lijken zelfs onze websites op elkaar. Dat is belangrijk om goed samen te kunnen werken, het gaat zo soepel. Superleuk dus dat het goed gaat met SharePeople.’

Hoe zie je je eigen pensioen?

‘Tijdens mijn tussenpensioenen heb ik mijn bucketlist wel afgewerkt. En nu heb ik zulk leuk werk, dat ik helemaal niet met pensioen wil. Maar wel af en toe met tussenpensioen!’

Op 21 april is er weer een webinar met Sjaak Zonneveld en Cosmas Blaauw! Geef je snel op en luister mee hoe je in deze crisistijd om kan gaan met arbeidsongeschiktheid en pensioen.