arbeidsongeschiktheid

Je geld staat bij SharePeople niet vast op een spaarrekening

Een van de grote voordelen van SharePeople is dat je geld niet vast op een (spaar)rekening staat. Jij betaalt rechtstreeks aan een zieke of arbeidsongeschikte deelnemer in het netwerk van SharePeople. Anders dus dan bij de meeste andere voorzieningen bij arbeidsongeschiktheid. Hoe dat precies werkt leggen we je graag uit.

Wat doet SharePeople anders bij arbeidsongeschiktheid?

Bij SharePeople is de premiebetaling exact even hoog als de schade-uitkering. Dus als niemand ziek of arbeidsongeschiktheid is dan betaalt niemand. Dat gebeurt in de praktijk natuurlijk niet, want we hebben meer dan 9.000 deelnemers. Dan is er altijd wel iemand ziek.

We hebben het systeem volledig geautomatiseerd zodat we peer to peer betalingen kunnen controleren ook wel fintech genoemd. Je kunt het vergelijken met een Tikkie sturen. Als jij ziek bent, kunnen we namens jou naar 100 mensen een Tikkie sturen. We kunnen precies zien of Tikkies wel of niet betaald zijn zonder jouw rekening te hoeven controleren.

We hebben het algoritme zo ingericht dat niet alle 9.000 mensen een betaling moeten doen aan bijvoorbeeld 150 zieken. Deze selecteert steeds een groepje van maximaal 100 mensen die de betaling doen. Zodat iedereen evenveel en naar rato betaalt.

Dus als deelnemer weet ik niet hoeveel ik per maand precies kwijt ben?

Nee, dat weet je niet. We kunnen niet in de toekomst kijken. Maar hoe groter de groep, hoe beter we dat kunnen voorspellen, waardoor het steeds minder fluctueert per maand. We hebben wel een afspraak met elkaar gemaakt over het maximumbedrag dat iedereen bereid is om te betalen. Daarvoor hebben we gekeken naar de arbeidsongeschiktheid- en ziektecijfers. In Nederland is gemiddeld 4 à 4,5 procent van de werknemers ziek. Daarom willen we maximaal 6 procent ziekte dekken. Dus dan betaal je maximaal 6 procent van het bedrag waarvoor je verzekerd bent.

Jouw bijdrage aan een arbeidsongeschikte mede-deelnemer (wij noemen dat donatie), is afhankelijk van je gekozen inkomensniveau én het actuele ziektepercentage.

Voorbeeld: Stel dat jij hebt gekozen voor een inkomen van1.000 euro per maand bij ziekte en het ziektepercentage is 2,5 procent. Dan betaal je maandelijks ongeveer 25 euro aan een donatie. Je betaalt maximaal 6 procent, dus 60 euro. En mocht je bij ziekte 3.000 euro per maand willen dan betaal je 75 euro aan donaties als 2,5 procent van de deelnemers ziek is. In dat geval betaal je maximaal 180 euro. Dat zijn de bedragen waar het nu om gaat. Iets lager zelfs, omdat minder dan 2,5 procent van de mensen ziek is. Of niet iedereen altijd voor 100% arbeidsongeschikt is.

Bekijk hier de rekentool en bereken jouw maandelijkse gemiddeld >

Zo houd jij geld over op je eigen bankrekening

Een tip van ons en andere ondernemers uit het SharePeople netwerk. Leg iedere maand een bepaald bedrag opzij op je eigen bankrekening. Daarmee geef je aan dat dit het maximale bedrag per maand is dat je bereid bent om te doneren aan zieke deelnemers. Bijvoorbeeld 6% van je gekozen inkomensniveau. De praktijk wijst uit dat je veel minder kwijt bent. Je vind hier het actuele ziektepercentage. Je houdt gemiddeld >50% van deze inleg over. En dat geld kun je dus vrij besteden: aan je pensioen, een leuke training of je gaat lekker op vakantie! Maar je kan het natuurlijk ook gewoon laten staan, wij kunnen het er niet af halen. Prettig toch?

Regel het vandaag nog en krijg 1 maand gratis deelname

Lees ook: