plannen maken

Heb jij al plannen gemaakt en doelen gesteld?

If you don’t know where you are going, you’ll end up someplace else” – Yogi berra
Is dat erg? Nou handig is het niet altijd. Want als ondernemer heb je graag de regie over je werk, je leven en je bedrijf. Het leven is niet maakbaar, dat hebben we allemaal wel eens ondervonden. Maar daar waar jij de koers kunt bepalen is ons advies om dat ook vooral te doen. Plannen maken en doelen stellen zijn een belangrijk onderdeel van jouw onderneming.

Stel jezelf eens de vraag wat je dit jaar graag anders zou willen doen?

Ook al zijn we nog niet af van deze crisis, blijf positief. Zoals deze vijf ondernemers die hun business in rook zagen opgaan en toch ook kansen zagen. Dat leverde vijf mooie verhalen op. Laat je inspireren.

Hoe is jouw mindset als het gaat om geldzaken?

Vorig jaar bleek uit de Zelfstandige Enquete Arbeid van het CBS dat slechts 39% van de zzp’ers een financiële buffer voor één jaar heeft.

Veel mensen vinden geld een ingewikkeld ding. Een financiële buffer opbouwen is iets voor als je later groot bent. Toch is het belangrijk om zo’n buffer achter de hand te hebben. Het hoort ook bij goed ondernemerschap. En met deze 7 tips wordt het ook voor jou haalbaar om eind 2023 een mooi potje voor noodgevallen te hebben.

Hoe zet jij je netwerk in?

Niemand is alwetend. Maar veel mensen vinden het vragen om hulp wel lastig. Als ondernemer heb je hard gewerkt aan het krijgen van een mooi netwerk. Gebruik het ook. Bijvoorbeeld als je wat handjes te kort komt. Misschien is er wel een stagiaire of leerling die (tijdelijk) kan bijspringen. Ook kun je binnen je netwerk je vraag uitzetten en de kennis via een andere zzp’er inkopen. Is je netwerk nog niet groot genoeg? Ook nu in deze onlinetijd kun je netwerken. Met deze 8 tips vergroot ook jij je netwerk.

Durf jij nee te zeggen?

Goed je bent dus positief begonnen, je hebt je financiële buffer in de steigers gezet en je gaat je netwerk uitbreiden. Nu alleen nog op zoek naar de goede balans tussen werken en niet-werken vinden. Want durf jij wel eens nee te zeggen tegen een klus? Of ben je 24 om 7 bereikbaar?

Miranda Endhoven: ‘Ik zet na 20.00 uur mijn telefoon op slot en kan mijn apps niet meer gebruiken. Daarmee voorkom ik een avondje scrollen. s ’Ochtends sta ik dan weer vroeg op. Tussen 7 en 9 zijn al mijn belangrijkste taken al afgevinkt.’

Goede doelen stellen en plannen maken

Waarom heb je bepaalde doelen behaald en sommige niet? Is het doel te vaag? Niet uitdagend genoeg of juist te ambitieus? Doelen behalen valt of staat bij hoe je doelen formuleert. Dat is dan ook waar het vaak misgaat. Ontdek hoe jij nu wél haalbare doelen kunt formuleren met het 6-stappenplan.

Even helemaal niks doen, kan jij dat?

Betrap jij jezelf ook op een avondje nutteloos scrollen (misschien is de tip van Miranda dan een uitkomst voor je ;-)? Of vind je niets doen lastig? We tippen 5 boeken die je lekker onderuitgezakt op de bank kunt lezen. Ontspannen ondernemen op een inspirerende wijze. Wie wil dat nou niet…

Plannen maken voor 2023 begint natuurlijk ook met het voornemen om nu eindelijk je arbeidsongeschiktheidsvoorziening te regelen. Sluit je aan bij SharePeople.

Lees ook: