basisinkomen

Hoog tijd voor een basisinkomen

Ook deze crisis toont het aan: het is hoog tijd voor een basisinkomen. Mijn oog viel op een bericht van minister Wiebes waarin hij zegt dat je als zzp’er zelf bewust hebt gekozen voor het risico van inkomensverlies. Er is al veel over geschreven op social, en ook vandaag in Trouw. Er werd woedend gereageerd. Maar dat neemt niet weg dat ik hier ook mijn visie graag deel.

De kleine zelfstandige, zzp’er of ondernemer ligt aardig onder het vergrootglas van dit kabinet. Corona, het minimum tarief, verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De arbeidsmarkt is inderdaad ingewikkeld, maar dat wil niet zeggen dat zzp’ers weggezet moeten worden als profiteurs. Het omgekeerde is het geval. Wiebes vergeet dat er veel mensen tijdens de vorige (bancaire) crisis niet vrijwillig zzp’er zijn geworden. Ze werden ontslagen. Het was een ww-uitkering of ondernemerschap en men koos voor het laatste. Veel ondernemers hebben niet bewust gekozen voor het nemen van het risico waar de minister het over heeft, ze werden er toe gedwongen. Ook nu weer.

Wij, zelfstandig ondernemers, zijn uiteraard niet verantwoordelijk voor het Coronavirus en de economische gevolgen daarvan (om maar weg te blijven van het menselijk leed dat deze pandemie veroorzaakt), maar dragen onevenredig mee aan de lasten.

Het Coronavirus is een wereldwijde crisis en het zal niet de laatste crisis zijn. Door klimaatverandering, overbevolking en economisch gewin zal de wereld steeds vaker worden geconfronteerd met zijn grenzen. Het is dus zaak om te zoeken naar een duurzame en reële oplossing zodat niet bij iedere crisis de staatskas hoeft te worden geplunderd en er keuzes gemaakt moeten worden wie daarvan wel een deel uit krijgt en wie niet. Het kan veel simpeler.

Basisinkomen

En dus pleit ik voor een oplossing die alle inwoners van Nederland de mogelijkheid tot een basisinkomen geeft. Daarmee verdienen mantelzorgers die hun baan hebben moeten opzeggen om voor hun naasten te zorgen, een inkomen. Zzp’ers die dat niet vrijwillig zijn geworden en nu niet kunnen werken hoeven hun huis niet te verkopen. En studenten kunnen met een basisinkomen hun studie betalen.

En mocht dat basisinkomen niet toereikend zijn dan kunnen zelfstandig ondernemers -of wie dan ook- zich bijverzekeren of gebruik maken van alternatieven voor een verzekering zoals SharePeople. Uit vrije wil.

De regering bij monde van Wiebes sluit een groep werkenden uit die de motor waren van het herstel na de vorige crisis en ook nu gewoon aan het werk willen blijven. Waarom zou je die nu willen uitsluiten van steun? Waarom zouden zij hun eigen vermogen moeten ‘opeten’ alvorens in aanmerking te komen voor bijstand en anderen niet?

Het is tijd voor een basisinkomen.

Cosmas Blaauw

p.s. De afgelopen 4 maanden heb ik vanuit New Zealand al geoefend met ‘remote working’, dat blijf ik voorlopig nog even doen. Vrijwillig.