Borstkanker_AOV_SharePeople

Je kunt nog zo goed voor jezelf zorgen, je hebt niet alles zelf in de hand

Toen Ilse 2,5 jaar geleden begon als zzp’er had ze niet gedacht zo blij te zijn dat ze haar inkomen bij ziek zijn had geregeld. Want helaas bleek na 1,5 jaar dat ze borstkanker had. We gingen met haar in gesprek over wat dat voor haar betekende.

Lees verder of beluister het interview hier:

Je was altijd in loondienst geweest en toen koos je 2,5 jaar geleden toch voor het ondernemerschap. Waarom?

Ik wilde wel eens proeven bij andere bedrijven, kijken wat me nog meer past. Maar ja loondienst is natuurlijk wel makkelijk en alles wordt voor je geregeld. Die zekerheid vond ik toch wel heel fijn, daarom duurde het waarschijnlijk ook wel even voor ik de stap durfde te zetten. Maar – dacht ik – als het niet bevalt dan kan ik altijd nog terug in loondienst.

Kun je iets vertellen over wat je doet?

Ik werk voor een groot deel als interimmer bij diverse bedrijven.

Daarnaast help ik startende zzp’ers hun administratie goed in te richten. Ook probeer ik ze meer inzicht in de cijfers mee te geven. Door meteen je administratie goed op te zetten en de cijfers te snappen voorkom je veel vragen en problemen.

En toen werd je ziek en was je zelf pas 1,5 jaar bezig als zzp’er. Je bent hier heel open over op social. Waarom?

Sowieso adviseer ik starters hoe ze de boekhouding moeten inrichten. En ja daar horen ook verzekeringen bij en die zijn vaak duur. Als starter heb je niet altijd het geld om dit gelijk te regelen. Ziek worden dat overkomt mij niet, dacht ik. En toen werd ik dus zelf ziek. Door dit te delen op social laat ik zien dat het niet zo’n ver van je bed show is. Dat je dus niet onaantastbaar bent. En ja door mezelf daarin te laten zien komt het misschien voor de ander ook wat dichterbij en realiseren ze zich dat ze het echt moeten regelen.

Maar het overkwam je dus wel en je had je AOV ook geregeld. Hoe kwam je bij SharePeople?

Een vriend zei tegen me: ‘Regel het nou.’ Ik had wel offertes aangevraagd en schrok van de bedragen van € 400 / € 500. Dat heb je gewoon niet als starter. Hij gaf me toen de link van SharePeople. Ik dacht meteen, dit is overzichtelijk. Ik zag dat je zelf ook een beetje de kosten kon beïnvloeden door je netto maanduitkering aan te passen. Dus toen dacht ik, ik moet het gewoon regelen, je weet het nooit.

Borstkanker_AOV_SharePeople

De eerste 1,5 jaar was je nog niet ziek. Je was dus toen de persoon die de donatie aan de andere deed. Maar toen draaide de rollen om. Hoe was dat?

De gever vond ik een makkelijkere positie. Ik vond het niet een heel groot bedrag dat je iedere maand gevraagd werd te doneren en je hebt toch het idee dat je ook echt iets voor een ander kan doen.

Maar toen ik de donaties zelf ontving voelde ik me bezwaard. Ik dacht: dan moet iedereen voor mij werken. Het voelde heel dubbel. Je denkt toch, misschien moet ik zo snel mogelijk aan het werk.

Ben je nog steeds blij dat je de keuze om te gaan zzp’en hebt gemaakt?

Ja, toch wel. Ondanks alles. De vrijheid die ik heb als zzp’er om bij verschillende bedrijven te kunnen werken is heel prettig. Misschien is het wel wat onzekerder. Maar als ik maar open ben over mijn situatie dan merk ik dat het ook heel erg gewaardeerd wordt. Als het bedrijf daar dan moeilijk over zou doen is dat misschien ook niet de organisatie waar ik zou willen werken.

Hoe gaat het nu met je?

Ik ben ‘genezen’. Er bestaat altijd een kans dat het terug komt, maar daar probeer ik zo min mogelijk bij stil te staan en vooral in het nu te leven.

Je bent nu 2,5 jaar zzp’er. Welke drempels moest je over?

Hoe doe je dat nou, een bedrijf beginnen? Moet je iets met social, hoe bouw je je website, welke dienst ga je aanbieden en dat soort dingen. Ik dacht dat ik alleen maar startende zzp’ers zou helpen. Maar ja dan moet je wel heel veel marketing doen. En laat ik nou niet zo van de marketing zijn.

Wat spreekt je meer aan? Helpen van startende zzp’ers of interimmen?

Eigenlijk wil ik het allebei doen. De interimopdracht geeft me zekerheid en bij starters is het vaak een kort traject. En zoals gezegd ik ben niet van de social media en funnels. Dat moet dus meer op mijn pad komen. Mijn bedrijf heet Numbers & Nature, want ik wilde ook altijd nog iets met het nature deel doen. Dat is echt weer iets heel anders en is door mijn ziek zijn op een laag pitje gekomen.

Vertel

Nou ik ben altijd wel bezig met gezonde voeding. Ik at altijd al gezond, al is dat natuurlijk geen garantie dat je niet ziek wordt. Maar ik merkte wel dat het mij heeft geholpen bij mijn ziek zijn. Voeding is een belangrijke basis om energiek in het leven te staan. Dus mensen daarmee te helpen lijkt me heel leuk.

Je zit vol ideeën. Finance geeft je zekerheid maar hier word je blij van, klopt dat?

Ja hoofd en hart, beiden is voor mij belangrijk om balans te hebben. Ik word èn blij van voeding èn van cijfertjes. Dus ik hoop dat het naast elkaar kan bestaan.

Je bent genezen. Hoe zie je je toekomst?

Ik ben nog aan het opbouwen. En dat gaat in een langzaam tempo. Of nou ja dat vind ik. Vooral het mentale stuk is zwaar. Ze zeggen dat je daar wel een jaar voor uit moet trekken. En jeetje, een jaar is echt wel lang. Ik heb dat onderschat.

Borstkanker_AOV_SharePeople

Heb je een tip voor andere ondernemers om mentale weerbaarheid op te bouwen?

Ja, dingen doen waar je blij van wordt. Als ik me niet goed voel dan zoek ik contact met vrienden om mijn verhaal te delen. Niet wegstoppen, geef jezelf de ruimte. Je moet èn rouwen èn bouwen aan een nieuwe toekomst.

Voel je – doordat je een aov hebt geregeld – de vrijheid om weer het werk op te pakken in het tempo dat je past?

Ja zeker. Ik zit in een facebookgroep met vrouwen met borstkanker. Daar raakt het me heel erg als ik lees dat sommigen na 6 weken alweer aan de slag moeten omdat ze geen aov hebben geregeld. Ik denk dan, jeetje dan moet het emotionele proces nog beginnen. Dat lijkt me echt heel zwaar. Ik ben dus blij dat ik het wel heb geregeld. Dat geeft me de rust om fysiek en mentaal te genezen.

Hoe voelt het dat je weer terug in het werkend bestaan staat?

Een beetje dubbel. Het is fijn om weer te ondernemen. Wel is de onbevangenheid en de glans nog een beetje weg. Maar het is wel mooi dat ik onder de mensen kan zijn en weer nuttig kan zijn. Dat helpt bij het herstellen. Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt.

Ben je bewuster gaan ondernemen?

Ja, ik probeer meer te letten op welke opdracht het beste past bij mij. Wat is goed voor me? Hoeveel uur? Is het stressvol en wil ik dat wel? Op welke manier kan ik werken, thuis of kantoor? Ik kijk daar wel anders naar.

Gelukkig had je je aov geregeld. Hoe verliep het proces vanaf het moment dat je ziek werd?

Ik had geen verwachting en heb pas later contact gezocht. Zelfs nadat een vriend zei: ‘doe dat even, daar zijn ze voor.’ Dat heb ik gedaan. En eigenlijk vanaf het moment dat ik me gemeld heb is alles goed verlopen.

Mooi dat je genezen bent en dat je weer kunt gaan bouwen aan je ondernemersdroom. Heb je nog iets dat je zelf kwijt wilt?

Ik hoop dat mijn verhaal ondernemers inspireert die twijfelen. Dat ze het belang inzien om hun aov goed te regelen. Voor mij was SharePeople echt een fijne optie.

Beluister het hier:

Er zijn dingen die buiten jouw macht liggen, ondanks dat je goed voor jezelf zorgt. Dus regel je AOV bij SharePeople vandaag nog.

Sluit je vandaag nog aan en betaal de eerste maand geen deelnamekosten.

Lees ook