impactvol ondernemen

Impactvol ondernemen en leven, ook als je plotsklaps uit de running bent

Duurzaamheid, iedereen heeft het erover. Maar Sandra Nap doet het middels impactvol ondernemen. Zo’n drie jaar geleden ontwikkelde ze – samen met haar zakelijk partner – dé oplossing voor de crisis in de bouw. Holland Houtland versnelt de bouw met biobased materialen. Zo’n 6 maanden geleden zorgde een impactvolle gebeurtenis in haar leven dat ze plotsklaps uit de roulatie was. We spraken haar over toen, nu en de toekomst.

Lees verder of beluister het interview hier:

Iedereen heeft het over duurzaamheid, jij doet het. Je bent zelfs Circulair Hero 2022. Je ontving de prijs voor je inzet bij de circulaire transitie.

Ik was blij verrast dat ik die prijs in ontvangst mocht nemen. Met biobased houtbouw bieden we een revolutionaire oplossing. Door bijvoorbeeld de verandering bij de boeren aan te kaarten. Dat ze in plaats van mais voor veevoer, nu vlas verbouwen voor de bouw. Het is geen hogere wiskunde maar we hebben al die problemen tot een integrale oplossing gebracht.

Ben je gestart vanuit loondienst of was je al een zelfstandig?

Ik verhuurde mezelf als adviseur op het gebied van energietransitie. Mijn huidige zakelijk partner (Chantal van Schaik) en ik hadden samen een leuk project gedaan voor de gemeente Den Haag. Dat werkte. En toen kwam in coronatijd de Kraak de crisis wedstrijd. We deden mee en wonnen. Dat was de start van ons bedrijf.

Je werkte dus als zzp’er en door jullie bedrijf werd je ondernemer. Is er een verschil?

Door samen te ondernemen loop je minder snel in een kringetje. Als zzp’er was ik bezig van opdracht naar opdracht. Als ondernemer werk je meer vanuit je bedrijfsvisie. Je bent meer bezig met de vraag: welke opdrachtgever past bij ons, welke projecten? We zoeken nu naar de meest impactvolle onderwerpen en proberen ook op een impactvolle manier te werken.

Impact maken, iets wat je ook in je persoonlijk leven aan den lijve hebt ondervonden. Zou je daar iets over willen delen?

23 september 2022 – die dag vergeet ik nooit – viel ik met de fiets onderweg naar het werk. Heel stom, iemand probeerde net voor mijn neus het stoplicht te halen. Ik kon uitwijken maar klapte vol met mijn kaak op het asfalt. Die kaak was in 23 stukjes gebroken. Ik had niet meteen door wat de impact was en ben dus zelf naar het ziekenhuis in de buurt gelopen.

In het ziekenhuis bleek pas hoe ernstig het was en ben ik 5 dagen in slaap gehouden.

Wat een verhaal. Om even bij het eind te beginnen, hoe gaat het nu met je?

Nu, precies een half jaar later, kan ik zeggen dat het heel goed gaat. Ik heb alle helingsprocessen sneller doorgemaakt dan de prognose was. Dat gaf vertrouwen. Ik heb alles opnieuw moeten leren. Want na 5 dagen alles uit, moet je ook weer leren alles aan te zetten. Ik moest leren lopen bijvoorbeeld. Dat is intensief en intens.

Ik ben niet iemand die snel iets accepteert, maar dit moest ik snel accepteren. Ik was positief verrast dat zo’n heftige gebeurtenis je ook zoveel positiefs kan brengen.

Maar je hebt ook niet kunnen werken in dat half jaar toch?

Nee, dat is niet zo. In het begin – de eerste 6 weken – was ik vooral met herstel bezig maar ik had ook afspraken staan en een paar heb ik wel gedaan. Sommige dingen heb ik dus wel zelf opgepakt. Maar mijn collega heeft veel overgenomen.

Hoe was dat voor haar? Ze wilde je ontzien maar business gaat door.

Ze was best streng. Mijn computer werd afgenomen en afspraken verzet. Heel hands on, nodig ook. Ze heeft me – samen met mijn partner – gehackt ;-). En toen stond ze er een tijdje alleen voor. Dat was eigenlijk ook mooi. Je hebt toch een bepaalde verdeling en zo ontdekte ze dat zij ook dingen wilde oppakken die eerder bij mij lagen. Hierdoor kon zij verder groeien in haar rol. We hoeven helemaal geen natuurlijke verdeling aan te houden. Er zijn dus wel dingen in ons bedrijf verandert.

Maakte je je tijdens je herstel druk over je inkomen?

Toen wij ons aansloten bij SharePeople was dit een reactie op de AOV die mijn partner al jaren had. Die was anoniem, duur en met veel kleine lettertjes. Je weet niet of het voor je werkt op het moment dat het ertoe doet. Wij zijn toen gaan kijken naar alternatieven. SharePeople paste het best bij onze manier van impactvol ondernemen. We hadden ook het besef dat we de eerst twee maanden geen uitkering kregen en dus hebben we een overbruggingspotje achter de hand. We gingen er overigens van uit dat het ons nooit zou gebeuren. We zijn beiden gezond, gaan nooit naar de dokter. En ja, het gebeurde dus wel.

Toen moest je je toch ziekmelden bij SharePeople en werd je van donateur ineens de ontvanger. Hoe vond je dat?

Dat was raar. Je wilt iets meegeven via het berichtje dat je bij de donatie doet. Ik deed dat dan altijd in de trant van ‘beterschap’. En nu merkte ik dat het niet over beterschap ging, ik ben niet ziek. Ik vond het heel lief al die berichtjes. Maar omdat ik niet ziek was dacht ik wel dat ik als donateur iets meer zou willen weten over wat de deelnemer heeft. Dan kun je gerichter een bericht maken. Maar ik snap dat dat niet kan door de AVG.

Het was bijzonder om zelf al die berichtjes te krijgen. Maar ook om te merken dat het systeem werkt. Je wordt geïndiceerd, je werkt voor zoveel procent wel en zoveel procent niet. Ik had op de eerste dag alle donaties binnen.

Helpt dat bij je herstel. Dat je je niet druk hoeft te maken of de donaties wel gaan komen?

Voor mij niet. Ik vond het fijn te ervaren dat SharePeople bij de intake zo goed begreep wat ik had meegemaakt. Dat ze me op het hart drukte om niet meteen te hard van stapel te lopen. Iets wat ik vaak wel doe.

Ik had in de eerste fase veel herstelafspraken en door verminderde weerstand liep ik ieder griepje op. Daar was vanuit SharePeople veel begrip voor. We keken vooral naar wat wel kon.

Fijn te horen. Heb jij eigenlijk een deelname in SharePeople Kort of Lang?

Volgens mij kort, maar dat weet ik niet eens zeker. Misschien denk ik nog steeds dat mij niets overkomt en dus zeg ik in eerste instantie nee, maar ik ga het toch even bekijken naar SharePeople Lang.

Heb je iets waarvan je denkt dat kan helderder in het proces?

Ja, ik heb zelf ervaren dat, als je langdurig ziek bent, je dat niet over de hele periode voor 100% bent. Ik ben verzekerd voor € 2.000 maar ik ontvang niet die € 2.000. Dat had ik niet helemaal in het snotje. Hoe dat werkt lees je hier.

Wil je nog iets delen?

Nee ik heb alles gedeeld en ik ben een tevreden SharePeopler.

Zo zie je maar, een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig heeft Sandra ’t geregeld, nu jij nog ;)

Sluit je vandaag nog aan en betaal de eerste maand geen deelnamekosten

Lees meer ervaringen

Wil je graag meer verhalen lezen van zieke deelnemers bij SharePeople? Arjan vertelt hoe hij na 2 jaar weer duurzaam aan de slag kon en ook Ilse is blij dat ze wat geregeld had toen ze de diagnose borstkanker kreeg.