vakantiegevoel

Houd je vakantiegevoel langer vast en voorkom werkstress (7 tips)

Is je batterij weer opgeladen na een welverdiende vakantie? Helaas is de vakantie geen wondermiddel tegen chronische stress of burn-out. De mailbox stroomt vanzelf weer vol. Je agenda ook. Je vakantie is niet dé oplossing tegen werkstress. Hoe kun je je vakantiegevoel vasthouden en zo blijvend stress of een burn-out voorkomen?

Waarom de vakantie chronische werkstress niet oplost?

Na je vakantie voel je je helemaal opgeladen. Je bent losgekomen van werk en hebt alle stress van je afgeschud. Ook heb je grootse plannen gemaakt. Je wilt meer rust inbouwen in je werkweken. Echt kritisch zijn op hoe je je tijd besteedt. Vaker een dag vrij nemen.

Maar als je al stress ervoer voordat je op vakantie ging, dan is die werkstress na een paar weken ertussenuit niet zomaar weg. Met de rustplannen nog vers in je geheugen, beland je al snel weer in je standaard werkritme. Uit onderzoek blijkt dat we het vakantiegevoel gemiddeld na 2-4 weken alweer kwijt zijn.

In de vakantie is er afstand van je werk. Er zijn geen e-mails. Mensen verwachten niets van je. Maar dat hele riedeltje staat na thuiskomst weer op je te wachten. Dát verandert niet zomaar terwijl jij weg bent.

Hoe voorkom je dat je opnieuw werkstress opbouwt? Dat vraagt om blijvende veranderingen om een burn-out te voorkomen én je vakantiegevoel vast te houden.

1. Neem rust serieus

Succesvol en prettig ondernemen vereist twee ingrediënten:

  1. Hard werken
  2. Goed voor jezelf zorgen

Zonder die laatste wordt hard werken knap lastig. De boog kan niet altijd gespannen staan. Als jij chronische stress en burn-out wilt voorkomen, is het belangrijk dat je ervan overtuigd bent dát rust belangrijk is. En dat je het dus serieus neemt.

Uitrusten doe je niet alleen om “lekker bij te tanken” of omdat een wandeling zo gezond is. Besef dat rust een eerste levensbehoefte is. Als ondernemer ben jij directeur en personeelslid ineen. Alleen jij kunt jezelf behoeden voor stressklachten.

Dit doe je door structureel ontspanmomenten in te plannen. In elk geval elke dag een half uur tijdens het werk.

2. Neem de tijd om op te starten

Psycholoog en stressexpert Thijs Launspach deelde deze tip op LinkedIn. Een veelvoorkomende valkuil is dat je direct in de eerste werkweek je agenda laat volstromen.

Bijpraatsessies met opdrachtgevers, je e-mail bijwerken, checken hoe het er ook alweer voorstaat met projecten – daar heb je in je eerste weken al een hele kluif aan. Plan daarom niet direct je hele agenda vol met meetings en nieuwe projecten.

Ruim ook tijd in voor inhaalwerk. Komen er nieuwe klanten of projecten voorbij? Geef aan dat je bijvoorbeeld over twee weken weer beschikbaar bent.

3. Plan reflectiemomenten in

Op het strand of midden in de bergen wist je het zeker: je wilt rustiger aan doen. En dit keer écht. Maar hoe goed je voornemens ook zijn, ze sneuvelen al snel als je weer met de waan van de dag bezig bent. Een goede manier om dat sneuvelen van je plannen te voorkomen, is een vast wekelijks reflectiemoment.

Ruim bijvoorbeeld elke week op vrijdagmiddag een uur in voor reflectie. Neem in dat uur de tijd om te kijken wat goed ging deze week, wat beter kan en in hoeverre je aan je doelen hebt kunnen werken. Is dat laatste niet gelukt? Maak dan een plan voor wat je volgende week anders gaat doen.

4. Zorg voor een alledaags vakantiegevoel

Het vakantiegevoel vasthouden zit ‘m niet in vaker vliegreizen maken naar het verre buitenland. Je kunt ook een vakantiegevoel ervaren door jezelf een donderdagmiddag vrij te geven.

Plan dat soort momenten in. Spreek bijvoorbeeld af dat je de komende drie maanden elke maand twee van zulke momenten vrijmaakt. Staan die maar vast in je agenda.

Want stress en burn-out voorkomen doe je niet door tussen de drukke werkweken door af en toe een lange reis te boeken en daar dan enorm aan toe te zijn. Dat doe je door tijdens werkweken rust in te bouwen.

5. Plan eerst je vrije tijd, dan pas je werk

Is jouw agenda vaak zo snel dichtgeslibd dat er nergens een gaatje voor jezelf overblijft? Draai het dan om. Noteer eerst de momenten in je agenda die je vrij wilt houden (en je reflectiemomenten). Plan je werk daaromheen. Zo voorkom je dat een moment voor jezelf het eerste is wat sneuvelt in drukke weken. Daar maak je juist je prioriteit van.

6. Wees soms onbereikbaar voor een vakantiegevoel

Voor veel mensen is de volstromende mailbox één van de boosdoeners voor chronische stress. Heb je op vakantie geen last van. En het mooie is: ook in werkweken hoef je geen last te hebben van continu binnenstromende mails. Dat vraagt om slim e-mailmanagement.

Spreek met jezelf af dat je nog maar drie keer per dag in je mailbox kijkt (’s ochtends, na de lunch en aan het eind van de dag). Klik tussendoor je mailbox weg en kijk er ook niet naar, tenzij je cruciale e-mails verwacht. Dat kan je zeeën van tijd, afleiding en stress besparen. Én het geeft je misschien zelfs een soort-van-vakantiegevoel onder werktijd.

Als je toch bezig bent: zet gerust je telefoon soms op stil. Zeker als je net gefocust aan een taak werkt. Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn. Dat geldt niet alleen als je op vakantie bent, maar zeker ook als je weer in het werkritme zit.

7. Maak gebruik van SharePeople Crowdability

Je werkvermogen op peil houden is belangrijk als ondernemer. Zo verklein je de kans op chronische stress en burn-out én behoud je je werkplezier. Om je daarbij op weg te helpen, bieden wij vanaf september alle deelnemers van SharePeople gratis een nieuwe arbodienst: SharePeople Crowdability.

We adviseren en ondersteunen jou om je werkvermogen op peil te houden. Laadt je batterij niet meer voldoende op of loop je tegen problemen aan, privé of op het werk? Dan kun je rekenen op persoonlijke hulp van een adviseur werkvermogen. Nóg een reden om je aan te sluiten bij SharePeople. Ben jij al lid?

Lees ook: