Iris Meulendijks

Iris: ‘Ik heb in 15 jaar tijd ruim 25.000 euro aan een AOV betaald’

Iris Meulendijks, van origine schipper in de binnenvaart, schoolde zich om tot boekhouder. Ze wilde iets met cijfers doen, want dat lag haar goed. En iets met automatiseren, want ze heeft een hekel aan repeterende handelingen. Nu (16 jaar later) knoopt Iris moeiteloos automatisering, mensen en belastingen aan elkaar.

Al 16 jaar (zelfstandig) boekhouder

Iris is al 16 jaar (zelfstandig) boekhouder. ‘Na 16 jaar gebouwd te hebben aan mijn administratiekantoor heb ik veel geleerd over mensen, over software voor accountancy, over cijfers en belastingen én hoe die te vertalen naar gewone mensentaal. Die kennis gebruik ik om samen met mijn broer – die programmeur is – software te bouwen waarbij ondernemers niet alleen inzicht hebben in hun boekhouding, maar ook in hun belastingen, cashflow, personeelszaken, contracten, verzekeringen etcetera.’

Tips om succesvol te ondernemen

‘In al die jaren als ondernemer, adviseur en boekhouder heb ik veel verschillende ondernemers leren kennen en hun successen en mislukkingen gezien. Ik heb geleerd dat een paar eigenschappen van belang zijn als je succesvol wil ondernemen:

  • Bepaal je visie en daarmee je missie. Mijn visie is dat belastingen en financiën begrijpelijk en inzichtelijk moeten worden voor elke ondernemer. En mijn missie is een sterk netwerk vormen en software bouwen waarmee dat mogelijk wordt.
  • Zeg nee tegen alles dat niet bijdraagt aan je visie en missie. Stop met je schuldig voelen als je niet aan de verwachting van anderen kan voldoen.
  • Ken je doelgroep en richt je specifiek daarop met al je uitingen.
  • Kies een niche of een superniche, oftewel: Specialiseer je!
  • Communicatie is key en de klant heeft altijd gelijk. Leer luisteren naar de behoeften van jouw klanten.
  • Geld is niet automatisch rijkdom, maar wel de brandstof voor je bedrijf. Zonder financiële middelen geen ontwikkeling, geen pensioen, geen AOV, geen groei. Werk aan de juiste mindset als het om geld gaat.
  • Besteed de dingen uit waar je niet goed in bent of die teveel tijd kosten zodat jij je tijd efficiënter kan besteden om aan je missie te werken. 
  • Zorg eerst dat je zelf gezond bent, voldoende slaapt en beweegt. Pas dan kan je een goede moeder/vader, ondernemer of werkgever zijn.
  • Leer luisteren naar je lichaam. Rust uit wanneer je moe bent en geef jezelf een schop onder je kont als dat nodig is.
  • Waardeer jezelf. Accepteer dat je er mag zijn net als ieder ander. Worstel je met je eigenwaarde, zoek dan hulp. Mentale training is net zo belangrijk als fysieke training.’

SharePeople combineren met een AOV

Iris heeft (net als vele anderen) SharePeople gecombineerd met een AOV. ‘Een jaar geleden heb ik voor SharePeople gekozen omdat ik in 15 jaar tijd ruim 25.000 euro aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering had betaald. Zonder daar ooit gebruik van te maken. Dat geld heeft de verzekeringsmaatschappij voor iets gebruikt waar ik geen weet van heb. Nu help ik samen met anderen in de SharePeople community zieke ondernemers met donaties, dat voelt stukken beter. En omgekeerd helpen zij mij als ik onverhoopt ziek word. SharePeople verbindt daarmee op een unieke manier ondernemers die elkaar zekerheid bieden bij arbeidsongeschiktheid. Omdat ik ook voor langere tijd verzekerd wil zijn heb ik naast SharePeople nog een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten die na 24 maanden uitkeert.’

Iris, boekhouder voor MKB en ZZP

Iris Meulendijks (46) is 16 jaar ondernemer, eigenaar van een hypermodern administratiekantoor en moeder van een 15-jarige zoon. Voordat Iris begon met haar eigen zaak is ze 10 jaar schipper geweest in de binnenvaart. Toen ze zwanger werd van haar zoon besloot Iris om te scholen zodat ze weer ‘naar de wal’ kon en daar haar kind kon opvoeden. Om flexibel te zijn als alleenstaande moeder koos ze voor een eigen bedrijf: Advies Anno Nu.

Benieuwd hoe je net als Iris SharePeople kunt combineren met een AOV? Bekijk het hier.