belastingdienst

Hoe zit het met de belastingdienst en SharePeople?

Vraagt jouw boekhouder om een jaaroverzicht wanneer de IB aangifte bij de belastingdienst ingediend moet worden? Of waarom de maandelijkse ‘premie’ zo laag is?

Bij SharePeople combineer je zakelijke kosten en (fiscale) privé donaties. Dat is een van de redenen waarom we goedkoper zijn dan een traditionele AOV. We leggen je uit hoe dat precies zit.

Wat zijn zakelijke kosten?

SharePeople is op de eerste plaats een ondernemersnetwerk. Daarom kun je het inschrijfgeld en de maandelijkse deelnamekosten aan het SharePeople-netwerk wel als zakelijke kosten voor jouw onderneming aanmerken en dus ook de BTW terugvorderen.

  • Zakelijke kosten zijn:
    • Eénmalige inschrijfkosten € 125 (ex. BTW). De factuur hiervan krijg je direct na inschrijving.
    • Deelname kosten aan het SharePeople netwerk (€10 per maand voor SharePeople Kort en €15 per maand voor SharePeople Lang (ex. BTW)). 

Wat zijn privé kosten?

Dit zijn de donaties (die je doet aan arbeidsongeschikte deelnemers). Ze vallen fiscaal onder schenkingen. Deze kosten kun je niet als zakelijke kosten voor jouw onderneming aanmerken. Ook kun je deze bedragen niet opgeven bij de aangifte IB als uitgaven voor een inkomensvoorziening. Alle donaties die je moet doen, gaan voor 100% naar zieke deelnemers. Rechtstreeks en zonder dat er marge tussen zit. We spreken dus ook niet van een premie, SharePeople is immers geen verzekeraar.

Zelf ziek of arbeidsongeschikt? Je ontvangt een netto maandbedrag uit donaties van andere ondernemers uitgekeerd op je bankrekening. Omdat het allemaal kleine bedragen zijn (veel minder dan € 2.000 per donateur per jaar) hoef je hier geen belasting over te betalen.

  • Privé kosten zijn:
    • Donaties aan zieken zijn ALTIJD privé betalingen. Je kunt donaties niet als zakelijke kosten voor jouw onderneming aanmerken. 

Tip; Betaal en ontvang de donaties met je privé rekening, zo houd je ze buiten je boekhouding. Wel zo makkelijk. Lees hier op Trustpilot hoe één van onze deelnemers dat doet.

Wat zijn Eyecons?

SharePeople is een coöperatie (opgericht in 2019). Sinds november 2020 kunnen alle (nieuwe) deelnemers lid van de coöperatie worden (oftewel aandeelhouder). Dat doe je door via mijn.SharePeople.nl een account aan te vragen voor Eyevestor, het digitale platform waar de lidmaatschapsrechten – Eyecons – aangeboden worden.

  • Ben je in het bezit van Eyecons (aandelen)? Dit valt onder sparen en beleggen, box 3.

Je boekhouding is nog nooit zo eenvoudig geweest. Nog een reden om vandaag nog deelnemer te worden bij SharePeople. Aansluiten kan al binnen 3 minuten online >