aansprakelijkheid

Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid als zzp’er?

Uiteraard. Je doet gewoon je werk. Met plezier, vol energie en als professional. Totdat er onbedoeld iets misgaat. Je hebt een foutje bij een berekening over het hoofd gezien of een installatie verkeerd ingesteld. Of je hebt een verkeerd of onvolledig advies gegeven, met vergaande financiële gevolgen. Je bent nalatig of je beschadigt per ongeluk spullen bij je opdrachtgever.

In al deze gevallen loop je het risico dat je aansprakelijk wordt gesteld. En dan heb je opeens een vette schadeclaim aan je broek of rok. Dit kan je veel geld kosten en zelfs het voortbestaan van je bedrijf in gevaar brengen.

Gelukkig zijn er voor zzp’ers twee verzekeringen die de aansprakelijkheid dekken.

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering geeft je dekking bij schades die jij, je medewerkers of je product toebrengen aan spullen of
personen. Juristen noemen dit materiële schade en letselschade. Die schade kan iets simpels zijn: een kop koffie die je per ongeluk over het toetsenbord van je klant laat vallen. Laptop onherstelbaar beschadigd, dus dat bakkie loopt in de papieren. Of een grote pot verf valt van je stijger en vernielt het dak van een geparkeerde Tesla. Bummer. Of erger: iemand loopt een hoofdwond op met blijvend hersenletsel tot gevolg.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geeft je bij advies dekking voor beroepsfouten die leiden tot financiële schade. Juristen spreken over vermogensschade. Door een verkeerd advies of het geven van onvolledige of onjuiste informatie, loopt je opdrachtgever bijvoorbeeld omzet mis. Of door een berekeningsfout die je als technisch adviseur maakt, loopt de nieuwbouw of renovatie van een gebouw vertraging op. Een programmeerfout die jij als IT’er maakt, kan de software zo verstoren dat er geen bestellingen verwerkt kunnen worden. Dat geeft dus financiële schade en soms ook reputatieschade.

Belangrijk: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je niet los afsluiten. Het is een aanvulling op (de dekking van) de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Vaak zijn er wel 2 in 1 pakketten met een gecombineerde dekking voor AVB en BAV.

Hoe zit het met gehuurde spullen of apparaten in bruikleen?

Zzp’ers in de bouw werken regelmatig met gehuurde gereedschappen en materialen of met spullen die ze in bruikleen hebben. Met de extra optie ‘Opzicht’ ben je verzekerd voor de schade aan deze spullen die niet van jezelf zijn. Soms is deze extra optie ‘Opzicht’ standaard gedekt als je in de dienstverlening, horeca, handel en zorg werkt. Goed om dit even te checken.

Wel of niet verplicht voor zzp’ers?

Nee, je bent als zzp’er niet wettelijk verplicht een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en/of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wel zijn er steeds meer grote bedrijven, overheden en detacheringsbureaus die een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen bij het inhuren van zzp’ers.

Belangrijk om te weten: bij financiële en materiële schade of letsel aan personen die je als zzp’er veroorzaakt in je werk, kun je géén beroep doen op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

Iets voor jou?

Alarmbellen? Nee, ga lekker door met je werk, daar ben je goed in. We raden je wel aan om eens met een verzekeringsadviseur om de tafel te gaan zitten: welke reële risico’s loop ik tijdens mijn werk en welke beroepsfouten maken mij kwetsbaar? Samen kun je een afweging maken welke verzekering en welke aanvullende dekking het beste bij jouw werk past. Dan heb je zekerheid en bijstand als er iets misgaat.

Wil je meer lezen over aansprakelijkheid? Kijk dan zeker even op de websites van jouw beroeps- of branchevereniging en die van belangenverenigingen voor zzp’ers. Daar vind je veel informatie en vooral ook relevante praktijkvoorbeelden.

Wil jij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Via Easeley, verzekeren voor zelfstandig professionals, ontvang je als deelnemer van SharePeople 5% korting op de premie.