zzp'ers in crisis

Hoe gaat het eigenlijk met de zzp’ers in de crisis?

Het is crisis, dat ontgaat niemand. En er is ook niemand voor wie het leven niet anders is geworden het afgelopen half jaar. De eerste geluiden over reorganisaties en ontslagrondes, ook bij grote bedrijven, komen hard binnen. Hoe is het eigenlijk met de zzp’ers in de crisis, redden zij het? ZZP Nederland zocht het uit en het AD schreef er een zeer lezenswaardig artikel over.

Slecht imago

Het imago van de zzp’er is niet goed. Ze zouden profiteurs zijn, die massaal gebruik maken van de Tozo, de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Maarten Post van ZZP Nederland in het AD: ‘De waarheid is anders. We hebben het onderzocht in een enquête met het ministerie van Sociale Zaken waar 6300 mensen aan meededen. 45 procent heeft géén gebruik gemaakt van Tozo1, terwijl die heel eenvoudig aan te vragen was (…) Dat was een risico, maar het moest snel. We hebben een oproep gedaan: maak er alleen gebruik van als het nodig is. En dat advies hebben ze opgevolgd.’
Bovendien heeft nog maar eenderde gebruik gemaakt van het tweede steunpakket, zo lezen we in hetzelfde stuk in het AD.

Zzp’ers in de crisis

Slechts een kleine groep,zo’n 6% van de zzp’ers overweegt, als gevolg van de coronacrisis, om te stoppen of als werknemer verder te gaan. ‘Dat is een teken dat de zzp’er echt als ondernemer verder wil’, citeert de krant Maarten Post.
Hij legt uit wat deze kleine groep gaat doen: ‘Mensen die in sectoren werken waarin het heel moeilijk gaat, kunst en cultuur bijvoorbeeld, oriënteren zich nu op een andere baan of op andere activiteiten, zoals de zorg, om een faillissement te voorkomen. Daar is de nieuwe overbruggingsregeling voor zzp’ers voor bedoeld: zorgen dat mensen niet in de bijstand terechtkomen maar op de een of andere manier weer opkrabbelen en in eigen inkomsten voorzien. Ze moeten ook hulp krijgen om straks weer een buffer op te kunnen bouwen voor slechte tijden.’

Verder lezen?

De kop van het artikel in het AD, luidt: ‘Zzp’er heeft het zwaar maar geeft niet op: ‘45 procent maakte geen gebruik van eerste steunpakket’. Lees vooral ook het hele verhaal met meer onderzoeksresultaten en informatie over de situatie van zzp’ers.

Voel je je toch onzeker over de toekomst en ben je op zoek naar een beter vangnet? Bijvoorbeeld om een inkomen veilig te stellen voor het geval je arbeidsongeschikt raakt? Doe dan de test en kijk of SharePeople ook iets voor jou is.