We zijn klaar voor de grote toestroom verplichte AOV-zoekers

Het crowdsurance platform SharePeople heeft een aantal belangrijke aanpassingen ‘onder de motorkap’ gedaan om klaar te zijn voor een grote toestroom van ondernemers die een betaalbaar alternatief zoeken voor de (mogelijk verplichte) AOV. De belangrijkste is dat waar tot nu toe klanten ook een Bunq bankrekening nodig hadden, SharePeople voortaan bankonafhankelijk werkt. Je kunt nu met iedere bankrekening aansluiten. In samenwerking met Geckotech, Mollie en Payaut heeft SharePeople een eigen systeem gebouwd om peer-to-peer donaties te kunnen doen.

Cosmas Blaauw, oprichter van SharePeople: “Het is dus niet meer nodig om een aparte bankrekening bij een bepaalde bank te openen. Daarmee is de laatste drempel weggenomen om volledig schaalbaar een volwaardig alternatief voor verzekeringen te worden. We hebben nu al 2.100 deelnemers die onderling hun arbeidsongeschiktheidsrisico delen.”

Blaauw is ook van mening dat crowdsurance dé oplossing kan zijn voor ondernemers als ‘Den Haag’ een AOV gaat verplichten. “Waar wij nu nog maximaal twee jaar arbeidsongeschiktheid afdekken zou dat ook voor een langere periode kunnen. Wij denken daar momenteel al over na. En dan niet alleen voor zzp’ers maar voor alle werkenden. Ook werkgevers en werknemers van MKB-bedrijven zouden daar veel baat bij hebben”, aldus Blaauw.

Ongeloof bij lage kosten per maand

In tegenstelling tot andere schenkkringen heeft SharePeople geen verplichte bijeenkomsten en geen verplichte spaarinleg. Ook hoef je je bij ziekte niet bij eigen groepsleden ziek te melden (wordt vaak als vervelend ervaren) maar bij een onafhankelijke arbodienst. Een klant doneert maximaal één keer per maand maximaal 6% van de gekozen inkomensdekking (1.500, 2.000 of 3.000 euro). Dus maximaal 90, 120 of 180 euro. Omdat het ziekteverzuim bij SharePeople laag is, vallen deze kosten ook lager uit dan deze maximale bedragen: voor een inkomen van € 2.000 per maand bij arbeidsongeschiktheid (max. 24 maanden) betaal je bij het huidige gemiddelde ziekteverzuim onder SharePeople klanten nog geen € 30 per maand. Cosmas Blaauw: “We krijgen heel vaak als eerste reactie van potentiele klanten dat ze gewoon niet geloven dat zo voor zo’n laag bedrag hun risico bij arbeidsongeschiktheid af kunnen dekken.”