Boekhouding voor zzp'er

Wat als cijfers niet jouw ding zijn?

Eigen baas, je eigen bedrijf. Zelf verantwoordelijk zijn voor al het geld dat binnenkomt. Maar ook verantwoordelijk voor die minder leuke kanten. Zoals dat de boekhouding voor de zzp’er er nu eenmaal bijhoort. En dat kan best lastig zijn, want niet iedereen is goed met cijfers of een held met kleine lettertjes. Gelukkig is er hulp.

Die kleine lettertjes

Een offerte maken, dat lukt wel. Zeker met deze do’s en don’ts, maak je een offertes waar je klant ja op zegt. Maar wat als die bijna-klant erbij zegt: ‘Stuur je ook je algemene voorwaarden mee?’ Heb jij die dan kant en klaar op de plank liggen? Of verslik je je, en denk je huh, algemene voorwaarden? 

Als je erop googlet, zie je dat ook een cookiebeleid op je website handig is. En een privacyverklaring. Zodat je AVG-proof je nieuwsbrieven kunt versturen. Het is wel handig om juridische hulp in te schakelen om dit goed te regelen. En dat kan zo duur, zo gek en zo uitgebreid als je wilt. Of zo beperkt natuurlijk, voor een redelijk tarief.

Schijnzelfstandigheid

En dan nog wat anders met kleine lettertjes. Let jij er altijd op dat je ook voor de Belastingdienst een ondernemer bent? En niet de verdenking op je hals haalt dat je als schijnzelfstandige gezien wordt? De Belastingdienst vindt dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst als er sprake is van loon, persoonlijke arbeid én werkgeversgezag. Ingewikkeld? Lees dan vooral verder bij Ikwordzzp’er.

En dan de cijfers

Als beginneling lukt het waarschijnlijk nog om in Excel je kosten bij te houden. Je bewaart bonnetjes, archiveert je facturen en houdt je saldo goed in de gaten. Maar wat als Excel niet je grootste vriend is en je elke drie maanden weer met het zweet op je rug zwoegt op je BTW-aangifte? Opgelucht dat het weer is gelukt, hopend dat je alles goed hebt gedaan?

Boekhouding voor de zzp’er

Ook dan is er hulp: er zijn verschillende programma’s die er voor zorgen dat de boekhouding voor zzp’ers -inclusief de BTW-aangifte- veel makkelijker gaat. Het enige dat jij hoeft te doen is alle informatie (online) verwerken in je boekhouding. Kies bijvoorbeeld voor e-Boekhouden.nl. Het is een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk programma, ook voor de zzp’er die niet zo goed is met cijfers. Als deelnemer van SharePeople kun je e-Boekhouden.nl 15 maanden kosteloos uitproberen. En gebruik maken van alle functionaliteiten zonder enige verplichtingen.

En ja, de boekhouding en je administratie blijft een klus. De tip is dan ook om er regelmatig met aandacht voor te gaan zitten, zodat je bij blijft en het bij houdt. e-Boekhouden.nl is een hulpmiddel daarbij en geeft je bedrijf een solide basis.

Ook al worden de cijfers nooit je grootste vriend, met wat hulp valt het best mee. Net als het regelen van je arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Die regel je supersimpel bij SharePeople