investeren in bedrijf

7x investeren in je bedrijf voor meer groei en werkplezier

Als zzp’er ben je geen zelfstandige zonder personeel. Je hebt wel degelijk een personeelslid te verzorgen: jijzelf. Belangrijk om te onthouden als je gaat investeren in je bedrijf! Vergeet niet om naast slimme investeringen als verzekeringen of administratiesoftware ook aan jezelf te denken. Met deze 7 tips vergroot je werkplezier, focus en productiviteit. En zorg je goed voor jezelf.

Waarom investeren in je bedrijf?

Je steekt geld in de hosting voor je website. Of je investeert in freelancers voor werk waar je zelf niet aan toekomt. Maar hoe zit het met jouw investeringen in je personeel? Jijzelf dus. Bij grote bedrijven is daar een HR-afdeling voor; als zzp’er regel je je eigen HR-zaken. Neem dat serieus als je besluit te investeren in je bedrijf.

Het idee is simpel. Investeer in dingen die jouw werkplezier vergroten. Dat maakt je productiever en zorgt ervoor dat jij vanuit enthousiasme meer klanten kunt aantrekken. Dé voedingsbodem voor bedrijfsgroei. Op welke manieren je kunt investeren in je bedrijf en in jezelf? Doe je voordeel met deze 7 tips.

1. Begin je eigen HR-afdeling

Nee, dat las je niet verkeerd. Als zzp’er kun je je eigen HR-afdeling in het leven roepen. Wanneer je werkt als zelfstandige, moet je het doen zonder collega’s, mede-succesvierders of motiverende managers. Daar is gelukkig wat op te verzinnen.

Op LinkedIn kwamen we een geniale tip tegen van Yvette van Aarle, zelfstandig coach. Haar idee? Creëer je eigen HR-afdeling. Geef iemand in je netwerk een budget, waarmee diegene je op onverwachte momenten verrast. Die persoon stuurt je eens in de zoveel tijd een pakketje of zorgt voor een kerstpakket in december. Dat houdt het werkplezier op peil!

2. Werk samen aan je bedrijf

Verlaat soms je thuiskantoor om in plaats daarvan samen te werken met anderen. Een workation is daarvoor een populaire oplossing. Je verruilt dan je eigen kantoor voor een totaal andere bestemming, waar je een week (of langer) met andere ondernemers samenwerkt.

Zie je dat niet zo zitten? Spreek mensen uit je netwerk aan of plaats een oproep op LinkedIn om een keer een dag op een plek in eigen land te werken. Laagdrempeliger dan een workation, maar net zo inspirerend. Dat is dé manier om uit de dagelijkse sleur te komen en met een frisse blik naar je bedrijf te kijken. Een heidag, maar dan anders.

3. Investeer in die ene tussen-werktijd-door-afspraak

Ook niet-werkactiviteiten dragen bij aan je werkplezier. Doe jezelf een creatieve workshop na werktijd cadeau. Eén die voor de verandering niets met werk te maken heeft. Of plan je kappersafspraak of een rugmassage overdag in plaats van na werktijd. Als toegewijde HR-manager van jouzelf moet je je pauzes serieus nemen. Het is wetenschappelijk bewezen dat pauzes helpen om je focus te behouden en productiever te werken. Doen dus!

4. Plan een lunchdate met… jezelf

Niemand wordt productief van een lege maag, en het is ook gewoon fijn om soms je boterhammen te verruilen voor een culinair bord vol eten in een lunchtent. Doet een mens – en een ondernemer – goed.

Overigens kun je in veel lunchtentjes prima werken. Vaak werkt een nieuwe omgeving extra inspirerend en scheelt het dat je de afleiding van thuis even niet hebt. Win-win dus: lekker eten én veel werk gedaan krijgen.

Let wel op: voor de kop koffie of lunchdate buiten de deur kun je je btw niet opvoeren als ondernemer.

5. Koop een boeiend boek

Je bent ooit met een reden je bedrijf begonnen. Het begon meestal allemaal met interesse in een onderwerp waar je je nu dagelijks mee bezighoudt. Investeer in een goed boek binnen jouw vakgebied om je weer vast te bijten in de materie.

Kost hooguit drie tientjes, levert je veel leesplezier op en ook waardevolle kennis voor je bedrijf. Bovendien is een boek lezen de uitgelezen manier om ook op vrije momenten tijd te investeren in je bedrijf.

6. Doe jezelf sporttijd cadeau

Het is niet zonder reden dat steeds meer bedrijven hun medewerkers een sportschoolabonnement cadeau doen. Bewegen is goed voor je mentale en fysieke gezondheid, helpt tegen stress en zorgt ervoor dat je beter in je vel zit op het werk. Allemaal redenen om er als zzp’er in te investeren.

Ben je niet zo’n sportschoolfanaat? Ook een dagelijkse wandeling doet je productiviteit, concentratie én werkplezier goed.

7. Kom naar een ondernemersevenement

Als zzp’er run je dan misschien zelfstandig je eigen toko, je kunt altijd gelijkgestemden ontmoeten. Er zijn genoeg leuke evenementen voor zzp’ers en ondernemers. Wij zetten de leukste op een rij in onze evenementenkalender. Neem een kijkje en meld je aan.

Dat is nog eens een geslaagde manier van investeren in je bedrijf. Nog beter: er zitten ook gratis events tussen. Houd je meteen wat geld over voor die kop koffie, massage of je eigen HR-afdeling.

Lees ook: